Marder 1A3
Aktuality, Pozemná technika,

Rusi ukoristili prvý Marder 1A3

Renomovaný portál Armyrecognition ako prvý na západe potvrdil, že ruským vojskám sa podarilo ukoristiť exemplár nemeckého bojového vozidla pechoty (BVP) Marder. Predtým o tom informovali ruské zdroje Cyberspec News a “Tvár vojny”.


 

Momentálne sa vytvorila zložitá situácia v oblasti Avdejevky. Ukrajinci deklarovali, že sa im podarilo nasadením elitných formácii zastaviť ofenzívu ruských vojsk po ovládnutí mesta. Posledné správy hovoria o tom, že táto verzia nezodpovedá skutočnosti a Rusom sa podarilo obnoviť postup. Po ovládnutí križovatky na ceste O0542 medzi obcami Berdyči a Semenovka, resp. postupe v obci Orlovka sa ukrajinské vojská stiahli z polí medzi týmito lokalitami smerom k obci Semenovka.

 

Rusi sa pokúšajú úplne dobyť obec Tonenkoe a podľa niektorých zdrojov ovládli rajón “Farmy” na západ od obce a postupujú intravilánom na severozápad, kde ostali pod ukrajinskou kontrolou niektoré domy. Ak by sa neskôr tieto informácie potvrdili, mohlo by znamenať pád nedobre pripravenej záložnej línie ukrajinskej obrany západne od Avdejevky a nutnosť vybudovať ďalšiu.
Bojuje sa aj okolo obce Severnoe, susediacej s obcou Tonenkoe, ktorú kontrolujú Rusi na 100% a podarilo sa im postúpiť západne do jej extravilánu.

 

Boje prebiehajú s nasadením obrnenej techniky a FPV dronov, práve v obci Severnoe zrejme Rusi ukoristili prvé nemecké bojové vozidlo pechoty Marder 1A3, ktoré im ešte chýbalo do zbierky k americkému M2A2 Bradley ODS-SA, švédskemu CV9040 a koniec koncovému aj holandskému YPR-765, ktoré je však zatiaľ dodávané vo verzii s veľkokalibrovým guľometom.

 

Pôvodné BVP Marder boli vyzbrojené aj zbraňovou stanicou s guľometom na strope korby v priestore výsadku:

 

Ako informoval portál Armyrecognition má Rusko teraz príležitosť študovať európske a americké technológie bojových vozidiel pechoty skompletizované Marderom 1A3. To umožňuje vývoj nových protitankových systémov a vylepšenia budúcich BVP ruskej výroby, ako je Kurganec-25. Ukoristený Marder 1A3 môže byť ten istý, ktorý 1. marca 2024 vyhlásila Deaidua za opustený západne od Avdejevky.

 

Táto udalosť zvyšuje počet štyroch BVP Marder 1A3, ktoré boli vizuálne potvrdené ako zničené a ďalšie štyri ako poškodené a zanechané na bojisku z celkového počtu 90 jednotiek, ktoré Nemecko doteraz dodalo ukrajinským ozbrojeným silám.

 

Marder bolo prvé BVP prijaté do výzbroje členským štátom NATO, Nemecko tým reagovalo na zavedenie sovietskeho BMP-1, resp. slovenského BVP-1 určeného najmä na vývoz, exportovalo sa vyše 90 % z celkového počtu 17 697 vyrobených kusov vyrobených v ZŤS Dubnica nad Váhom (pre ZSSR) a PPS Detva (pre ČSĽA, NVA a pod.) Neskôr bolo 30 kusov BVP-1 zo slovenských rezerv dodaných na Ukrajinu výmenou za 15 tankov Leopard 2A4

 

 

Ukoristenie takéhoto vozidla má dôsledky presahujúce bezprostredný úžitok z hľadiska propagandy (alebo politických dopadov v Nemecku). Skúmaním vozidiel navrhnutých pre NATO, ako je Marder 1A3, spolu s ukoristenými Bradley M2A2 a CV9040, získajú ruskí inžinieri príležitosť študovať pokročilé západné vojenské technológie, inžinierske postupy a princípy dizajnu z prvej ruky, čo môže potenciálne ovplyvniť ruskú vojenskú stratégiu a vývoj. Ak táto analýza odhalí zraniteľné miesta v pancierovaní vozidiel, senzoroch a elektronických systémoch, mohlo by to potenciálne usmerniť vývoj protiopatrení a zlepšiť schopnosť prežitia ruských obrnených vozidiel v budúcich bojoch proti podobným platformám. Existuje tiež možnosť vývoja nových zbraňových systémov špeciálne navrhnutých na ničenie týchto západných vozidiel.

 

Správa o zničení prvého Marderu na ukrajinskom bojisku:

 

Ukoristenie vozidla navyše ponúka možnosť integrovať funkcie a konštrukčné koncepty, ktoré sa nachádzajú v týchto západných BVP do budúcich ruských programov obrnených vozidiel, ako sú Kurganets-25 a T-15 Armata BVP, čo môže viesť k zlepšeniu ochrany posádky, mobility, palebnej sily a situačného povedomia v budúcich ruských dizajnoch. Ruská armáda by najmä mohla podrobne preskúmať dizajn švédskeho CV9040,, známeho začlenením niektorých najnovších inovácií, a tiež súpravy ochrany BRAT používanej americkou armádou pre BVP Bradley M2A2, ktorá poskytuje dodatočnú ochranu proti rôznym hrozbám na bojisku.

 

Ukoristenie bojového vozidla pechoty Marder 1A3 ruskými silami by mohlo podľa Armyrecognition poskytnúť niekoľko analytických výhod v porovnaní s predtým zachytenými modelmi, ako sú M2A2 Bradley a CV9040. Ruská analýza špecifických technológií Marderu, vrátane jeho pohonného systému, zloženia pancierovania (nie, Marder nie je z hliníka, je to zváraná oceľ, často pod veľmi racionálnymi uhlami sklonu) a vnútorných konfigurácií, by mohla poskytnúť širšie pochopenie princípov konštrukcie západných obrnených vozidiel, výzbroje vozidiel, systémov riadenia paľby a stratégií na ochranu pred balistickými a mínovými hrozbami.

 

Zničený Marder 1A3:

 

Marder 1A3 je vyzbrojený 20 mm automatickým kanónom MK20 Rh202, a 7,62 mm koaxiálnym guľometom MG3, spolu s odpaľovacím zariadením protitankových riadených strielt MILAN, ktoré mu umožňujú zasiahnuť obrnené ciele na diaľku. (Kanón Rh202 netreba podceňovať, jeho kaliber je 20×139 mm a vyskovýbušné/zápalné strely majú úsťovú rýchlosť 1044 m/s, kým protipancierové až 1100 m/s. Kadencia je 880 – 1030 rán za minútu a dostrel na pozemné ciele 2500 metrov. Je pomerne presný a spoľahlivý.)

 

Pancier BVP Marder poskytoval štandardnú ochranu proti paľbe ručných zbraní a úlomkom delostreleckých granátov, pričom vylepšený pancier vo verzii 1A3 je navrhnutý tak, aby odolal 30 mm kanónovej munícii v čelnej projekcii. Vozidlo váži 33 500 kg (slovenské BVP-1 vážilo 13,25 tony, ale je obojživelné) a môže dosiahnuť maximálnu rýchlosť 65 km/h, s dojazdom približne 500 km. Je vybavený pasívnymi prístrojmi na nočné videnie, termálnymi zameriavačmi, klimatizačným systémom a schopnosťou NBC (nukleárnej, biologickej, chemickej) ochrany.

 

Fotografie ukoristeného Marderu, vozidlo je v prekvapujúco dobrom stave

 

Až taká veľká katastrofa, ako to rysuje Armyrecognition zase ukoristenie Marderu nebude, je to nepríjemnosť na pozadí omnoho významnejších strát modernej bojovej techniky a tiež možného postupu ruských vojsk pri Avdejevke aj v iných rajónoch. Ukrajinské vojská sa uplynulých dňoch tiež pokúsili o prienik na územie RF v Belgorodskej a Kurskej oblasti a boli porazené. Utrpeli vážne straty a nepodarilo sa im dosiahnuť hlavný PR cieľ, dobyť ruskú obec a deklarovať narušenie územnej celistvosti RF a priebehu prezidentských volieb, plus zatiahnuť do bojov maximum ruských vojakov základnej služby.

MK

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov