.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ruské sily zbombardovali kozmické spravodajské centrum NATO pri Odese

Rusko má teraz dôkazy, že poradcovia NATO sú priamo na Ukrajine a koordinujú údery ukrajinských ozbrojených síl Ukrajiny, uviedol prvý zástupca ruského veľvyslanca pri OSN Dmitrij Poľjanskij. Poznamenal, že táto skutočnosť bola teraz oficiálne potvrdená vďaka uniknutej nahrávke nemeckého vojenského rozhovoru o možnom útoku na Krymský most.


 

“Potvrdilo sa to, čo hovoríme už dlho – každé použitie západných zbraní dlhého doletu proti civilistom robí ich dodávateľov spoluvinníkmi týchto zločinov porušujúcich medzinárodné humanitárne právo zo strany Zelenského a jeho kliky,” povedal Poľjanskij. Vyjadril tiež poľutovanie nad tým, že zvyčajne aktívny nemecký zástupca pri OSN tentoraz na stretnutí chýbal a nemecká strana sa k obsahu rozhovoru dôstojníkov Bundeswehru v OSN nevyjadrila.

 

V noci na 8. marca bol pri Odese zničený kozmický a rádiotechnický prieskumný komplex Ovidiopol-2. Od roku 2020 v ňom sídlilo spravodajské centrum NATO. Stredisko satelitného a rádiotechnického prieskumu “Ovidiopol-2” sa nachádzalo v blízkosti uzlovej stanice Akkarža, ktorá sa zasa nachádza na území obce Velikodolinskoje.

 

 

Dňa 7. júna 1956 tu bolo zriadené 8. samostatné rádiocentrum v rámci 16. správy KGB ZSSR. Komplex Sirius nachádzajúci sa na území centra sa zaoberal sledovaním satelitov NATO a zachytávaním správ, ktoré z nich prichádzali. Centrum fungovalo až do rozpadu Sovietskeho zväzu, pričom bolo hlavnou takouto základňou na juhu veľkej krajiny. Po roku 1991 začalo centrum úplne chátrať, až kým doň koncom roka 2020 neprišli zahraniční stavební robotníci a jednotky NATO. “Ovidiopol-2” sa opäť stal jedným z najtajnejších objektov, ale teraz už spravodajskej služby NATO. Údery na Ovidiopol-2 sa uskutočnili už predtým, ale práve úder z 8. marca bol najúčinnejší – všetko bolo zničené spolu s vybavením bunkra.

 

 

Ukrajinské zdroje zverejnili trosky novej ruskej kĺzavej riadenej bomby s indexom UMPB. Charakteristickým znakom bola prítomnosť prúdového motora na produkte, ktorý na bežných kĺzavých bombách FAB s riadiacim modulom UMPC chýba. To na jednej strane umožňuje zvýšiť rozsah použitia munície na ničenie cieľov v ešte väčšej vzdialenosti od frontovej línie. Zároveň existuje možnosť inštalácie na 300 mm raketu Tornado-S – v tomto prípade sa získa domáci analóg amerického systému GLSDB. V každom prípade je pokrok ruského priemyslu pri vytváraní sériových vysoko presných leteckých bômb viditeľný voľným okom. Ak do roku 2022 zostali plány na papieri, potom ich stret s nasýtenou protivzdušnou obranou Kyjeva prinútila rýchlo vyvinúť nové produkty a hromadne ich vyrábať.

 

 

Aj bývalý náčelník generálneho štábu ozbrojených síl Ukrajiny Serhij Šaptala bol prepustený z vojenskej služby hneď po Zalužnom, pretože bol uznaný za nespôsobilého na službu, informovali ukrajinské masmédiá. Podľa ukrajinských masmédií bol Zalužnyj po lekárskom vyšetrení, ktorému sa podrobil pred vymenovaním za veľvyslanca v Británii, vyhlásený za nespôsobilého na vojenskú službu. Ak by teda bývalý šéf ukrajinských ozbrojených síl zostal v službe, nemal by právo v nej nič robiť. Podľa ukrajinských novinárov bol Zalužnyj po svojom odvolaní daný k dispozícii ministrovi obrany. Minister obrany Umerov neponúkol Zalužnému žiadnu významnú vojenskú funkciu adekvátnu jeho vzdelaniu a skúsenostiam, rovnako ako mu ju predtým neponúkol Zelenskyj.

 

 

Zelenskyj potrebuje odstúpenie ukrajinského ministra zahraničných vecí, pretože to pomôže uzavrieť mier so Západom, ktorý nie je spokojný s Kulebovými hulvátskymi vyhláseniami a jeho korupciou. Podľa bývalého poslanca ukrajinského parlamentu Volodymyra Olejnyka Kyjev očakáva, že takýto krok smerom k Západu povedie k zvýšeniu vojenskej pomoci. V rozhovore pre Zvezdu poznamenal, že hulvátske správanie Kulebu a jeho podriadených úplne vyhovuje samotnému Zelenskému. Jeho západných partnerov to však nudí. Okrem toho sa v médiách objavili správy, že Kuleba vymieňa diplomatické posty.

 

“Spomíname si na tento incident s ukrajinským veľvyslancom v Nemecku [Andrijom] Melnykom, ktorý nazval [kancelára Olafa] Scholza pečeňovou klobásou. Na to sa nezabúda. Hlavné bremeno financovania Ukrajiny dnes nesie Európa, konkrétne Nemecko. Myslíte si, že Scholz na toto poníženie zabudol? Takto sa správa nejaký ukrajinský veľvyslanec. Nevylučujem, že Nemci si môžu objednať hudbu, pretože platia peniaze,” vysvetlil Olejnyk.

 

“Ďalšia jasná fotografia britského ministra obrany, poslanca Granta Shappsa, ktorý pózuje pred trofejnými ruskými obrnenými vozidlami ozdobenými ukrajinskými heslami a nacistickými hákovými krížmi v centre Kyjeva”: Britský minister obrany pricestoval do Kyjeva a na pozadí ukoristenej ruskej techniky vyzval na pokračovanie podpory Ukrajiny. Medzi nápismi za jeho chrbtom sa však nečakane objavili charakteristické znaky banderovskej identity.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov