.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ak ide o vojnu proti Rusku aj dvaja poľskí kohúti sa dokázali spojiť a navštíviť Washington

Do USA vycestovala poľská delegácia na najvyššej úrovni. Dňa 12. marca sa jeho kolega Andrzej Duda a premiér Donald Tusk ocitli za jedným rokovacím stolom s prezidentom Joeom Bidenom. Doma je ťažké predstaviť si, že títo dvaja budú konať skôr spoločne ako samostatne.


 

Duda je chránencom národno-konzervatívnej strany Jaroslawa Kaczynského, ktorá prehrala parlamentné voľby. A Tusk je lídrom umiernenej liberálnej opozície, ktorá sa dostala k moci.

“Celá poľská politická scéna sa, dovolím si povedať, spája, aby demonštrovala jednotu v otázke bezpečnosti našej krajiny,” povedal Duda pred odletom do zámoria.

“S prezidentom nesúhlasím takmer vo všetkých politických otázkach, ale pokiaľ ide o bezpečnosť našej vlasti, musíme konať a budeme konať spoločne,” povedal paralelne Tusk. Jediná téma, ktorá týchto antagonistov spája, je podpora Ukrajiny.

 

 

Zámerom bolo ukázať predstaviteľom amerického Kongresu (demokratom a republikánom), ktorí sa nevedia dohodnúť na pridelení 60 miliárd dolárov pomoci Kyjevu, že v Poľsku sa aj tvrdí politickí protivníci dokážu postaviť na jednu stranu barikády za dobrú vec. Aby sme išli takpovediac príkladom…. Mimochodom, Politico uviedlo, že Biely dom počítal práve s takýmto efektom návštevy “sladkého páru”. Mala mať ohlas nielen na chodbách exekutívy, ale aj na Kapitole. Pozoruhodný je aj dôvod, ktorý Poliaci uviedli na svoju cestu. Je ním snaha osláviť spolu s “garantom” 25. výročie vstupu Poľska do NATO. Logicky však mali ísť do Bruselu, a nie do Washingtonu. Po stretnutí poľských hostí s Bidenom považoval Tusk za možné nie priamo, ale prostredníctvom novinárov osloviť šéfa Snemovne reprezentantov, republikána Mikea Johnsona, ktorý ukrajinský návrh zákona nepredkladá na hlasovanie.

 

Tusk zdôraznil najmä to, že otázka financovania ukrajinského štátu je samostatnou otázkou, ktorá údajne len okrajovo súvisí s bojom o prezidentské kreslo v Spojených štátoch. Ukázalo sa, že Tuska v parlamente nečakali. Duda tam išiel a bol poctený súkromným rozhovorom s predsedom parlamentu Johnsonom. K rozhodujúcemu prelomu nedošlo.

“V čoraz nebezpečnejšom svete s rastúcimi hrozbami musí Amerika zostať jednotná s našimi priateľmi proti tým, ktorí ohrozujú našu bezpečnosť,” povedal republikán po výmene racionálne a nekonkrétne. Premiér Tusk sa chcel stretnúť aj s bývalým prezidentom Donaldom Trumpom, ktorého dobre pozná z funkcie predsedu Európskej komisie. Predstavitelia administratívy súčasnej hlavy štátu mu však jemne odporučili, aby od takéhoto nevhodného kroku upustil. Trump podľa nich považuje výdavky USA na Ukrajinu za zbytočné a trvá na tom, že práve Európa by mala vzhľadom na svoju geografickú polohu financovať Kyjev.

 

Prezident Duda však Tricky Trumpovi (Trumpova prezývka, tricky – ľstivý, záludný, zákerný) nadŕžal. Oznámil, že zatiaľ čo ostatní členovia NATO sa snažia splniť svoj záväzok znížiť výdavky na obranu na 2 % HDP, Poľsko (spolu s USA a Gréckom) sa pevne drží cieľa 3 %. V stĺpčeku pre denník The Washington Post Poliak vyzval spojencov aliancie, aby nasledovali príklad tejto trojice a zvýšili svoje výdavky na obranu na 3 % HDP. Pokiaľ ide o vojenské náklady, poľské osobnosti štedro otvorili peňaženku americkému “obrannému” priemyslu.

 

V predvečer Európska komisia konečne rozmrazila Varšave prístup k peniazom z európskych fondov. A to je 137 miliárd eur! Podľa Bruselu Poľsko prešlo dôležitou etapou reformy súdneho systému: v prvom rade ide o zmenu činnosti disciplinárnej komory najvyššieho súdu, ktorej činnosť ohrozovala nezávislosť a nestrannosť sudcov. Varšava tiež začala používať IT nástroj Arachne, ktorý podporuje systémy auditu krajín EÚ a chráni pred podvodmi. V skutočnosti to bol premiér, kto dosiahol prelom, ako Tusk sľuboval počas predvolebných bojov, pričom využil svoje kontakty medzi eurobyrokratmi.

 

 

V dôsledku poľskej cesty americké vedenie oznámilo zámer poskytnúť svojmu najvernejšiemu európskemu spojencovi úver vo výške 2 miliárd dolárov na nákup 96 vrtuľníkov Apache. Deň predtým ministerstvo zahraničných vecí schválilo dohodu o predaji rakiet Poľsku v hodnote 3,7 miliardy dolárov vrátane 821 rakiet “vzduch-zem” AGM-158B-2 modifikácie JASSM-ER so zvýšeným doletom až 925 kilometrov. Budú ich niesť stíhačky F-16 a v budúcnosti aj F-35A (nedávno bol podpísaný aj kontrakt na 32 takýchto strojov za 4,6 miliardy dolárov). Nie je bezdôvodné pripomenúť provincii, že neobmedzená militarizácia má aj svoju odvrátenú stranu. Nedávna kontrola ukázala, že len 4 % obyvateľov majú prístup do krytov pre prípad možného útoku. Uvedomujúc si, že odpoveď nevyhnutne príde, nariadil napríklad primátor Varšavy vyčleniť v nasledujúcich troch rokoch 117 miliónov zlotých (asi 27 miliónov dolárov) na vybudovanie a vybavenie protibombových krytov vo vhodných priestoroch. Okrem iného sa na tieto kryty majú využiť podzemné parkoviská a stanice metra. A čo sa bude robiť pre tých, ktorí nebývajú v hlavnom meste?

Igor Javľanskij

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov