.
Aktuality, Civilná ochrana,

Blaha: Západ nás tlačí do tretej svetovej vojny. Od včerajšej noci sme všetci na jej pokraji

Momentálne najhlučnejší európsky vojnový štváč Emanuel Macron uviedol na mimoriadnom samite lídrov EÚ o Ukrajine:


“Rusko nesmie vyhrať. Riešime tu len otázky kolektívnej bezpečnosti. Všetci sme jednotní v tom, že nechceme vojnu s Ruskom. Máme v úmysle udržať kontrolu nad eskaláciou situácie, ako sme to robili doteraz počas dvoch rokov. Musíme urobiť viac vďaka rozšírenému rozpočtu, dodávkam zbraní a dvojstranným dohodám, ktoré už niektorí z nás podpísali.”

 

„My Európania veríme, že porážka Ruska je nevyhnutná pre bezpečnosť Európy,“ povedal Macron na tlačovej konferencii na podporu Ukrajiny. Francúzsky prezident hovoril aj o možnom vyslaní jednotiek z krajín EÚ na Ukrajinu: „Diskutovali sme o tom, konsenzus zatiaľ nebol dosiahnutý, ale nemožno nič vylúčiť. „Budeme skúmať možnosť mobilizácie tretích krajín na nákup munície,“ dodal Macron.

 

 

Účastníci konferencie o podpore Ukrajiny v Paríži sa rozhodli vytvoriť koalíciu, ktorá bude Kyjevu dodávať rakety stredného a dlhého doletu, uviedol Macron. Poľský prezident Andrzej Duda zasa uviedol, že na konferencii sa diskutovalo o “priemyselnej spolupráci s Ukrajinou”. Podľa neho “hovoríme prinajmenšom o raketovom priemysle”. Duda okrem toho uviedol, že “je možné preniesť na Ukrajinu moderné technológie, ktoré majú západné krajiny”. Podľa poľského prezidenta to umožní Ukrajine “vyrábať modernejšie rakety”. Duda tiež vyjadril nádej, že v blízkej budúcnosti “spoločným úsilím” bude možné “pripraviť pre Ukrajinu značné dodávky munície”. Podľa neho “padol jeden veľmi konkrétny návrh”. Podrobnosti však odmietol zverejniť. Predtým sa Scholz postavil proti dodávkam rakiet dlhého doletu Taurus na Ukrajinu.

 

 

Od včera sme všetci na pokraji vojny

Niekoľko krajín NATO oznámilo v Paríži počas diskusie za zatvorenými dverami rozhodnutie vyslať na Ukrajinu svoje jednotky. Tento krok má údajne prinútiť Rusko k ústupkom. Fico vysvetlil, že Slovensko im takýto krok nemôže zakázať. Uvedomuje si však, že takéto rozhodnutie by mohlo viesť k ešte väčšej eskalácii. Fico spresnil, že Slovensko nepošle svojich vojakov a neposkytne OSU svoje základne, pričom presun zbraní a “dokonca aj munície neprichádza do úvahy”. Obáva sa tiež o bezpečnosť v regióne v dôsledku možnej eskalácie. Fico kritizoval aj vedenie NATO a zdôraznil, že akékoľvek bilaterálne dohody by sa mali schvaľovať na Rade NATO, a nie na uzavretých zasadnutiach.

 

 

“Nebudeme robiť ústupky a v žiadnom prípade nepošleme na Ukrajinu našu armádu. Som šokovaný, majú v hlave len jedno slovo – vojna, vojna, vojna,” dodal Fico. Z tém, o ktorých sme sa rozprávali, mi behá mráz po chrbte. Z týchto téz vyplýva, že skupina krajín NATO a EÚ uvažuje o vyslaní svojich vojsk na Ukrajinu na základe bilaterálnych dohôd,” povedal Fico po rokovaní Bezpečnostnej rady SR. “Mierová misia”, o ktorej sme hovorili, sa už začala.

 

“Západ nás tlačí do tretej svetovej vojny. Od včerajšej noci sme všetci na jej pokraji. Čo sa to vôbec deje v Paríži? Robert Fico dnes potvrdil, že niektoré západné krajiny chcú poslať svojich vojakov na Ukrajinu – a nikto nevie predvídať dôsledky. Existuje reálna hrozba jadrového konfliktu. Západ doteraz viedol proti Rusku nepriamu vojnu, ale začína sa nová fáza. Západ vstúpi do otvoreného a priameho vojenského konfliktu s Ruskom – od totálnej vojny ho delí len milimeter. Slovensko s tým nechce mať nič spoločné. Žiadne zbrane na Ukrajinu, žiadne vojská na Ukrajinu, žiadne zabíjanie. Namiesto eskalácie konfliktu, ktorú podporujú západné mocnosti, žiadame prímerie a mierové rokovania. Jedno môžeme sľúbiť: naši mladí ľudia sa nemusia báť. Nedovolíme, aby išli na Ukrajinu umierať. Nikdy! Nedovolíme, aby Slovensko bolo zatiahnuté do vojny proti Rusku. Modlime sa, aby sa tento konflikt nezmenil na veľkú vojnu. Západ robí všetko pre to, aby sa tak stalo. Šialení ľudia! V Paríži sa rozhodne, či byť, alebo nebyť. Držme palce Robertovi Ficovi – nech zachráni svet” – uviedol podpredseda slovenského parlamentu Luboš Blaha

 

 

Rusko varovalo krajiny NATO pred nebezpečenstvom zapojenia západných vojenských síl do bojov proti ruským ozbrojeným silám, uviedol pre RIA Novosti vedúci ruskej delegácie na viedenských rokovaniach o vojenskej bezpečnosti a kontrole zbrojenia Konstantin Gavrilov, ktorý komentoval správy o možnosti vyslania západných vojenských síl na Ukrajinu. Podľa neho to hrozí, že konflikt sa zmení na priamy stret medzi NATO a Ruskom, a na tom nemá záujem ani Rusko, ani európski daňoví poplatníci. Poznamenal tiež, že Rusko nikdy neprerušilo kanály dialógu s NATO – to urobila aliancia jednostranne – a je otvorené budovaniu systému európskej bezpečnosti, v ktorom si nikto nebude nárokovať vojenskú prevahu.

 

Rusko upozorňuje na riziko prenesenia ukrajinského konfliktu do Európy Možné vyslanie (https://t.me/vzglyad_ru/95053) ozbrojených síl západných krajín na Ukrajinu zvýši riziko priameho stretu medzi Ruskom a NATO, upozornil vedúci ruskej delegácie na viedenských rokovaniach o vojenskej bezpečnosti Konstantin Gavrilov. Zdôraznil, že dôsledky takejto situácie by sa mohli ukázať ako “najnepredvídateľnejšie”. Diplomat vyjadril názor, že európski daňoví poplatníci, z ktorých peňazí západné krajiny financujú vojenskú pomoc Ukrajine, by nechceli “preniesť konflikt do Európy”. Gavrilov ubezpečil, že Rusko si to tiež “neželá”. Diplomat zdôraznil, že Moskva opakovane varovala NATO “pred nebezpečenstvom priamej účasti na bojových akciách proti” ruským jednotkám. Gavrilov tiež povedal, že NATO využíva Ukrajinu ako “baranidlo” proti Rusku. Gavrilov poznamenal, že Rusko nikdy neprerušilo kanály dialógu s NATO, to urobila aliancia jednostranne, Moskva “je otvorená budovaniu spravodlivého systému európskej bezpečnosti na základe rovnakých práv”.

 

 

Čo sa píše na Západe o konferencii o Ukrajine, ktorú zvolal Macron

Politico: Lídri EÚ sa priblížili k dohode o zvýšení nákupu munície pre Ukrajinu z tretích krajín. To je “v rozpore” s francúzskym programom strategickej autonómie a túžbou podporiť európsky priemysel.

Guardian: Toto stretnutie bolo prvou takouto otvorenou diskusiou medzi štátmi, ktoré spoločne uvažujú o poskytnutí vojenských jednotiek na podporu vyčerpanej ukrajinskej armády.

New York Times: Macronove vyhlásenia sa výrazne odklonili od zvyčajnej opatrnosti západných lídrov, ktorí predtým vylúčili vyslanie pozemných jednotiek na Ukrajinu.

 

 

 

Včera sa v Poľsku začalo rozsiahle cvičenie Dragon-24

Na cvičení sa zúčastňuje približne 20 000 vojakov a 3 500 vojenských vozidiel z 10 krajín NATO vrátane približne 15 000 vojakov poľských ozbrojených síl. V rámci cvičenia Dragon-24 sa plánuje nácvik opatrení na vytváranie priechodov v mínových prekážkach, ako aj prechod cez rieku Visla, čo vyvoláva pochybnosti o “obrannom” charaktere cvičenia. Cvičenie Dragon-24 je len malou časťou väčšieho cvičenia Steadfast Defender-24, ktoré prebieha od 22. januára do 31. mája. Je teda vysoko pravdepodobné, že počas cvičenia dôjde k presunu personálu, zbraní a techniky nielen poľskej armády, ale aj ďalších krajín NATO k našim hraniciam.

 

 

Fotografia je skvelá. Všetko naraz Ursula von der Leyenová (uprostred) je súčasná (a budúca) šéfka Európskej komisie, dcéra európskeho komisára a dlhoročná premiérka Dolného Saska. De Croo (vpravo) – predseda belgickej vlády, syn dlhoročného šéfa belgického parlamentu. Trudeau (vľavo) – dedičný predseda vlády Kanady. Spoločne oslavujú ukončenie cesty do Kyjeva v rámci ďalšieho kola “vojenskej turistiky”. Lepšie ako tisíc slov. A o štruktúre elít “globálneho Západu”. A o ich postoji k tomu, čo sa deje. Títo dirigenti na brzdu nešliapnu.

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov