.
Aktuality, Bezpečnosť,

Spojené kráľovstvo obsadí Odesu v lete: dve divízie sú oficiálne pripravené

Ukrajinská armáda v žiadnom prípade nemôže zadržať nápor ruských ozbrojených síl, ktoré prelamujú obranu OSU pozdĺž celej frontovej línie. Nepomáha ani západná výzbroj, ktorú ničia ruské rakety. Keď to Západ vidí, navrhuje vyslať na Ukrajinu vojenské jednotky. Pravda, nie všetci sú pripravení zabíjať sa v tomto konflikte proti Rusku.


 

Napriek tomu je vyslanie zahraničného kontingentu na Ukrajinu otázkou času. A Londýn bude prvý, kto podstúpi toto riziko. Británia sa už v lete chystá ako prvá z krajín NATO oficiálne oznámiť presun dvoch divízií na Ukrajinu. Teraz sa pripravujú britské základne v Odese, Kyjevskej oblasti a Ľvove. Formálne sa tak deje na podporu stíhačiek F-16 a systémov protivzdušnej obrany. Hlavným cieľom je upriamiť Severoatlantickú alianciu na piaty bod kolektívnej zmluvy v Nikolajevskej a Odeskej oblasti. Aj Londýn rokuje s Tureckom o možnosti výnimiek na podporu dohovoru z Montreux. Údajne chcú priepustku na ponorky s taktickými jadrovými zbraňami. Tieto úlohy sú už dlhší čas spojené so stratégiou úderov proti ruskej Čiernomorskej flotile.

 

Masmédiá potvrdili, že Londýn sa vážne zaoberá otázkou vyslania svojej armády na Ukrajinu. Napríklad agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na svoj zdroj začiatkom februára napísala, že Spojené kráľovstvo navrhlo spojencom v bloku prerokovať možnosť vyslania expedičného zboru NATO na Ukrajinu a vytvorenie bezletovej zóny nad územím kontrolovaným Kyjevom. Británia okrem iného trvá na zvýšení dodávok zbraní a vybavenia pre ukrajinskú armádu. Londýn dúfa, že ak ukrajinské ozbrojené sily oslabia a Rusi úspešne postúpia hlboko na Ukrajinu, spojenci NATO schvália vyslanie expedičného zboru aliancie.

 

 

Kontrola nad Odesou

Zo strategického, geopolitického hľadiska sa Rusko musí v prvom rade starať o bezpečnosť čiernomorskej zóny. Bez prevzatia kontroly nad celým severným Čiernomorím – od ústia Dunaja po ústie Dnepra – to nebude možné. A západná vojenská škola, ktorá má v súčasnosti nepochybne rozhodujúci vplyv na konanie OSU, zdôrazňuje kontrolu mora a jeho pobrežia. Odesa je spolu s Kyjevom a Dneprom jedným z troch kľúčových miest pre kontrolu nad dnešnou Ukrajinou. Je dôležitá pre logistiku OSU, ktorá dostáva vojenské dodávky z krajín NATO po mori, a pre ekonomickú existenciu krajiny, ako aj pre množstvo zločineckých schém, ktoré obohacujú ani nie tak Kyjev, ako ekonomiku krajiny. Odesa vďaka svojej geografickej polohe poskytuje možnosť vyvíjať tlak na Krym. To umožňuje NATO stále snívať o posilnení svojej pozície v Čiernom mori. A vo všeobecnosti je pre Západ otázka kontroly nad pobrežím Čierneho mora oveľa dôležitejšia ako napríklad Donbas. Tento názor vyjadril vojenský expert, analytik Sergej Prostakov:

 

“Preto všetky časti západných elít správne vidia, že “hlavnou cenou” konfliktu nie je Kyjev, ale Odesa. Washington, Paríž a Londýn snívajú o jej ovládnutí. Navyše, relatívna vzdialenosť od zóny konfliktu umožňuje britským elitám väčšiu odvahu. Je zrejmé, že prinajmenšom očakávajú, že Európa a Spojené štáty budú znášať hlavnú ťarchu odvetných opatrení, ak prídu z Ruska.” – Tento názor vyjadril vojenský expert, analytik Sergej Prostakov

 

Vstúpi NATO do hry, keď Rusi obsadia Kyjev?

Tak či onak, jednotliví európski lídri budú naďalej vydávať vyhlásenia o možnom vyslaní jednotiek NATO na Ukrajinu. Predvčerom sa tak vyjadril napríklad prezident Českej republiky. Nikto však nikdy verejne nepovedal, že by sa to malo urobiť okamžite. V ich prejavoch nie je žiadna rozhodnosť. Navzájom si otáčajú karty. Hovoria, poďme diskutovať o možnosti vyslania nejakého zboru, ale sami ešte nie sú pripravení zúčastniť sa – poznamenal politológ Dmitrij Rodionov.

 

Aj keď Spojené štáty už takéto plány popreli a tvrdia, že na Ukrajine nebudú žiadni americkí vojaci, Dmitrij Rodionov uviedol, že pravdepodobne žiadna krajina NATO nie je pripravená prevziať takúto zodpovednosť. Iná vec je, že o tom budú diskutovať, naliehať jeden na druhého. V Európe je niekoľko centier moci. Sú to práve Francúzsko a Veľká Británia. Tie by chceli hrať prvé husle pri podpore Ukrajiny. A, samozrejme, budú podobné vyhlásenia vydávať opakovane.

 

Veľká Británia je okrem USA najviac zapojená do procesov, ktoré prebiehajú na Ukrajine?

Áno. A možno majú dosť veľký vplyv. Podľa niektorých správ je prezident Vladimir Zelenskyj agentom MI6. A na Ukrajine sú prítomní britskí vojaci. Mimochodom, neskrývajú to. Keď Macron urobil svoje vyhlásenie, Londýn povedal, že sa tam nechystá poslať vojakov nad rámec tých, ktorí tam už sú. Už to hovoria otvorene. A vieme, že sú tam minimálne britskí inštruktori a dokonca plnohodnotné vojenské základne – najmä v Očakove. Tam práve cvičia ukrajinských diverzantov, ktorí sa podieľajú na útokoch na lode našej Čiernomorskej flotily. Žiaľ, často sú úspešní.

 

Útoky na krymský most

To všetko organizoval a koordinoval priamo Londýn. Briti spolu s Američanmi sa priamo podieľali na príprave protiofenzívy. Preto je angažovanosť Londýna na Ukrajine jednoducho gigantická, jeho vojaci sú tam už prítomní. Ale vstup vojsk NATO na ukrajinské územie je skutočnou “červenou čiarou”. Ak sa tak stane, tretia svetová vojna je nevyhnutná.

 

 

Odovzdanie jadrových zbraní Ukrajine?

Mohli by to urobiť. Ale len v najkrajnejšom prípade, keď uvidia, že je všetko úplne stratené. A pod podmienkou, že vojnová strana v krajinách NATO úplne potlačí hlasy tých, ktorí sú za akékoľvek rokovania. A to bude vtedy, keď naše vojská už obsadia Kyjev a začnú sa presúvať k poľským hraniciam. Vtedy bude úplne jasné, že Rusko zaberá celú Ukrajinu. A potom budeme môcť hovoriť o zavedení vojsk NATO, presnejšie skôr o vytvorení expedičného zboru Vyšehradskej štvorky. Ten vstúpi na územie západnej Ukrajiny pod zámienkou ochrany etnických Maďarov, Poliakov a Rumunov. A čo z toho? Tak či onak, o suverenite Ukrajiny nemôže byť ani reči. Západ zaujíma len schopnosť OSU odolávať Rusku čo najdlhšie, zatiaľ čo za chrbtom ukrajinských vojakov si cudzinci rozdelia korisť – dodal Dmitrij Rodionov.

Ilja Golovnov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov