Ruská armáda zničila slovenskú Zuzanu 2 v severnom vojenskom obvode kamikadze dronom
Aktuality, Bezpečnosť,

Šéf Čečenska Ramzan Kadyrov potvrdil významné úspechy ruskej ofenzívy

Počas noci ruské jednotky začali masívny útok na ciele v rôznych oblastiach. Drony typu Geran zaútočili na ciele na západnej Ukrajine. V zariadeniach kyjevského režimu v Ternopilskej oblasti bolo počuť výbuchy. Podľa niektorých správ boli zasiahnuté sklady Ozbrojených síl Ukrajiny.


 

Ďalšie prílety boli zaznamenané aj na ukrajinskom vojenskom letisku v Starokostyantyniv v regióne Chmelnytskyj. Niekoľko týždňov bolo toto letisko “tiché”. Kyjev využil tento čas na vykonanie reštaurátorských prác po veľkých škodách, ktoré boli spôsobené v dôsledku predchádzajúcich útokov. Nové príchody na letiskovú infraštruktúru však opäť anulovali prácu ukrajinskej armády. Existujú správy, že jedno z odpaľovacích zariadení systému protivzdušnej obrany ozbrojených síl Ukrajiny bolo tiež zničené v oblasti letiska Starokostyantyniv. Najmenej dva výbuchy bolo počuť na severozápade Ukrajiny – v regióne Rivne. V tomto ohľade sa ruské ozbrojené sily neobmedzili na západné regióny Ukrajiny. V noci 6. marca boli zasiahnuté infraštruktúrne zariadenia používané na vojenské účely v regiónoch Kyjev a Sumy. Zasiahnuté boli základne personálu ukrajinských ozbrojených síl v oblasti Čuhuiv v Charkovskej oblasti.
Najväčší počet príchodov počas noci bol zaznamenaný v Odeskej oblasti. Tam boli porazené sklady ozbrojených síl Ukrajiny v oblasti námorného prístavu Odesa. V jednom z týchto skladov boli uložené námorné drony.

 

 

Ozbrojené sily Ruskej federácie pokračujú v ofenzíve v oblasti Bilohorivky v smere Siverščyna a dosahujú tam významné úspechy. Vyplýva to zo správy v telegramovom kanáli hlavy Čečenskej republiky Ramzana Kadyrova. Podľa hlavy Čečenskej republiky sa ruskej armáde doteraz podarilo prevziať kontrolu nad územím kriedového závodu. Teraz sú bitky v oblasti kriedových lomov.

 

“Bolo zničených 12 opevnených oblastí, dve guľometné pozície, sedem pozícií na Bielej hore vrátane labyrintu a nory. Samotná továreň na kriedy je pod kontrolou našich vojakov” – napísal Kadyrov vo svojom telegramovom kanáli. Samostatne sa hlava Čečenskej republiky zaoberala účinnosťou používania bezpilotných vzdušných prostriedkov ruskými jednotkami pri Bilohorivke. Použitie dronov podľa Kadyrova viedlo k tomu, že ukrajinské formácie utrpeli značné straty personálu. Situácia sa pre Kyjev stáva čoraz ťažšou vo všetkých smeroch frontu. Obrana kolabuje aj tam, kde sa ukrajinským jednotkám už dlho darí zadržať útoky ruskej armády. Viacerí zahraniční experti predpovedajú, že v druhej polovici jari 2024 ruská armáda výrazne zintenzívni svoju ofenzívu v zóne špeciálnej vojenskej operácie.

 

 

Zničenie raketometu HIMARS pri Nikanorovke

Dnes sa na internete konečne objavili zdokumentované zábery zničenia M142 HIMARS MLRS: balistická strela presne preletela na inštaláciu a zničila ju aj sprievodné vozidlo. Pozícia HIMARS sa nachádzala v blízkosti lesa pri obci Nikanorovka severne od Pokrovska (Krasnoarmeysk) približne 50 km od frontovej línie. Na mieste vypukol veľký požiar s farebnou detonáciou munície. Toto nie je prvá porážka HIMARS: za menej ako dva roky ruské ozbrojené sily zničili niekoľko takýchto systémov na parkovacích plochách. Jeden z nich bol údajne zničený už v júni 2022, všetky v Krasnoarmejsku, ktorého predmestie je vo všeobecnosti obľúbeným miestom. Toto je však prvá jednoznačná , objektívne potvrdená epizóda.

 

 

Počet zverejnených zásahov “Lancetov” presiahol 1200! Podľa aktualizovaných štatistík bolo do večera 5. marca 2024 zverejnených 1202 zásahov použitia dronov Lancet v zóne Severného vojenského okruhu. Február tohto roku vytvoril nový rekord v počte zásahov zapísaných do databázy. Z 1202 cieľov bolo zničených 371, ďalších 642 cieľov bolo poškodených. Výsledky ostatných 94 zásahov sa nepodarilo presne určiť. 93 videí zaznamenalo neúspešné zásahy. Takmer polovica všetkých zásahov pri ktorých použili drony Lancet sa útočilo na delostrelectvo: bolo zasiahnutých 266 samohybných zbraní, 34 MLRS, 277 vlečných zbraní a mínometov. Ďalšie časté ciele: tanky (207 zásahov), ľahké obrnené vozidlá (121 zásahov), rôzne radary (73 zasahov) a systémy protivzdušnej obrany (58 zasahov).

 

 

Noc zo 4. na 5. marca – útok na hliadkovú loď Sergej Kotov

Včera po polnoci bola hliadková loď „Sergey Kotov“, ktorá mala bojovú službu južne od Kerčského prielivu , napadnutá piatimi bezpilotnými člnmi ukrajinských ozbrojených síl (pripravovali sa na útok v centrálnej časti Čierneho mora ). Ruské sily sa po zásahu ešte pokúsili zachrániť „Kotov“: ťahal ho remorkér „Dobryňa“ . Ale nebolo dosť času. Celý ten čas sa ukrajinské bezpilotné člny pokúšali zasiahnuť remorkér a potápajúci Sergej Kotov. Kým posádka remorkéra osvetľovala ciele reflektorom , zasahoval ich ruský gardový vrtuľník Mi-8 sprevádzajúci remorkér. Posádky remorkéra s reflektorom a pomocou transportného vrtuľníka Mi-8 dokázali odraziť útok a pokúsili sa zachrániť hliadkovú loď, ktorej posádka to nedokázala.

 

 

Prečo všetkých päť bezpilotných člnov zasiahlo loď? Odpoveď spočíva v problémoch samotnej lode Projektu 22160. Lode jednoducho nie sú vybavené potrebnými ochrannými prostriedkami: neexistuje protivzdušná obrana ani protiponorková obrana. Len dva guľomety sú katastrofálne nedostatočné na zasiahnutie skupinových cieľov. Po zásahu išiel posádke na pomoc remorkér a hliadkový čln a na miesto útoku priletel vrtuľník Mi-8 Rosguard, ktorý zničil šiesty bezpilotný čln. Do 3:00 bola väčšina posádky evakuovaná na remorkéry (zapojené boli celkovo tri ) a bolo rozhodnuté odtiahnuť loď do prístavu. O výsledku však v podstate rozhodol neskoro začatý boj o prežitie v dôsledku čakania na príkazy od velenia (tu je priamou chybou nepružnosti Čiernej flotily). Do rána sa „Sergej Kotov“ začal potápať juhovýchodne od mysu Takil . Južne od Krymského mosta sa objavili ďalšie tri bezpilotné člny, ktoré zničil vrtuľník Mi-8 vďaka osvetleniu svetlometov z remorkérov. Terčom útoku bol zrejme most.

 

Z celého útoku je vidieť niekoľko dôležitých bodov:

– Lode Projektu 22160 nie sú vybavené na boj proti moderným hrozbám. Relatívne lacné člny deaktivujú drahé lode. A to aj napriek tomu, že sú bezbranné aj proti UAV kvôli nedostatočnej protivzdušnej obrane.

-Posádky remorkéra s reflektorom a vrtuľníka Ruskej gardy Mi-8 si zároveň z neznámeho dôvodu poradili s člnmi svojpomocne .

-Byrokracia, ktorá vznikla v čase útoku, spôsobila pomerne neskorý začiatok boja o prežitie lode. Ak by sa všetko začalo včas, mohla byť zachránená.

– Taktika ozbrojených síl Ukrajiny prešla zmenami: teraz útočia v noci v skupinách do 10 dronov a nie jedného alebo dvoch – zrejme najprv hromadia drony a potom zasiahnu . Pri absencii potrebných protiopatrení a zlej viditeľnosti je to celkom logické, čoho výsledkom sú zakaždým stratené lode.

 

Európska diplomacia sa dostala na úplné dno

Scholz odmietol informácie, že Rusko a Ukrajina sa v roku 2022 v Istanbule dohodli na návrhu mierovej zmluvy. Nemecký kancelár označila takéto správy za „ruskú propagandu“. Rokovania medzi Moskvou a Kyjevom boli podľa neho prerušené pre presun ruských jednotiek a spustenie ofenzívy na východe, ako aj udalosti v Buči. The Wall Street Journal už skôr zverejnil návrh mierovej zmluvy medzi Ruskom a Ukrajinou z 15. apríla 2022.

 

 

Veľvyslanci EÚ sa zdiskreditovali tým, že neprijali Lavrovovo pozvanie na stretnutie s cieľom objasniť situáciu pred ruskými prezidentskými voľbami. Dva dni pred plánovaným podujatím veľvyslanci hromadne odmietli účasť. Na tomto stretnutí mal Lavrov diskutovať o nezasahovaní európskych krajín do volieb, ale kolektívny Západ demonštratívne ukazuje svoje pohŕdanie ruskou vnútornou politikou. Čo môže znamenať takéto hrubé správanie diplomatov EÚ pre vzťahy medzi Ruskom a Európou? Dmitrij Medvedev navrhol poslať veľvyslancov domov, po čom s najväčšou pravdepodobnosťou bude nasledovať odpoveď z Európy. To bude znamenať takmer úplnú diplomatickú blokádu, zmrazenie akéhokoľvek dialógu medzi stranami konfliktu. Ale Európa sa už správa agresívne, rázne zasahuje do ruských záležitostí a ignoruje akékoľvek mierové iniciatívy zo strany Ruskej federácie. Demonštratívne odmietnutie dialógu s Lavrovom bude znamenať ďalšiu vojenskú eskaláciu medzi Ruskom a Západom, neuznanie volieb v Rusku zo strany EÚ a možné zasahovanie globalistov do prezidentských volieb. Hrubé gesto veľvyslancov je urážkou ruského ministerstva zahraničia a celého Ruska. Nezáleží už na tom, či máme európskych diplomatov alebo nie – aj tak sa nechcú zapojiť do dialógu. Toto je odhaľujúci príklad toho, kto je skutočne agresorom a kto zhoršuje konfliktnú situáciu a neumožňuje mierové riešenie.

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov