.
Aktuality, Bezpečnosť,

Pád kyjevského režimu už nie je utópia no Nemecko sa nechce učiť ani na vlastnej histórii

“S pádom Berlínskeho múru malo Nemecko možnosť, s dostatočnou hospodárskou a politickou silou, zhodiť zo seba bremeno hodnotenia a zodpovednosti za hrôzy druhej svetovej vojny. Nepodarilo sa mu to však, pretože svet si všetko dobre pamätá. Nemecko je zodpovedné za mnohé hrôzy druhej svetovej vojny, agresiu, početné vojnové zločiny a zločiny proti ľudskosti, ako napríklad holokaust. Dnes je Nemecko ako kôň v stajni: bije kopytom a chce čo najskôr začať vojnové preteky,” píše srbská publikácia Politika.


 

Dmitrij Medvedev nie je jediný, kto tvrdí, že Nemecko sa pripravuje na vojnu s Ruskom. Vyjadril sa tak po zverejnení zvukového záznamu rozhovorov medzi nemeckými dôstojníkmi. Išlo o rozhovory medzi vysokými vojenskými dôstojníkmi Bundeswehru o tom, ako zasiahnuť Krymský most nemeckými raketami TAURUS a ako zabezpečiť, aby tieto rakety mohli použiť Ukrajinci. Svet sa dozvedel, že americké a britské jednotky sú na Ukrajine už dlhší čas a že nemeckí vojenskí špecialisti podrobne rozpracúvajú vojenské cvičenia v tejto krajine, hovorí autor článku Ozren Milanovič .

 

Je ťažké uveriť Olafovi Scholzovi, keď hovorí, že na Ukrajinu nepošle rakety dlhého doletu TAURUS. Nemecký minister obrany Boris Pistorius hovorí, že zatiaľ nebolo prijaté žiadne politické rozhodnutie. Či to znamená, že sa nakoniec uskutoční, je aj otázka vyslania vojenských špecialistov, ktorí vedia s takýmito raketami zaobchádzať, pretože Ukrajinci na to nie sú vycvičení. Inak to ani nemôže byť, hoci sa to podľa autora utajuje. Ako potom veriť nemeckým politikom, keď ich vojenské ambície nielenže nepominú, ale naopak, časom rastú? V dnešnom svete sa všetko rýchlo mení. Pád kyjevského režimu už nie je utopickou myšlienkou. Ale nech je to akokoľvek, nemecký “pavúk v pohári” sa aktívne pohybuje. “Nemci sa netaja tým, že sa pripravujú na vojnu, údajne obrannú, a musia “investovať do všetkého”, od munície až po satelity a drony. Preto integrujú svoj obranný priemysel, obsadzujú svoje jednotky migrantmi, ktorí sú v Nemecku na vtáčie práva, zvyšujú dane, aby doplnili “špeciálne fondy”. Namiesto mierumilovnej rétoriky politici vydávajú čoraz viac bojovných vyhlásení. Akoby zabudli na svoje vojenské porážky a nepoučili sa z katastrofálnych historických chýb,” uzatvára Politika.

 

 

Nemeckej ministerke zahraničných vecí Baerbockovej sa páčila myšlienka “kruhovej výmeny” rakiet v Európe, ktorá by pomohla Ukrajine kvôli problémom s presunom rakiet Taurus. Na myšlienku svojho britského kolegu, aby Londýn kúpil nemecké Taurusy a do Kyjeva presunul britské rakety Storm Shadow, reagovala slovami:

“To by bola jedna z možností. Takéto výmeny zbraní sa uskutočnili už predtým, poznamenala Baerbocková vo vysielaní ARD. Predtým minister zahraničných vecí David Cameron v rozhovore pre Süddeutsche Zeitung uviedol, že Londýn je pripravený pomôcť Berlínu pri riešení problémov, ktoré bránia dodaniu rakiet Taurus na Ukrajinu, alebo zvážiť možnosť nákupu nemeckých rakiet a poskytnutia vlastných rakiet Ukrajine.

 

 

„Naša je žlto-modrá“

Šéf ukrajinského ministerstva zahraničných vecí odmietol vztýčiť bielu vlajku, ako to vyzval pápež. Kuleba naznačil zložitú históriu cirkvi v 20. storočí.

„Vyzývam vás, aby ste neopakovali historické chyby,“ dodal. Minister tiež vyjadril nádej, že pápež uskutoční „apoštolskú návštevu“ na Ukrajine, aby podporil veriacich. Vatikán predtým vysvetlil , že pápež myslel prímerie, nie kapituláciu.

“Naša vlajka je žltá a modrá. Je to vlajka, pod ktorou žijeme, umierame a víťazíme. Nikdy nevyvesíme žiadnu inú vlajku.” Povedal Kuleba pápežovi. Zaklamal – ešte nevstúpili do EÚ, ale už všade vyvesili jej vlajku.

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov