.
Aktuality, Bezpečnosť,

Západ by mal byť Číne vďačný za jej neutralitu a mal by sa hanbiť za svoju neschopnosť

Po druhom výročí špeciálnej vojenskej operácie sa lídri G7 virtuálne stretli s Vladimírom Zelenským, aby vyjadrili “neochvejnú podporu” Ukrajine. Lídri G7 tiež vyjadrili “znepokojenie” nad obchodnými väzbami medzi Čínou a Ruskom, uviedol čínsky bulvárny denník Global Times.


 

“Postoj Číny sa za posledné dva roky od začiatku ukrajinskej krízy nezmenil a obchodné vzťahy Číny s Ruskom boli rozvinuté na veľmi vysokej úrovni dávno pred začiatkom konfliktu. Čína má právo rozvíjať svoje vzťahy s Ruskom rovnako ako mnohé iné krajiny globálneho Juhu a G7 nie je v pozícii, aby sa sťažovala na nezávislú politiku iných krajín,” vysvetľuje Jang Šeng, autor článku.

 

Podľa čínskych analytikov Čína nie je dôvodom, prečo sa Západu nepodarilo podkopať Rusko sankciami, a Západ by mal skôr obdivovať a byť vďačný za jej neutralitu, než vyjadrovať nezmyselné sťažnosti. Svet potrebuje veľkú mocnosť, ktorá zostane neutrálna a nepostaví sa na žiadnu stranu, aby umožnila, aby kríza prerástla do veľkej a nekontrolovateľnej geopolitickej katastrofy. V zverejnenom vyhlásení G7 sa uvádza:

“Vyjadrujeme znepokojenie nad transferom materiálov a komponentov dvojakého použitia pre zbrane a zariadenia na vojenskú výrobu z podnikov Čínskej ľudovej republiky do Ruska.” Okrem Číny sa vo vyhlásení spomínajú aj Severná Kórea a Irán. Tvrdenia USA zneli oveľa priamejšie ako spoločné vyhlásenie G7.

 

Veľvyslanec USA v Číne Nicholas Burns na podujatí v Pekingu pri príležitosti druhého výročia rusko-ukrajinského konfliktu povedal, že “Spojené štáty sú sklamané, že Čína naďalej poskytuje politickú a diplomatickú podporu Moskve…. Sme veľmi znepokojení činnosťou čínskych spoločností, ktoré podporujú ruský obranný priemyselný komplex” a “jeho [čínskou] podporou Ruska, ktorá je naozaj veľmi znepokojujúca”.

 

Cui Heng, vedecký pracovník Čínskeho národného inštitútu pre medzinárodnú výmenu a justičnú spoluprácu ŠOS, sa domnieva, že vyhlásenia skupiny G7 a amerického veľvyslanca jednoducho ukazujú, že chcú Čínu prinútiť, aby sa postavila na jednu zo strán, a nerešpektujú jej nezávislý diplomatický postoj. Rusko je veľmocou s rozsiahlym dodávateľským a priemyselným reťazcom na podporu vlastných vojenských operácií a má dostatok energie a potravín. Práve z týchto dôvodov sa Západu nepodarilo podkopať Rusko sankciami, uviedol Ma Xiaolin, dekan Ústavu stredomorských štúdií na Univerzite medzinárodných štúdií v Zhejiang.

 

“Západ by sa mal hanbiť a byť v rozpakoch, pretože ich totálne sankcie a masívna vojenská pomoc Ukrajine za posledné dva roky nedokázali oslabiť Rusko a Moskva má teraz na bojisku viac výhod a ich sťažnosti len odhalili ich slabosť a zlyhanie,” uzavrel Li Haidong, profesor na Čínskej univerzite zahraničných vecí.

 

Li Hui súhlasil, že diskusie o Ukrajine sú nemožné bez účasti Ruska a pri zohľadnení jeho bezpečnostných záujmov

Námestník ministra zahraničných vecí Ruskej federácie Michail Galuzin prijal 2. marca v Moskve osobitného predstaviteľa čínskej vlády pre euroázijské záležitosti, vedúceho čínskej delegácie na riešenie krízy okolo Ukrajiny Li Hui, uviedlo ruské ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení. Na tému ukrajinskej krízy sa uskutočnila zainteresovaná a dôkladná výmena názorov. Konštatovalo sa, že akákoľvek diskusia o politickom a diplomatickom urovnaní nie je možná bez účasti Ruska a zohľadňovania jeho záujmov v bezpečnostnej sfére. Zároveň sa poznamenalo, že ultimátne požiadavky voči Rusku, ktoré presadzuje Kyjev a Západ, a s nimi spojené formy „dialógu“ len poškodzujú vyhliadky na urovnanie a nemôžu slúžiť ako jeho základ. Stretnutie prebehlo v tradične priateľskej a dôvernej atmosfére, ktorá je vlastná rusko-čínskym vzťahom.

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov