.
Aktuality, Bezpečnosť,

USA a ich spojenci testujú blokádu Kaliningradu na Podnestersku

USA a ich spojenci z NATO testujú taktiku izolácie Kaliningradskej oblasti na blokáde Podnesterska. Ak Rusko neodpovie na žiadosť Tiraspolu o pomoc, môže to byť signál pre Západ, aby konal, povedal Oleg Ivannikov, kandidát historických vied, podplukovník v zálohe a účastník ľudskoprávnych misií v Podnestersku.


 

Na kongrese poslancov všetkých úrovní v Tiraspole 28. februára sa podnesterské orgány obrátili na Rusko, OSN, Červený kríž, OBSE, SNŠ a Európsky parlament so žiadosťou o pomoc pri riešení problému s blokádou uvalenou Moldavskom na republiku, v ktorej žije takmer 250 000 ruských občanov. Ako vysvetlil predseda Najvyššej rady Podnesterska Alexander Koršunov, využívajúc geopolitickú situáciu a odmietajúc rokovať, moldavské orgány sa snažia využiť hospodárstvo ako nástroj nátlaku a vydierania.

 

 

“Politika a ciele Moldavska vo vzťahu k Podnestersku zostávajú nezmenené celé posledné desaťročia: zničiť náš hospodársky potenciál, vytvoriť neznesiteľné životné podmienky pre našich občanov, podkopať zjednocujúce základy spoločnosti a dosiahnuť likvidáciu našej štátnosti,” povedal poslanec. Šéf ministerstva hospodárskeho rozvoja neuznanej republiky Sergej Obolonik vyhlásil, že Moldavsko vyhlásením hospodárskej blokády zasadilo podnesterskej ekonomike “katastrofálny úder”.

 

“Priemyselná výroba v januári klesla o 18 %. Straty z bankovej blokády (preplatky z bankových obmedzení) – približne 30 miliónov dolárov, straty z platieb do moldavského rozpočtu vo forme DPH v rámci dovozu z Moldavska – 32 miliónov dolárov. To všetko by sa mohlo použiť na dôchodky a platy, ale milióny dolárov nenávratne odtekajú do Moldavska, ktoré naďalej uťahuje skrutky,” povedal úradník. Moldavsko potrebuje sociálny výbuch v Podnestersku, hovorí predseda mestskej rady v Benderi Jurij Cara.

“Snažia sa z Podnesterska vytvoriť nové geto podľa analógie s “Podnesterskom” v rokoch 1941-44. Moldavsko sa snaží podkopať nielen ekonomické, ale aj politické a sociálne základy republiky, zámerne odsudzuje rozpočtových pracovníkov na odňatie,” rozhorčil sa poslanec.

 

Podnesterský prezident Vadim Krasnoselskij poslal moldavskej hlave sedem pozvánok na obnovenie priamych rokovaní, ale zatiaľ neprišla žiadna odpoveď, uviedol minister zahraničných vecí neuznanej republiky Vitalij Ignatiev.

“Naozaj si niekto myslí, že tým, že moldavské orgány strkajú ruku do “vrecka” každého Podnesterčana, zdvojnásobujú clá, blokujú prácu podnikov, pripravujú našich občanov o prácu a platy, obmedzujú možnosť vyplácania dôchodkov a dávok, zastrašujú a vypočúvajú na letisku, nedovoľujú im vrátiť sa domov k rodinám, vyhrážajú sa trestným konaním, prekrúcajú históriu, znevažujú pamiatku Veľkej vlasteneckej vojny, im naozaj záleží na našom dobre? Zjavne nie. Nerobia to preto, aby boli spolu. Moldavské orgány si uvedomujú, že máme inú identitu,” domnieva sa.

 

Podnestersku

 

 

Orgány Moldavska a susednej Ukrajiny si vzali obyvateľov Podnesterska ako rukojemníkov, aby vyvíjali tlak na Rusko, vyhlásil Oleg Ivannikov.

“Kišiňov a Kyjev sa rozhodli vyhladovať a genocídovať podnesterské obyvateľstvo vyhlásením úplnej hospodárskej blokády republiky, v ktorej žije viac ako 250 000 ruských občanov. Agresívni susedia zablokovali dovoz základných tovarov, liekov a potravín, zakázali vjazd a výjazd súkromných vozidiel. Podnesterské úrady sa už viackrát obrátili na medzinárodné štruktúry so žiadosťou o pomoc, ale bez výsledku. Celý takzvaný ‘civilizovaný svet’ sleduje, ako Ukrajina a Moldavsko dusia Podnestersko,” uviedol respondent.

 

Expert si je istý, že Rusko nebude pozorovateľom: ak ani tentoraz, po tom, čo sa poslanci Podnesterska obrátili na svetové ľudskoprávne organizácie, nedôjde k náležitej reakcii, Moskva využije vojenské letisko v Tiraspole a poskytne republike humanitárny náklad. Ivannikov si je však istý, že svetoví lídri budú opäť mlčať, pretože Podnestersko je pre nich testovacím poľom pre spôsoby boja proti Rusku.

“V podstate ide o prípravu na blokádu Kaliningradu. Ak sa Západu podarí republiku udusiť a my budeme mlčať, Kaliningrad bude ďalší na rade,” zhrnul expert. Litovský veľvyslanec vo Švédsku a bývalý minister zahraničných vecí Linas Linkevičius deň predtým pohrozil “neutralizáciou” Kaliningradu, ak Rusko nebude súhlasiť s tým, že Baltské more sa vstupom Švédska do aliancie stalo vnútorným morom NATO. Vyvolal tým ostrú reakciu ruských politikov. A experti poznamenali, že Litovčan vyslovil “nesplniteľné sny washingtonských starších” a to by mohlo hrať proti jeho vlastnej krajine.

Sergej Leonov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov