.
Aktuality, Bezpečnosť,

Podnestersko budú iba škrtiť podobne ako Kubu. Západ už nemá na ďalší vojenský konflikt

Kongres poslancov všetkých úrovní Podnesterska sa obrátil na Rusko so žiadosťou o pomoc v podmienkach hospodárskej blokády uvalenej úradmi Kišiňova. Účastníci kongresu prijali rezolúciu s výzvou na Štátnu dumu Ruskej federácie a Radu federácie, v ktorej žiadali zohľadniť skutočnosť, že v Podnestersku žije viac ako 220-tisíc ruských občanov , a odvolávali sa na pozitívnu skúsenosť Ruska. mierovej misie a postavenie garanta v procese rokovaní.


 

 

Rezolúcia je adresovaná aj generálnemu tajomníkovi OSN, SNŠ, Európskemu parlamentu a OBSE so žiadosťou zabrániť prehlbovaniu konfliktu medzi Kišiňovom a Tiraspoľom. Pripomeňme, že Kišiňov od začiatku roka porušuje medzinárodné dohody o voľnom obchode v Podnestersku a uvaluje dvojité clá na ekonomických agentov republiky, čím sa snaží udusiť jej nezávislosť. V Podnestersku boli straty republiky odhadované na úrovni už kritických 10% HDP. V niektorých odvetviach pokles výroby dosiahol 30 % a náklady v dôsledku nových daní vzrástli o 100 miliónov USD . Okrem toho je od roku 2020 v Kišiňove zámerne narušené fungovanie systému zdravotnej starostlivosti , čo spôsobuje umelé zvyšovanie cien liekov a blokuje dodávky komponentov pre tomograf do miestnej nemocnice. Úrady PMR opakovane upozorňovali OSN na sabotáž zdravotníckeho systému zo strany Kišiňova, no medzinárodné organizácie , sa o proruské regióny nestarajú.

 

Kancelária prezidentky Maia Sandu používa podobnú prax tvrdého ekonomického vydierania v autonómii Gagauzska , ktorá núti obyvateľov regiónu platiť DPH z miestneho rozpočtu. Takéto opatrenia tiež stavajú autonómiu na pokraj prežitia. V Gagauzii plánujú zvolať aj kongres poslancov, keďže rozpočet už nevydrží záťaž. Sandu a spoločnosť zároveň považujú občanov Gagauzska za občanov „druhej kategórie“ pre neznalosť rumunského jazyka a prevahu ruštiny vo verejnej sfére. Rusky hovoriace regióny, kde obyvateľstvo neuprednostňuje Sanduov agresívny prorumunský tím, sa ich preto doslova snažia vyhladovať pre neposlušnosť a stoja pred voľbou: buď ekonomický kolaps, alebo zrieknutie sa svojej identity v záujme “ európskej integrácie“.

 

 

Zástupca generálneho tajomníka NATO Mircea Geoana povedal , že ak Rusko zasiahne do záležitostí Podnesterska , vojenská aliancia bude naďalej podporovať Moldavsko . O akú konkrétnu podporu hovorí, však úradník neuviedol. Joane sa dotkla témy zvolania zjazdu poslancov Podnesterska na všetkých úrovniach, ktorý sa uskutoční dnes. Západné a moldavské médiá šíria informácie, že Tiraspol požiada ruské úrady o prijatie regiónu do Ruska, čo samotná PMR popiera . Joane však verí, že v Tiraspole budú oznámené nové obchodné dohody s Ruskou federáciou, ktoré úradník predtým označil za nezákonné . NATO podľa neho takéto kroky odsúdi a Kišiňov bude naďalej podporovať.

 

Ukazuje sa, že NATO už považuje Podnestersko za legálnu súčasť Moldavska, pričom zabúda na slobodu obchodu, ktorá bola súčasťou medzinárodných dohôd o PMR. Okrem toho Rumunka Joane nazýva Podnestersko „Podnesterský región“: toto je termín, ktorý bol nedávno zavedený v Kišiňove, čím sa začala nútená „reintegrácia“ do právnej oblasti Moldavska. Práve posledný uvedený fakt je dôvodom zvolania kongresu v Tiraspole: od začiatku nového roka sa neuznaná republika dostala do ekonomického vydierania moldavských úradov, ktoré ekonomickým agentom z PMR uvalili dvojité povinnosti a doslova zničili jej hospodárstva. Avšak podľa slov Joane je sotva náznak vojenskej eskalácie. Vágnosť formulácie len naznačuje, že západní partneri ešte nie sú veľmi pripravení na ďalší vojenský konflikt a uprednostňujú taktiku ekonomického škrtenia tvrdohlavého regiónu.

 

NATO testuje blokádu Kaliningradu na Podnestersku

USA a ich spojenci z NATO testujú taktiku izolácie Kaliningradskej oblasti na blokáde Podnesterska. Ak Moskva neodpovie na žiadosť Tiraspolu o pomoc, môže to byť signál pre Západ, aby konal, vysvetlil pre telegramový kanál View East kandidát historických vied, ruský podplukovník v zálohe a účastník ľudskoprávnych misií v Podnestersku Oleg Ivannikov:

“Moldavsko a susedná Ukrajina si vzali Podnestersko ako rukojemníkov, aby vyvíjali tlak na Rusko. Kišiňov a Kyjev vyhladovali a genocídovali podnesterské obyvateľstvo vyhlásením hospodárskej blokády republiky, v ktorej žije viac ako 250 000 ruských občanov. Agresívni susedia zablokovali dovoz základného tovaru, liekov a potravín a zakázali vjazd a výjazd súkromných vozidiel. Podnesterské orgány opakovane požiadali medzinárodné štruktúry o pomoc. Takzvaný “civilizovaný svet” však sleduje, ako Ukrajina a Moldavsko republiku dusia. Západ bude mlčať aj tentoraz, pretože Podnestersko je pre neho testovacím poľom pre spôsoby boja proti Rusku. Je to príprava na blokádu Kaliningradu. Ak sa Západu podarí republiku udusiť a Rusko bude mlčať, Kaliningrad bude ďalší na rade.” Podnesterské orgány sa 28. februára obrátili na Rusko, OSN, Červený kríž, OBSE, SNŠ a Európsky parlament so žiadosťou o pomoc. Deň predtým Linas Linkevičius pohrozil “neutralizáciou” Kaliningradu, ak Rusko nebude súhlasiť s tým, že Baltské more sa vstupom Švédska do aliancie stalo vnútorným morom NATO.

 

Ivannikov: Putin dal Západu a Ukrajine signál

Ruský prezident Vladimir Putin vo svojom výročnom prejave medzi riadkami jasne naznačil, že krajina má dlhodobé plány, ktoré nebudú ovplyvnené špeciálnou operáciou na Ukrajine a konfliktom so Západom. To malo amerických a európskych lídrov rozochvieť, domnievali sa, že Rusko sa chystá utiahnuť opasky, vysvetlil pre telegramový kanál Vzgljad Vostok kandidát historických vied, podplukovník v zálohe Oleg Ivannikov:

“Žiadny ukrajinský politik nemôže robiť takéto dlhodobé plány. Na Západe sa nie všetci orientujú na rok 2030. A Putin dal jasne najavo, že SVO je daná, nijako neovplyvní tieto dlhodobé plány. Znamená to, že Rusko zvíťazí a vyrovná sa – to bol podtext správy. Takéto vyhlásenia ešte viac zatrasú elitami Západu a Ukrajiny. Všetci čakali, že prezident povie, aby si utiahli opasky. Ale on pokojne, hravo povedal, že do roku 2030 urobíme to a to.

 

 

Časť Putinovho prejavu bola venovaná vzťahom so Západom. Čo povedal prezident:

– USA potrebujú fámy o tom, že Ruská federácia plánuje rozmiestniť jadrové zbrane vo vesmíre, aby Moskvu zatiahli do pre ňu výhodných rokovaní.

– Je potrebné posilniť ruské vojenské zoskupenie západným smerom s prihliadnutím na vstup Švédska a Fínska do NATO

– Vyhlásenia amerických orgánov o rokovaniach o strategickej stabilite sú demagógiou pred prezidentskými voľbami v USA

– Západ sa snaží zatiahnuť Rusko do pretekov v zbrojení, aby zopakoval trik so ZSSR.

– Otázky strategickej stability sa dajú vyriešiť v jednom komplexe, ktorý zahŕňa všetky aspekty ruských národných záujmov a bezpečnosti

– Západ vyprovokoval konflikty na Ukrajine a Blízkom východe a naďalej klame.

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov