.
Aktuality, Pozemná technika,

V semifinále brazílskeho tendra je aj česká húfnica Zuzana 2

Renomovaný portál Armyrecognition uverejnil článok pod názvom: “Brazília vybrala modely pre budúce samohybné delostrelecké vozidlo”. V článku sa píše:”Brazílska armáda prostredníctvom svojho veliteľstva logistiky (COLOG) odhalila uchádzačov o svoj projekt kolesového samohybného delostreleckého vozidla (WSPA). Toto oznámenie upozorňuje na kandidátov, ktorí spĺňajú podrobné kritériá špecifikované v tendri. Medzi stále zvažovanými modelmi sú čínsky SH15, izraelský ATMOS, francúzsky CAESAR a česká Zuzana 2.


 

Technické špecifikácie požadované pre budúce WSPA zahŕňajú 155 mm húfnicu štandardu NATO ako primárnu výzbroj, ktorá je schopná strieľať štandardnou aj špecializovanou muníciou. Delostrelecký kus musí mať minimálnu dĺžku hlavne 52 kalibrov a životnosť menej ako 2000 výstrelov pri maximálnom nabití, pričom dostrel presahuje 500 kilometrov. Okrem toho musí systém umožňovať presné zásahy s odchýlkou menšou ako 80 metrov pre štandardnú muníciu a menej ako 120 metrov pre špeciálne projektily na vzdialenosť 20 kilometrov, respektíve 30 kilometrov. Tieto vozidlá musia byť tiež schopné uskladniť a prepraviť najmenej 16 plných náplní.

 

 

Jednou z kľúčových požiadaviek na tieto delostrelecké vozidlá je ich schopnosť rýchlo sa rozvinúť a zvinúť. WSPA musí byť pripravený zacieliť a vystreliť do troch minút od zastavenia a opustiť svoju pozíciu do dvoch minút po výstrele. Vyžaduje sa aj zahrnutie poloautomatického nabíjacieho mechanizmu a schopnosť udržiavať rýchlosť streľby najmenej štyri výstrely za minútu. Predvýber zvýrazňuje štyri pozoruhodné modely od rôznych medzinárodných výrobcov. North Industries Corporation (Norinco) ponúka svoju húfnicu SH15 6×6, ktorá je na podvozku Shaanxi 6×6 a je vybavená 155 mm delom AH-2 155 mm/L52. Tento model je schopný používať štandardnú 155 mm muníciu NATO a muníciu vyvinutú spoločnosťou Norinco, pričom ponúka maximálny dosah až 53 kilometrov s raketovým strelivom V-LAP. Od svojho predstavenia v roku 2017 bol SH15 integrovaný do čínskej armády a vyvážaný do Etiópie a Pakistanu.

 

Správa o dodávke húfnic SH15 Pakistanu:

 

Spoločnosť Elbit Systems Land Ltd. predstavuje ATMOS 6×6, 155 mm, 52 kalibrovú húfnicu montovanú na nákladné auto, ktorá je známa svojou vynikajúcou palebnou silou, mobilitou a rýchlou dobou odozvy. ATMOS je možné namontovať na rôzne konfigurácie podvozku a ľahko sa integruje s existujúcimi systémami velenia a riadenia. Je vybavený automatickým zameriavacím a nabíjacím systémom a dosahuje efektívny dostrel 30 až 41 kilometrov.

 

Filipínska armáda dostala 12 samohybných diel ATMOS:

 

Nexter Systems konkuruje s CAESAR 6×6, samohybnou húfnicou vybavenou plne automatizovaným systémom nabíjania munície. Verzia CAESAR MkII ťaží z mnohých vylepšení, vrátane nového podvozku, automatickej prevodovky a silného motora s výkonom 460 koní. Ponúka komplexnú ochranu pred rôznymi hrozbami a udržiava rýchlosť streľby šesť výstrelov za minútu na vzdialenosť presahujúcu 40 kilometrov.

 

Modernizovaná húfnica Caesar na podvozku 6×6 s motorom s výkonom 460 koní:

 

Nakoniec Excalibur International a.s. ponúka húfnicu Zuzana 2 8×8, ktorá vyniká automatickým nabíjacím systémom a schopnosťou efektívne viesť priame a nepriame paľby. Je založená na podvozku TATRA a zameriava sa na presnosť na veľké vzdialenosti, rýchle nastavenie a vynikajúcu mobilitu v rôznych terénoch. Zuzana 2 dokáže na cestách dosiahnuť rýchlosť až 90 km/h a má značný dostrel, schopná je zasiahnuť ciele vzdialené viac ako 40 kilometrov s muníciou s predĺženým dosahom alebo viac ako 50 kilometrov s rýchlostnou muníciou s vylepšeným VLAP.” Je otázka, ktoré z týchto diel by si vybralo na mieste brazílskej armády Slovensko.

 

Húfnica Zuzana 2 zničená na Ukrajine:

MK

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov