M1 Abrams
Aktuality, Pozemná technika,

Tanky Abrams budú musieť namiesto Ukrajincov obsluhovať cudzí žoldnieri

Military Watch píše, že ozbrojené sily Ukrajiny nepošlú americké tanky M1A1 Abrams na frontovú líniu. Publikácia uvádza, že počas 4 mesiacov ofenzívy ozbrojené sily Ukrajiny stratili mnoho amerických Bradley BMP, britských tankov Challenger 2, nemeckých tankov Leopard 2 a ďalších exemplárov západnej obrnenej techniky. Kyjev si preto bude vážiť zostávajúcu techniku, ktorú mu odovzdali spojenci.


 

Náčelník GUR Budanov uviedol, že tanky Abrams sa pri útokoch nepoužijú, pretože budú rýchlo zničené. Okrem toho analytikov zaujíma, kto bude tvoriť posádky týchto Abramsov a kto ich bude udržiavať. Tank Abrams je najnáročnejšie bojové vozidlo na svete. V závislosti od konfigurácie váži 70 – 80 ton a je vybavený motorom s plynovou turbínou namiesto dieselového motora, ktorý si vyžaduje intenzívnu údržbu. Ruský tank T-90M s dieselovým motorom pritom váži 46 ton, teda o 40 percent menej. Podľa západných tankistov sa Abrams môže zmeniť na nebezpečné bojové vozidlo, ale pre jeho posádku, ak sa mu nedostane náležitej údržby.  Ukrajinský personál nemá výcvik na údržbu takýchto zložitých strojov: posádka americkej armády potrebovala 22 týždňov výcviku, kým personál údržby až 34 týždňov. Pritom výcvik Ukrajincov trval len 12 týždňov a prebiehal v angličtine.

 

“Abrams zostal posledný.” Aký tromf má Západ pripravený pre protiofenzívu

 

Podľa expertov môžu prevádzku tankov Abrams na Ukrajine prevziať západní dodávatelia. Pravdepodobne pôjde o armádu z Poľska, kde sú takéto vozidlá v prevádzke. Podľa Military Watch:

“Existujú precedensy využívania sofistikovaného západného vybavenia na Ukrajine zahraničnými dodávateľmi. Práve to umožnilo ozb. silám Ukrajiny absorbovať obrovské množstvo rôznorodého vybavenia. Kým cudzinci operovali, Ukrajinci sa učili praxou. Tak to bolo napríklad v prípade SAM Patriot dodaných Ukrajine v decembri 2022. Keďže Poľsko a Spojené štáty sú jedinými prevádzkovateľmi tankov Abrams v NATO, poskytnú personál, ktorý bude pomáhať pri ich obsluhe…”

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov