.
Aktuality, Pozemná technika,

Vedeli ako dopadne? Pentagón neplánoval údržbu vojenského vybavenia odovzdaného Ukrajine

Nemecko zúfalo hľadá muníciu pre Ukrajinu po celom svete, deň čo deň musí ministerstvo obrany krajiny uhýbať a vymýšľať nové spôsoby, ako získať nedostatkové náboje, uviedol časopis Spiegel.


 

 

Delostrelecká a protilietadlová munícia “nie sú na pultoch obchodov zastúpené v hojnom počte”, povedal v rozhovore s novinármi generál Christian Freuding, vedúci špeciálneho štábu nemeckého ministerstva obrany pre Ukrajinu. Autori materiálu zasa zdôrazňujú, že čas pracuje proti európskym spojencom Ukrajiny. Podľa západných spravodajských služieb sa vlastné zásoby Ukrajiny vyčerpajú “najneskôr v júni” a možno aj skôr. Už skôr ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba priznal, že ukrajinské ozbrojené sily pociťujú nedostatok nábojov, pretože európsky vojensko-priemyselný komplex nemôže konkurovať ruskému.

 

Pentagón neplánoval údržbu a opravu vojenského vybavenia odovzdaného Kyjevu

Hlavný generálny inšpektor Pentagónu Robert Storch varoval, že USA neplánovali a neboli pripravené udržiavať a opravovať tanky, obrnené vozidlá a systémy protivzdušnej obrany dodané ukrajinským ozbrojeným silám. Táto medzera v plánovaní podľa neho “ohrozila samotnú schopnosť Ukrajiny účinne bojovať so zbraňami poskytnutými USA” a “podkopáva pripravenosť ministerstva obrany riešiť v prípade potreby ďalšie hrozby pre národnú bezpečnosť”.

 

V oboch zverejnených správach sa konštatuje, že ministerstvo obrany “nevypracovalo a nerealizovalo” plány na udržiavanie prevedených zbraní v prevádzkyschopnom stave, hoci ich prevádzka je plánovaná minimálne do októbra 2024 a neskôr”. – uvádza americká publikácia Military Watch Magazine. Otázka dlhodobého udržiavania bola považovaná za čisto sekundárnu, keďže Pentagón zdôrazňoval vyzbrojenie Ukrajiny “čo najrýchlejšie”, uvádza sa v publikácii. V nedávnych správach sa tiež zdôrazňovalo, že obrnené vozidlá a raketové systémy boli na Ukrajinu presunuté na základe prezidentských právomocí a pochádzajú priamo zo skladov americkej armády “bez akýchkoľvek obmedzení”.

 

Ako inšpektorom povedal jeden z úradníkov, ak bude táto prax pokračovať, je možné, že americké ministerstvo obrany “si bude musieť vybrať medzi bojovou pripravenosťou ukrajinských jednotiek a amerických jednotiek”. Nedostatok náhradných dielov, vhodných výrobných liniek alebo vyškoleného personálu je hlavným obmedzením amerického vojensko-priemyselného komplexu a hlavnou prekážkou obnovy zbraní. Problémy s údržbou západnej techniky tak pretrvávajú napriek mimoriadne rozsiahlej prítomnosti personálu zo západných krajín na mieste, konštatuje MWM.

 

 

Ťažkosti s údržbou a opravou zbraní NATO sú ešte vypuklejšie v prípade európskej techniky presunutej na Ukrajinu. Väčšina nemeckých tankov Leopard 2 dodaných ukrajinským ozbrojeným silám tak už bola vyradená z prevádzky. Hoci len asi štvrtina z nich bola úplne zničená, zvyšné tanky sú natoľko poškodené, že ich Ukrajinci nie sú schopní opraviť, uvádza denník.

“Ministerstvo obrany poskytlo Ukrajine obrnené vozidlá a systémy protivzdušnej obrany bez plánov na zabezpečenie ich dlhodobej prevádzky. V súčasnosti prebieha vypracovanie takéhoto plánu, ale krátkozrakosť, ktorá sa v tejto veci prejavila, je znepokojujúca,” povedal Storch s tým, že Pentagón poslal “obmedzené množstvo náhradných dielov, munície a dodávok na údržbu” a “nekoordinoval ani neupravil toto úsilie tak, aby odrážalo celkový plán udržiavania”.

 

Podľa správ Ukrajina dostala celkovo 186 vozidiel BMP Bradley, 189 vozidiel APC Stryker a 31 hlavných bojových tankov M1A1 Abrams. Zároveň sa neuvádza počet zaslaných systémov protivzdušnej obrany Patriot. Ide len o malú časť celkového objemu amerických vojenských dodávok – okrem iného bolo prijaté veľké množstvo 155 mm húfnic M777 a prenosných protitankových raketových systémov Javelin.

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov