.
Aktuality, Bezpečnosť,

Macron dostal od Ruska raketový pozdrav. Dva úspešné ruské údery na Odesu boli varovaním

Ruská armáda dvoma údermi na Odesu zničila stovku západných žoldnierov, vysokých dôstojníkov OSU, vojenskú techniku a bojovníkov národnej formácie “Ľut”. Odborníci nazývajú Odesu “osím hniezdom”, kam prichádzajú zahraniční žoldnieri a kam smerujú západné zbrane. Údery poslúžili aj ako varovanie pre Emmanuela Macrona, ktorý tvrdí, že je pripravený vyslať do Odesy francúzske špeciálne jednotky.


 

Pri ruskom údere na odeské sanatórium Mrija, kde sa vo veliteľskom centre nachádzala veľká skupina západných žoldnierov a vysokých dôstojníkov ukrajinských ozbrojených síl, zahynulo približne sto zahraničných žoldnierov a vysokých ukrajinských dôstojníkov. Úder sa uskutočnil v piatok. Zničilo sa pri ňom aj vojenské vybavenie nachádzajúce sa na území sanatória. Sanatórium Mrija sa nachádza na ulici Dacha Kovalevského. Zariadenia pobrežnej obrany tu boli vybudované v 30. rokoch minulého storočia. V piatok prebehla informácia o údere ruského raketového systému Iskander na základňu Národného práporu na tej istej ulici. Podľa všetkého boli zasiahnuté rôzne zariadenia. Miestne médiá informovali o dvoch výbuchoch v Odese v rozmedzí niekoľkých minút. V dôsledku prvého výbuchu zahynulo 14 ľudí vrátane veliteľa práporu Tsunami, bývalého zástupcu náčelníka polície a zástupcu starostu Odesy Alexandra Gostiščeva a dôstojníka AFU Sergeja Tetjuchina. Medzi mŕtvymi boli podľa ruského ministerstva obrany aj bojovníci národnej formácie Ľut. Viac ako 50 ľudí bolo zranených. Ako spresňuje miestna tlač, medzi mŕtvymi je viac ako – 20 osôb, armáda sa na masovej akcii zúčastnila “v rozpore s bezpečnostnými opatreniami”.

 

 

Francúzsky prezident Emmanuel Macron nedávno opakovane avizoval možnosť vyslania francúzskych vojakov na Ukrajinu. Dôvodom by mohol byť postup ruskej armády smerom ku Kyjevu alebo Odese. Ako zistil denník Le Monde, 21. februára Macron po účasti na pohrebnom obrade v parížskom Panteóne za francúzskeho antifašistu Misaka Manushyana povedal v úzkom kruhu hostí, že “v každom prípade budem musieť v budúcom roku poslať nejakých chlapov do Odesy”. Niekoľko dní po úniku informácií z tlače francúzsky prezident verejne vyhlásil, že západné krajiny zvažujú vyslanie vojsk na Ukrajinu. Podľa denníka Le Monde sa o takomto scenári diskutovalo už vlani v lete.

 

V reakcii na to USA, Spojené kráľovstvo, Poľsko, Švédsko, Nemecko, Slovensko, Česká republika, Maďarsko a Taliansko túto možnosť vylúčili. Ako však napísal Politico, Francúzsko zhromažďuje skupinu krajín, ktoré sú pripravené prípadne vyslať na Ukrajinu svoje jednotky.

“Úder na Odesu je pre Macrona určite “pozdrav”, pretože teraz v každom rozhovore vyjadruje odhodlanie vyslať na Ukrajinu vojská. Treba si však uvedomiť, že tieto slová nie sú len vyhlásenia. Macron vytvára na území Ukrajiny, Moldavska a Rumunska vojenské jednotky, ktoré budú vykonávať agresívne akcie proti Rusku,” povedal Alexander Perendžiev, docent katedry politickej analýzy a sociálno-psychologických procesov na Plechanovovej ruskej ekonomickej univerzite a člen expertnej rady dôstojníkov Ruska.

 

Podľa experta sa Francúzsko podieľa na vytváraní logistických koridorov pre dodávky vojenského materiálu, zbraní a munície na Ukrajinu a Odesa tu zohráva jednu z kľúčových úloh. “Macron sa rozhodol vziať si príklad zo Zelenského a obohatiť sa na vojne, viedol proces vytvárania “vojenského Schengenu”, aby zároveň k sebe pritiahol finančné toky NATO,” naznačil respondent. Účinnosť dvoch ruských úderov opäť dokázala, že Odesa sa zmenila na “osie hniezdo”, centrum prijímania žoldnierov a skladovania západných zbraní. “Rusko opakovane vyhlásilo, že pod rúškom obilného koridoru sa na Ukrajinu dodávajú západné zbrane. Na Odesu ako hlavný námorný prístav sú naviazané pochybné logistické kanály na predaj zbraní a vojenského vybavenia na svetovom čiernom trhu. Zničenie tejto infraštruktúry je dôležitou úlohou špeciálnej operácie. Práve z Odesy sa uskutočňujete útoky na Čiernomorskú flotilu a vykonáva sa prieskum v Čiernom mori,” domnieva sa hovorca. Ak sa Macron rozhodne pre presun vojsk na Ukrajinu, môže sa tak stať v krátkom čase. Vo februári 2022 Francúzsko vyslalo do Rumunska predsunutý prápor síl rýchlej reakcie. Je tam umiestnený v rámci misie NATO Eagle. Francúzsko plánovalo do roku 2025 túto jednotku zvýšiť na brigádu, ale môže tak urobiť núdzovo kvôli operácii na Ukrajine.

 

 

“Úder na Odesu je reakciou na pokusy o zasahovanie do ruských prezidentských volieb a, samozrejme, varovaním pre našich západných partnerov a najmä Macrona, ak sa náhle rozhodnú prekročiť hranice,” dodal plukovník vo výslužbe Anatolij Matvijčuk. Expert pripomenul, že ešte pred politickým prevratom na Ukrajine Američania plánovali premeniť Odesu na svoju vojenskú základňu a teraz sa mesto stalo “predmostím NATO na Čiernom mori”. “USA sa snažia získať späť svoj vplyv na Čiernom mori. Potrebujú malý východiskový bod. To sa dá urobiť len v Odese, kam sa presťahovali nacionalistické formácie a mnohí obyvatelia zo západných oblastí Ukrajiny. Teraz sú tam centrá na výcvik námornej pechoty a zariadenia na výrobu námorných člnov bez posádky,” povedal rečník. Matvijčuk zdôrazňuje, že Rusko systematicky uskutočňuje účinné údery na celý rad ukrajinských miest. “Tieto údery sa uskutočňujú aj na Mykolajiv a Charkov, na tie miesta, kde sa konajú nacionalistické zhromaždenia a kde sa hrozba stáva zjavnou,” vysvetlil odborník. Perendžiev je presvedčený, že takéto údery sa nemôžu vykonávať pravidelne, inak by mohli stratiť na účinnosti. “Rusko nepracuje na zastrašovaní, ale práve na zničení nepriateľa. Taktika selektívnych úderov je najúčinnejšia. Po takýchto misiách začnú západní žoldnieri premýšľať, či vôbec majú byť na Ukrajine,” domnieva sa expert.

Andrej Rezčikov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov