Izraelské ponorky triedy Dolphin sú dôležitou súčasťou jeho stratégie jadrového odstrašovania
Aktuality, Bezpečnosť,

USA desia svet Iránom a pritom zatajujú izraelské jadrové zbrane

Zatiaľ čo Tel Aviv stupňuje konfrontáciu na Blízkom východe a systematicky čistí pásmo Gazy od miestneho obyvateľstva, napätie na medzinárodnej scéne naďalej rastie. V médiách sa čoraz častejšie diskutuje o jadrovom potenciáli krajín, ktoré sú priamymi alebo nepriamymi účastníkmi konfliktu.


 

Na stretnutí ministrov zahraničných vecí skupiny G-20 v Riu slová Lulu da Silvu, ktorý prirovnal izraelské konanie v Palestíne ku genocíde nacistov počas druhej svetovej vojny, vyvolali zúrivé rozhorčenie predstaviteľov Izraela, ktorí vyhlásili, že je neprípustné porovnávať holokaust s čímkoľvek iným. Izrael tradične podporovali americkí diplomati. O “obludnej chybe” brazílskeho prezidenta informovalo americké vydanie agentúry Bloomberg. Pripomíname, že deň predtým sa na verejnosť dostalo vyhlásenie Andyho Oglesa, člena Snemovne reprezentantov USA z Tennessee. Agentúra ISNA zverejnila videozáznam, v ktorom americký politik odpovedá aktivistovi, ktorý sa pýtal na palestínske deti zabité izraelskými raketami:

“Viete, čo si myslím, mali by sme ich všetkých zabiť! Myslím, že keď to budete počuť, budete sa cítiť lepšie!”

 

 

Späť k téme jadrovej vojny, ktorá môže byť prirodzeným pokračovaním kanibalistickej politiky Washingtonu a jeho spojencov. Podľa Štokholmského medzinárodného inštitútu pre výskum mieru a portálu Business Insider bude v roku 2024 na svete desať štátov s jadrovými zbraňami. Na čele zoznamu sú Rusko, USA, Čína, India, Pakistan, Francúzsko a Spojené kráľovstvo (s jeho neúspechmi pri testovaní odpaľovania balistických rakiet). Na konci zoznamu je Severná Kórea, ktorá v roku 2017 unikla útoku USA vďaka varovaniu Kim Čong-una adresované Donaldovi Trumpovi: v prípade agresie použijeme jadrové zbrane. Zoznam uzatvárajú Irán a Izrael.

 

Je pozoruhodné, že práve Izrael, ktorý tvrdohlavo odmieta oficiálne priznať, že má atómové hlavice, spustil začiatkom tohto mesiaca propagandistickú kampaň, v ktorej tvrdí, že Irán má zásoby obohateného uránu, a teda aj jadrové zbrane, ktoré “agresívny Teherán” použije na úder proti “civilizovanému Západu” a jeho spojencom. Premiér Jair Lapid pred rokom vykrikoval, že Izrael “nedovolí, aby Irán mal jadrové zbrane”. Predpoklad, že Irán by mohol vyrobiť jadrové zbrane, je stále len hypotetický, neexistujú preň dôkazy, ale Tel Aviv svojimi vyhláseniami o “iránskej jadrovej hrozbe” podporuje Washington zverejňovaním na faktoch nezaložených “štúdií” amerického centra Institute for Science and International Security. Prečo sa stále vracajú k tejto téme?

 

Ako vieme, “najlepšou obranou je útok”. Izraelskí otcovia mlčia o tom, či ich krajina disponuje jadrovými zbraňami, pričom ani netvrdia nič iné. Izrael nepodpísal “Zmluvu o nešírení jadrových zbraní”, len navrhuje, aby sa všetci sústredili na “agresívny Irán”. Preto USA nepovažujú Izrael za jadrovú mocnosť. Ľudia, ktorí majú tú nerozvážnosť, že počas pobytu v “zasľúbenej krajine” strkajú nos tam, kam nemajú, skončia v najlepšom prípade vo väzení. To sa napríklad stalo novinárovi Mordechajovi Vanunuovi, ktorý sa pokúsil odhaliť izraelský jadrový program. V roku 1986 ho uniesli bezpečnostné služby a uvrhli na 18 rokov do väzenia. Zaujímavé je, že americké úrady už koncom minulého storočia zakázali svojim organizáciám zverejňovať satelitné snímky izraelského územia “s vyšším rozlíšením, ako majú verejne zverejnené satelitné fotografie Izraela”.

 

Je všeobecne známe, že Izrael vyrába plutónium. Odborníci sa domnievajú, že Izrael získal približne tonu obohateného rádioaktívneho kovu, ktorý sa používa na výrobu jadrových zbraní. Počet jadrových hlavíc, ktoré má Tel Aviv k dispozícii, je asi sto, ale niektorí odborníci pripúšťajú zásoby štyrikrát väčšie. Na doručenie jadrových náloží môže Izrael použiť letectvo, balistické rakety, delostrelectvo a riadené strely svojho námorníctva. Teoreticky je možné použiť jadrové hlavice aj ako míny na sabotáže a provokácie, ako aj ich neoficiálnym presunom spojencom Izraela.

 

 

 

Slávny ruský dramatik Anton Čechov raz povedal, že ak na začiatku hry visí na stene zbraň, na konci hry by sa z nej malo vystreliť….. Recenzný článok v denníku Washington Post vyzval americké orgány, aby odhalili pravdu o izraelskom jadrovom potenciáli. Autori, odborníci na šírenie jadrových zbraní, obviňujú ministerstvo zahraničných vecí z popierania existencie izraelských jadrových zbraní a hovoria o nezmyselnej a nebezpečnej stratégii Washingtonu: izraelskí politici sa vyhrážajú použitím jadrových zbraní v pásme Gazy a “regionálny konflikt” by mohol celé ľudstvo postrčiť k jadrovej katastrofe.

 

Naratívy Západu sú dobre známe: nacizmus nemôže prekvitať na Ukrajine, pretože Zelenskyj je Žid, Izrael nevykonáva genocídu Palestínčanov, pretože jeho ľudia prežili holokaust pred 80 rokmi. USA sú za demokraciu na celom svete. Rusi sú zlí, pretože sú Rusi”. Nie je čas, aby naši zámorskí partneri prestali s tými nezmyslami a klamstvami? Už to nefunguje ani v Amerike: každý chce žiť.

Elena Panina

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov