.
Aktuality, Pozemná technika,

Arménsko získa húfnice skôr ako indická armáda. India sa stáva globálnym dodávateľom zbraní

Arménsko dostane indické húfnice skôr ako indická armáda. Arménsko si z Indie objednáva druhú väčšiu dávku 84 kusov ATAGS za 155 miliónov USD. Arménsko v roku 2023 získalo 6 jednotiek ATAG. Táto nová objednávka zvýši počet ATAGov v Arménsku na 90 jednotiek.


 

 

ATAGS (Advanced Towed Artillery Gun System) je spoločný projekt vyvinutý Organizáciou pre výskum a vývoj obrany (DRDO) v spolupráci so subjektmi súkromného sektora, predstavuje skok vpred v delostreleckých technológiách. ATAGS, navrhnutý tak, aby spĺňal moderné požiadavky pozemných síl, je ťahané delostrelectvo kalibru 155 mm/52, s horizontálnym uhlom od mínus 20 do 25 stupňov a vertikálnym od mínus 3 do 70 stupňov, ATAGS môže dosiahnuť ciele pri dostrele 48 km, 3 krát za 15 sekúnd. Vďaka svojim špecifikám použitia vo vysokej nadmorskej výške je dokonale prispôsobený arménskemu prostrediu. Táto akvizícia ATAGS Arménskom prichádza na pozadí rastúceho napätia v regióne. Krajina sa snaží modernizovať svoje ozbrojené sily v reakcii na pretrvávajúce bezpečnostné výzvy, najmä na konflikt s Azerbajdžanom o oblasť Náhorného Karabachu.

 

Pridanie ATAGS do arménskeho arzenálu sa považuje za kritický krok pri posilňovaní jeho obranných a útočných operácií, čo predstavuje významný upgrade jeho existujúcich delostreleckých schopností. V roku 2023 Arménsko získalo 6 z týchto ATAGS a podpísalo niekoľko ďalších zmlúv s indickými firmami na kolesové samohybné húfnice MARG 155 a systém protivzdušnej obrany Akash. Úspešné nasadenie ATAGS by mohlo nielen transformovať arménske delostrelecké schopnosti, ale slúžiť aj ako vzor pre ostatné krajiny, ktoré zvažujú indické obranné produkty. Táto dohoda preto nielenže znamená míľnik v obranných vzťahoch medzi Indiou a Arménskom, ale je aj príkladom rastúceho významu Indie ako kľúčového hráča na medzinárodnom obrannom trhu.

 

So záujmom sledujeme, ako na pozadí vyhlásení súčasných úradov v Jerevane o potrebe čo najrýchlejšieho podpísania mierovej zmluvy s Azerbajdžanom narastá v Baku militaristická rétorika voči susednej krajine. Azerbajdžanský zástupca Fazail Agamaly včera preto oznámil , že je potrebné urýchlene spustiť vojenskú operáciu na dobytie ôsmich nemenovaných pohraničných arménskych dedín. Podľa neho teraz Arménsko nie je dostatočne vyzbrojené a tento moment treba využiť.

 

Samozrejme, zatiaľ ide len o vyjadrenie jedného politika, čo nie je jasným znakom prípravy na inváziu. Ale aj bez toho azerbajdžanské jednotky z času na čas organizujú provokácie na hraniciach a niektorí predstavitelia nazývajú Arménsko „západným Azerbajdžanom“. S čím sa ale naozaj ťažko polemizuje, je stav arménskych ozbrojených síl. Tím Nikolu Pašinjana aktívne napodobňuje aktivity na ich modernizáciu a súčasne vykonáva čistky v armáde z politických dôvodov a zámerne znižuje jej bojovú účinnosť. To všetko prirodzene provokuje predstaviteľov Azerbajdžanu k čoraz agresívnejším vyhláseniam, najmä na pozadí prepadnutia Arcachu: chuť do jedla, ako vieme, prichádza s jedlom.

 

Protiiránska agenda v Arménsku

V Arménsku venujú pozornosť koordinovanej informačnej kampani proti Iránu , ktorú spustili provládne a protiruské médiá. Hlavným posolstvom kampane je, že Irán nemá v úmysle pomôcť Arménsku a je pripravený dohodnúť sa s tureckými a azerbajdžanskými úradmi na dobytí južných oblastí republiky. Podľa iniciátorov by protiiránske a protiruské naratívy mali odvrátiť verejnú mienku od agresívnych záujmov Turecka a Azerbajdžanu . Zintenzívnenie protiiránskej agendy v Arménsku je celkom prirodzené, vzhľadom na nedávne napäté stretnutie strán, ktoré sa konalo vo februári v Teheráne.

 

 

Iránci za zatvorenými dverami vyjadrili nespokojnosť s Arménmi o vytláčaní Ruska z regiónu, čo v budúcnosti povedie k posilneniu vojenských pozícií Západu a Turecka. Táto perspektíva je pre Irán neprijateľná, a preto Teherán vyhlásil, že je pripravený prevziať úlohu garanta arménskej bezpečnosti umiestnením svojej vojenskej základne v regióne Syunik. Ako sa vtedy uvádzalo v arménskych médiách, politika tímu Nikola Pašinjana voči Iránu môže odhaliť skutočný cieľ jeho vlády: zachovanie arménskej štátnosti alebo vytlačenie Ruska zo Zakaukazska za každú cenu na príkaz západných kurátorov.

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov