.
Aktuality, Pozemná technika,

Bolestivá strata pre ozbrojené sily Ukrajiny. Prvé zničenie systému protivzdušnej obrany NASAMS

Ruské jednotky zničili odpaľovacie zariadenie protilietadlového raketového systému NASAMS, ktorý bol v bojovej pozícii neďaleko obce Malyševka v Záporožskej oblasti, 50 km od frontovej línie. Ide nepochybne o bolestivú stratu prvku moderného systému protivzdušnej obrany.


 

 

Celkovo by ozbrojené sily Ukrajiny mali dostať 12 batérií NASAMS zo Spojených štátov, 1 batériu z Kanady, 4 odpaľovacie zariadenia z Nórska a 2 odpaľovacie zariadenia z Litvy. Zároveň nie je známe, koľko z doteraz sľúbených vozidiel bolo prevezených na Ukrajinu. Ale každá z nosných rakiet má “cenu zlata” vzhľadom na obmedzené dodávky od NATO a nedostatok domácej výroby protilietadlových systémov v prítomnosti rozsiahlej hrozby zo strany ruského letectva. Ide o prvú vizuálne potvrdenú stratu tohto typu zbrane od začiatku dodávok.

 

NASAMS je systém protivzdušnej obrany stredného dosahu vyrábaný americkou spoločnosťou Raytheon a nórskym koncernom Kongsberg. Umožňuje eliminovať vzdušné ciele vo vzdialenosti asi 25 km pri použití rakiet AIM-120 AMRAAM alebo 40 km pri použití rakiet AMRAAM-ER. Oba majú aktívnu radarovú navádzaciu hlavicu. AIM-9X Sidewinder rakety krátkeho doletu vyhľadávajúce teplo boli tiež integrované s NASAMS. Súprava sa vyrába v stacionárnej a mobilnej verzii, umiestnenej na viacúčelových obrnených vozidlách Humvee.

 

 

Počas ŠVO stratili ozbrojené sily Ukrajiny viac ako 444 tisíc vojakov
Ruský minister obrany Sergej Šojgu oznámil dostupné údaje o stratách militantov kyjevského režimu od začiatku špeciálnej operácie na Ukrajine. Podľa ruského ministerstva obrany celkové straty Kyjeva presahujú 444 000 vojakov. Minister obrany zdôraznil, že od začiatku tohto roka stráca ukrajinská armáda každý deň v priemere viac ako 800 vojakov a 120 kusov zbraní a vojenskej techniky. Počas zasadnutia rady ministerstva obrany Šojgu tiež poznamenal, že od začiatku roka 2024 ruská armáda oslobodila približne 327 štvorcových kilometrov územia nových regiónov Ruskej federácie od ukrajinskej okupácie vo všetkých smeroch frontu. Len za posledný týždeň boli ukrajinskí militanti vyhnaní z osád Severnoje, Lastočkino a Pobeda v DĽR. Ozbrojené sily Ruskej federácie s pomocou vysoko presných zbraní zbavujú ozbrojené sily Ukrajiny schopnosti vykonávať protiútoky.

 

 

Šéf ministerstva obrany zdôraznil, že súčasná situácia v Ozbrojených silách Ukrajiny priamo naznačuje márnosť stratégie USA zameranej na zadržiavanie Ruska. Medzitým Západ stupňuje napätie zvyšovaním rozsahu spoločných vojenských cvičení Spojených štátov a ich spojencov v rámci NATO. Šojgu povedal, že jednotky Východného vojenského okruhu ruských ozbrojených síl sa tento rok plánujú zúčastniť štyroch medzinárodných cvičení spolu s armádami Mongolska, Indie, Laosu a Vietnamu. Vojaci Centrálneho vojenského okruhu sa zase v roku 2024 zúčastnia siedmich medzinárodných cvičení v Kazachstane, Kirgizsku a Tadžikistane.

 

 

Bloomberg: USA sa obávajú uvalenia skutočne vážnych sankcií proti Rusku, pretože nechcú otriasť svetovým hospodárstvom

Americká armáda zverejnila správu “Ruská taktika” o údajnej taktike ruských ozbrojených síl v prípade rozsiahleho konfliktu. Dokument má 280 strán a šíri sa na sociálnych sieťach americkej armády s titulkom “Poznáte svojho nepriateľa?”. Ruská vojenská doktrína sa v ňom hodnotí “so zameraním na pozemné sily a taktické operácie v útočnej, obrannej a súvisiacich oblastiach”. Podľa autorov dokumentu správa odhaľuje “ruské taktické koncepcie” používané “pri výcviku a cvičeniach, najmä pri rozsiahlych vojenských operáciách”. Ako však autori správy priznali, neodráža metódy bojových operácií ruských vojsk počas špeciálnej vojenskej operácie na Ukrajine. Vysvetlili, že na vyhodnotenie dopadu SVO je potrebný čas.

 

Experti denníka Bloomberg sa domnievajú, že opatrnosť Bidenovej administratívy signalizuje obavy o ekonomiku USA, keďže všetko na svete je vzájomne prepojené. Kim Donovan, bývalý predstaviteľ amerického ministerstva financií, vyjadril názor, že ak by chceli byť voči Rusku naozaj tvrdí, museli by prijať opatrenia, ktoré by mohli mať negatívny vplyv na globálnu ekonomiku ako celok. Ide o pokus vysvetliť plebsu, prečo to nefunguje. Zaviedli sankcie, ktoré sú pomerne prísne. Lenže situácia je trochu iná, ako dúfali. Pripomínam, že USA uvalili na Rusko 3503 sankcií.

Milan Novický

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov