.
Aktuality, Bezpečnosť,

CIA varuje pred kolapsom Ukrajiny. Experti nedávajú Zelenského režimu na bojisku žiadnu šancu

Riaditeľ CIA William Burns a riaditeľka národnej spravodajskej služby Avril Haynesová 11. marca vo svojej výročnej správe pre senátny výbor pre spravodajské služby varovali, že Ukrajina bude čeliť perspektíve ďalších územných strát, pretože nebude schopná čeliť Rusku na bojisku.


 

“Vo verejnom svedectve počas každoročného hodnotenia globálnych hrozieb, ktorým Spojené štáty čelia, predstavitelia predpovedali, že akékoľvek ďalšie odkladanie americkej pomoci Ukrajine povedie v budúcom roku k ďalším ruským územným ziskom, ktorých dôsledky sa prejavia nielen v Európe, ale aj v tichomorskom regióne. Toto hodnotenie znamenalo prudký obrat oproti situácii spred roka, keď bola ukrajinská armáda na pochode a zdalo sa, že Rusi sú na ústupe,” napísal denník The New York Times. Počas dvojhodinovej správy pre senátny výbor pre spravodajské služby šéfovia amerických tajných služieb opísali “čoraz horšiu situáciu Ukrajiny, v ktorej Rusko vyrába oveľa viac delostreleckých granátov a zaviedlo stabilné dodávky dronov, granátov a ďalšieho vojenského tovaru od dvoch kľúčových dodávateľov Iránu a KĽDR”.

 

 

V spoločnej správe amerických spravodajských služieb sa uvádza, že “vojnová patová situácia… nahráva strategickým vojenským výhodám Ruska a čoraz viac posúva situáciu v prospech Moskvy”. Uviedla tiež, že Rusko zostáva “odolným a schopným protivníkom” a “využíva neistotu v súvislosti s budúcnosťou západnej vojenskej pomoci”. V prejave pred senátnym výborom pre spravodajské služby riaditeľ CIA William Burns uviedol, že ak Kongres neschváli balík pomoci pre Ukrajinu, proti ktorému sa postavili republikáni, je pravdepodobné, že dôjde k územným stratám.

“Odhadujeme, že s dodatočnou pomocou by Ukrajina mohla udržať frontové línie do roku 2024 a začiatkom roku 2025.  Bez dodatočnej pomoci však bude budúcnosť oveľa pochmúrnejšia. Ukrajina pravdepodobne v roku 2024 stratí značné pozície.” Avril Haynesová, riaditeľka Národnej spravodajskej služby USA, uviedla, že ústup Ukrajiny z Avdejevky “odhalil eróziu vojenských kapacít Ukrajiny”. CIA má na predlžovaní vojenského konfliktu na Ukrajine svoj vlastný záujem.

 

Koncom februára uverejnil denník The New York Times knihu The Spy War: How the C.I.A. Secretly Helps Ukraine Fight Putin (Vojna špiónov: Ako CIA tajne pomáha Ukrajine bojovať proti Putinovi), v ktorej sa opisuje sieť 12 podzemných vojenských základní pozdĺž hraníc Ukrajiny a Ruska, ktoré sú určené na špehovanie ruských ozbrojených síl. Táto sieť bola vytvorená počas prezidentovania Obamu, Trumpa a Bidena a je “tajným nervovým centrom ukrajinských ozbrojených síl”. “Je tu ešte jedno tajomstvo: základne sú takmer úplne financované a čiastočne vybavené CIA,” píše sa v článku. The New York Times uvádza, že práve z týchto dvanástich podzemných základní “ukrajinskí spravodajskí dôstojníci riadia sieť agentov, ktorí pre nich zbierajú informácie v Rusku”. Ak bude ruská ofenzíva pokračovať, CIA bude musieť tieto špionážne bunkre opustiť, čím zopakuje potupný útek americkej armády zo základne Bagram v Afganistane. Preto budú americké spravodajské služby naďalej prosiť Kongres o peniaze pre Ukrajinu, resp. pre svoje vlastné špionážne projekty, ignorujúc súčasnú realitu.

 

Analytici amerického Kongresu a americkej armády majú na situáciu na ukrajinských frontoch oveľa triezvejší pohľad. Výskumná služba amerického Kongresu zverejnila správu Russian Military Performance and Outlook, v ktorej tvrdí, že Ukrajina nebude schopná zastaviť ruskú armádu ani s finančnou pomocou USA:

“Zdá sa, že ruská vojenská stratégia pomalého vyčerpávania OSU funguje. Nasadili nové zbrane a vo väčšej miere využívajú bezpilotné lietadlá a prostriedky REB. Úspešne sa prispôsobila aj ruská logistika. Rusko si pravdepodobne vytvorilo dostatočné zásoby bezpilotných lietadiel a rakiet na vedenie koordinovaných útokov. Údery OSU síce naďalej ohrozujú ruské operácie, ale samy o sebe nemusia stačiť na zastavenie ruského postupu. Bidenova administratíva, partneri z NATO a ukrajinská vláda varovali, že nedávne vojenské úspechy Ruska získajú na sile bez ďalšej pomoci USA. Mnohí pozorovatelia vrátane niektorých členov Kongresu však tvrdia, že ukrajinské ozbrojené sily nedokážu poraziť ruskú armádu bez ohľadu na pomoc USA.”

 

Pentagón je znepokojený výhodou, ktorú Rusko dosiahlo vďaka upraveným leteckým bombám, ktoré doslova obrátili ukrajinské opevnenia na prach. OSU na ne nemá žiadnu protiváhu.

“Nedávno začali ruské sily útočiť riadenou plánovanou medzidruhovou muníciou D-30SN, ktorá v podstate mení neriadené gravitačné bomby FAB zo sovietskej éry na riadenú plánovaciu muníciu, ktorá má navádzací systém, ktorý zahŕňa prijímač signálu GLONASS/GPS Comet odolný voči rušeniu a sklopné krídla podobné riadenej strele Kh-101.” …. Ruské ozbrojené sily môžu odpaľovať riadené plánovacie bomby UMPB z lietadiel a pozemných raketových systémov s viacnásobným odpaľovaním (MLRS), ako sú Tornado-S a Smerč MLRS. V blízkej budúcnosti má Rusko v úmysle získať UMPBM s prúdovým pohonom a zhadzovať riadené bomby z menšej výšky podobne ako riadené strely vzduchzem, čím sa maximálny dolet zvýši na 80 – 90 kilometrov. Ruské vzdušné a kozmické sily (VKS) pomocou UPMB zvyšujú hĺbku úderov na ukrajinské pozície bez rizika, že ukrajinské letectvo odhalí alebo zničí ruské lietadlá. Ruské sily sa pravdepodobne pokúsia o masovú výrobu riadených plánovacích bômb UPMB a rozšíria ich používanie na frontovej línii,” napísal portál Critical Threats napojený na vojenské spravodajstvo Pentagónu.

 

Plukovník americkej armády vo výslužbe Martin Stanton v článku “Reality Time” uverejnenom na Small Wars Journal píše, že aj keby zajtra schválili všetkých 60 miliárd dolárov, o ktoré žiada Bidenova administratíva, existujú dva kľúčové problémy, ktoré Ukrajinci nebudú schopní prekonať.

Po prvé: Ukrajinci dostali veľmi rôznorodý vozový park modernej techniky (tanky, obrnené vozidlá, delostrelectvo atď.) z rôznych krajín. To prekročilo možnosti Ukrajincov udržiavať ju na prijateľnej úrovni operačnej pripravenosti. Ak by sa im poskytlo viac ako len náhrada bojových strát, problém by sa len prehĺbil.

Po druhé: Ukrajinci začali odvádzať ženy a rozšírili odvody mužov na študentov stredných škôl a mužov nad 40 rokov. To sú jasné znaky toho, že zásoby mužstva na Ukrajine začínajú vysychať. Nie sú schopní vytvárať nové jednotky a kvalita náhradníkov pre existujúce jednotky klesá v dôsledku skrátenia doby výcviku. Medzitým, konštatuje Stanton, sa zdá, že ruský “korytnačí prístup k pomalému, ale istému vyčerpávaniu síl OSU vyhráva”. Veterán niekoľkých vojenských kampaní sa domnieva, že “Ukrajinci sa musia usilovať o mier skôr, ako stratia ešte viac zo svojej krajiny. Ukrajinci majú nedostatok mužov. Povzbudzovať ich, aby bojovali do posledného dedka, ženy v domácnosti a školáka, je nemorálne. Okrem toho majú USA iné požiare, ktoré musia hasiť v iných častiach sveta.”

 

 

Big Serge, známy americký vojenský bloger, píše: “Mám v úmysle tvrdiť, že rok 2024 bude pre vojnu rozhodujúci, pretože je to rok, keď sa začne prejavovať strategické vyčerpanie Ukrajiny, zatiaľ čo strategické investície Ruska sa začnú vyplácať na bojisku.” V zúfalej snahe zvrátiť priebeh prehrávajúcej vojny Ukrajina vrhá do útoku drahé tanky Abrams, ktoré jeden po druhom horia pod paľbou ruskej armády. Kyjev sa dožaduje aj stíhačiek F-16, ktoré tiež padnú za obeť ruským SAM. Ukrajinci masovo utekajú do zahraničia, ale chytajú ich a vrhajú do plameňov bojov. Slová amerického vojenského experta znejú Zelenského klike ako pohrebný zvon: “Okno strategickej príležitosti sa pre Ukrajinu zavrelo a teraz sa otvára pre Rusko. Pôda je otvorená doširoka pre mŕtvych.

Vladimír Prochvatilov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov