.
Aktuality, Letectvo,

Záhady novej ruskej munície UMPB

Na ukrajinskom bojisku sa objavil nový typ ruskej munície, ktorá je pre Ukrajincov nepríjemná už svojím názvom – UMPB D-30SN. To bude pravdepodobne znamenať Универсальный Межвидовой Планирующий Боеприпас – Univerzálna medzidruhová kĺzavá munícia. Lenže jednotlivé slová sa tu zrejme používajú voľnejšie.


 

Univerzálna bude znamenať skôr relatívne nízku cenu munície, napríklad v porovnaní hybridnou muníciou Grom-E1/E2.
Medzidruhová bude zrejme znamenať možnosť vypustiť túto muníciu z lietadla aj delostreleckého raketometu kalibru 300 mm. Teda letectvom aj pozemným vojskom ako druhmi vojsk. Kĺzavá je klamlivé označenie munície, do ktorej bol integrovaný pohon, niektoré zdroje potvrdili, že v troskách nájdeného kusu bol nájdený prúdový motor a nádrž na zásobu paliva. Slovo munícia (nie bomba) už by naznačovalo platnosť predchádzajúcich úvah, že nepôjde o jednoduchú leteckú bombu s blokom UMPK.

 

Vyzerá to tak, že Rusi za veľmi krátku dobu vyvinuli a nasadili nový druh munície, ktorý je ich odpoveďou na dodávky Ground Launched Small Diameter Bomb (GLSDB). Táto americko-švédska munícia vznikla spojením delostreleckej rakety M26 používanej s raketometoch M142 HIMARS/M270 MLRS a leteckej bomby GBU-39 Small Diameter Bomb (SDB – bomba malého priemeru). SDB je malá kĺzavá bomba používaná od roku 2006 americkým letectvom, váži len 129 kg z čoho 93 kg pripadá na bojovú hlavicu plnenú 16 kg výbušniny.

 

Rusi mali použiť klasickú 250 kg leteckú bombu FAB-250 plnenú 100 kg výbušniny. Verziu o medzidruhovosti podporuje priemer tejto bomby, ktorý je rovnaký ako kaliber ruských raketometov Tornado-S a BM-30 Smerč, teda 300 mm. Ukrajincom bola GLSDB sľubovaná dlho, ale prvé dôkazy o jej použití sa objavili až 14.2.2024. Rusi odpovedali svojou UMPB dňa 8.3.2024.

 

Správa o prvom nasadení munície GLSDB:

 

Predbežná analýza trosiek hovorí, že UMPB je typ leteckej zbrane, ktorá predstavuje leteckú bombu integrovanú so súpravou navádzania s inerciálnym a satelitným navigačným systémom a súpravou kĺzania s aileronmi a ovládacími kormidlami na jej zadnom konci. Najzaujímavejšie je, že vo vnútri mal byť aj prúdový motor a palivová nádrž. Krídla munície sú skladné a pripomínajú konštrukčnú schému použitú na ruských riadených strelách s plochou dráhou letu Ch-101. Navádzací systém zjavne obsahuje prijímač signálu GLONASS/GPS odolný voči rušeniu nazývaný “KOMETA”, vyvinutý spoločnosťou VNIIR-Progress.

Vďaka použitiu prúdového motora sa predlžuje dostrel munície UMPB. Kým bomba s UMPK má dostrel 60 km, s pridaným motorom UMPB to bude minimálne 80-95 km, niektoré zdroje hovoria o vyše 100 km dostrele. Ide teda zjavne o lacnú zbraň, náhradnú riadenú strelu, ktorá má Rusom umožniť efektívne zasiahnuť ciele v zónach A2/AD Anti-Access/Area Denial. A bez zbytočnej skromnosti udrieť rovno 250 kg bombou FAB-250. Tu vzniká otázka, či treba UMPB porovnávať s vyššie uvedenou americko-švédskou muníciou GLSDB. Skôr by bolo vhodnejšie porovnanie s francúzskymi bombami AASM/Hammer, ktorých dodávky boli Ukrajine tiež prisľúbené. Zmienka o tom sa objavila v inom článku.

 

 

 

Správa o prvom použití francúzskych bômb AASM/Hammer:

 

Medzitým boli bomby bojovo použité ukrajinským letectvom, prvý prípad bol zaznamenaný dňa 5.3.2024. Prípadne je tiež možné UMPB porovnávať s americkou bombou PJDAM, ktorú vyvíja firma Boeing. Je to v podstate letecká navádzaná bomba JDAM s prídavným prúdovým pohonom, ktorý má predĺžiť jej dostrel. Rusko teda zareagovalo veľmi rýchlo a okrem UMPB sa objavili správy aj o opakovanom nasadení vyššie spomínanej leteckej munície Grom-E1/E2, čo je hybridná riadená strela/kĺzavá bomba.

Strela Grom-E1 je určená na zasahovanie cieľov so známymi súradnicami. Maximálny dostrel je 120 km, výška štartu sa pohybuje od 500 do 12 000 m, stredná rýchlosť letu je 300 m/s; navádzanie zabezpečuje inerciálny a satelitný navigačný systém. Presnosť navádzania zabezpečujú satelitné navigačné systémy GLONASS a/alebo GPS. Hmotnosť odpálenej strely je 594 kg a obsahuje bojovú hlavicu s hmotnosťou 315 kg. Motor je na pevné palivo.

Navádzaná kĺzavá munícia Grom-E2 je určená na zasahovanie cieľov so známymi súradnicami. Maximálny dostrel je 50 km, výška štartu od 500 do 12 000 m, Navádzanie rovnaké ako verzia riadenej strely. Štartovacia hmotnosť munície je 598 kg. Náklad predstavujú dve bojové hlavice s hmotnosťou 315 a 165 kg, druhá nahrádza motor a palivo riadenej strely.
Nasadenie týchto zbraní je sporadické a bolo zaznamenané už v marci roka 2023.

 

Munícia GROM bola doteraz používaná veľmi sporadicky:

 

Momentálne je hlavným problémom Ukrajincou zvyšovanie presnosti a účinnosti ruských leteckých úderov s pomocou kĺzavých bômb s blokmi UMPK. Bojujú s ním hlavne zverejňovaním správ o množstve nepotvrdených zostrelov ruských lietadiel, ktoré tieto bomby zhadzujú. Momentálne sa zdá, že sa tento problém Ukrajincom rozvetví. Jednak došlo k nasadeniu munície UMPB, ktorá má väčší dostrel. Zároveň sa, ale objavili správy o začiatku masovej výroby 1500 kg leteckých bômb s blokmi UMPK, ktoré budú mať vo veľkom počte devastačný účinok, keďže obsahujú až 700 kg výbušniny.

 

Závod na výrobu bômb FAB-1500 navštívil pred niekoľkými mesiacmi ruský minister obrany S. Šojgu, pri ďalšej návšteve pred mesiacom boli prezentované už bomby s blokmi UMPK a aerodynamickou kuklou na predĺženie doletu

 

K samotným fotografiám trosiek UMPB sa autor vyjadriť nechce, to, čo na nich vidíme sa pokúsil ešte zahmliť autoritatívny ruský kanál Fighterbomber tým, že uviedol možnosť existencie dvoch verzií UMPB, z ktorých tá letecká by zatiaľ prúdový pohon mať nemala, perspektívne však áno…

MK

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov