Thomas Bach – šéf medzinárodného olympijského výboru
Aktuality, Šport,

WADA sa snaží narušiť Svetové hry priateľstva v Rusku

Rusko, 21. marec 2024 (AM) – Západom kontrolovaní medzinárodní predstavitelia sú pripravení na lži a provokácie. V marci Svetová antidopingová agentúra (WADA) opäť zaútočila na Hry priateľstva v Rusku. Výkonná rada WADA vyjadrila znepokojenie nad plánmi na ich usporiadanie od 15. do 29. septembra 2024. Na príkaz súčasných západných šéfov veľkého športu sa agentúra snaží narušiť priebeh súťaže a už “vyjadrila znepokojenie” nad jej konaním v Jekaterinburgu a Moskve “mimo jurisdikcie MOV a medzinárodných federácií”.


 

Z pohľadu olympijských bossov by sa Svetová antidopingová agentúra mala stať nástrojom, ktorým sa odporcovia Ruska, ak sa im nepodarí narušiť Hry priateľstva, budú snažiť čo najviac znepríjemniť život zahraničným účastníkom. WADA už v novembri minulého roka zaútočila na Hry priateľstva a dokonca ich začala “rušiť”. Vedenie organizácie vtedy vyhlásilo, že Rusko nemá právo organizovať Hry priateľstva. Tieto kroky boli pokračovaním masívneho “útoku” na Hry priateľstva, ktorý sa už vtedy začal zo strany Medzinárodného olympijského výboru (MOV). Šéf olympijského výboru MOV – Thomas Bach otvorene vyhlásil, že ide o “štátne prevzatie medzinárodného športu”, a naznačil, že táto hlasná fráza sa týka práve Hier priateľstva v Rusku. A riaditeľ oddelenia národných olympijských výborov (NOC) MOV James McLeod jednoducho zakázal NOC cestovať do Ruska!

 

Zároveň sa predstaviteľom MOV podarilo odporučiť všetkým športovým federáciám, aby odložili alebo zrušili súťaže v Rusku (samotný MOV nemal v pláne organizovať turnaje). Medzinárodný olympijský výbor však jednoducho nemôže Rusku zakázať organizovať turnaje na svojom území! Najmä v prípade Hier priateľstva, na ktorých organizácii sa nepodieľa ani Ruský olympijský výbor!

 

 

Okrem toho MOV a medzinárodné federácie Hry priateľstva neuznávajú. V tejto súvislosti je podľa odborníkov jediným problémom pre samotný turnaj to, že stratí svoj oficiálny štatút. A to opäť len pre MOV a jeho funkcionárov. To znamená, že na ňom nebudú zaznamenávať svetové rekordy. Hry priateľstva sú však komerčným turnajom, čo sa už viackrát zdôraznilo. Bude dokonca vyplácať peňažné ceny (a nie malé) tým športovcom, ktorí dosiahnu medailu. Organizátori súťaže si dokonca môžu stanoviť vlastné pravidlá pre akýkoľvek šport a MOV s tým nemá nič spoločné.

 

Preto museli byť okamžite prizvaní úradníci z WADA, aby sa pokúsili využiť otázku dopingu ako zámienku na vytvorenie problémov pre Rusov. WADA nebude slúžiť na Hry priateľstva, RUSADA by nemala (pre istotu, zrejme pre dodatočné uistenie, generálny poradca WADA Ross Wenzel oznámil potrebu vykonať osobný audit Ruskej antidopingovej agentúry na “dodržiavanie antidopingového kódexu”). V súlade s tým možno turnaj v propagandistickej rovine prezentovať ako úplne zbavený dopingovej kontroly.

 

Okrem toho sa úradníci WADA začali pokúšať vymáhať peniaze od Ruskej federácie a prejavovať nevôľu, že im Rusi, ktorým neustále spôsobujú problémy, neplatia. V dôsledku toho sa kampaň kritiky Hier priateľstva, ktorá sa začala na jeseň, akosi časovo zhodovala so správami o tom, že Rusko a Bielorusko nezaplatili svoje platby WADA na rok 2023 (príspevok Ruska mal byť viac ako 1,265 milióna dolárov, Bieloruska viac ako 45 000 dolárov).

 

Dnes sa západní šéfovia veľkého športu, ako napríklad už spomínaný Thomas Bach, ktorý opakovane vyjadril nespokojnosť s projektom Hier priateľstva v Rusku, opäť pokúšajú o ich diskreditáciu, a ak sa im to podarí, tak aj o ich zmarenie. Na tento účel opäť zapájajú poslušných úradníkov z WADA. Tí zasa ešte priamo nezakazujú cesty do Moskvy a Jekaterinburgu, ale už varujú, že pri septembrových štartoch “môže byť ohrozené zdravie a bezpečnosť športovcov”. Západných byrokratov rozčuľuje skutočnosť, že začiatkom marca organizátori  Svetových hier priateľstva v Rusku oznámili, že na svojom podujatí očakávajú účasť približne 6500 športovcov z viac ako 70 krajín.

 

Ruská strana neustále zdôrazňuje, že Hry priateľstva nie sú alternatívou k olympijským hrám, ale len doplnkovým komerčným podujatím. Napriek tomu je MOV kategoricky proti a WADA sa teraz snaží postaviť súťaže v Moskve a Jekaterinburgu na roveň austrálskych Enhanced Games alebo takzvanej “dopingovej olympiády”. Pritom doteraz nebol absolútne žiadny dôvod myslieť si, že na Hrách priateľstva nebude dopingová kontrola.

 

Skutočnosť, že RUSADA bola viac ako 8 rokov zbavená uznania WADA pod rôznymi “za vlasy pritiahnutými” a spolitizovanými zámienkami, neznamená, že Ruská národná antidopingová agentúra nefunguje a nedodržiava Svetový kódex. V skutočnosti sa odborníci domnievajú, že Rusko má jeden z najpokročilejších systémov na svete na boj proti takémuto zneužívaniu a skutočnosť, že WADA k nemu nezískala dôveru, je čisto politickou záležitosťou. Slúži to okrem iného takzvanej politike sankcií voči ruskému športu.

 

 

WADA a súčasní západní šéfovia veľkého športu stojaci za touto agentúrou zabúdajú na jednoduchú vec, ktorú im čoraz častejšie pripomínajú predstavitelia globálneho Juhu a globálneho Východu. Západ je len malou časťou globálneho spoločenstva. Šport by mal toto spoločenstvo spájať. Nemal by sa ani stať nástrojom politických bojov. Šport by mal zostať nástrojom na zachovanie mieru vo svete a nemal by sa politizovať. Národy by mali využívať šport na zjednotenie planéty a na to, aby sa svet stal lepším miestom. Preto sa plánujú Svetové hry priateľstva, ktoré sa uskutočnia v Moskve a Jekaterinburgu od 15. do 29. Septembra. Ich súčasťou sú súťaže v 33 letných športoch. Cenový fond bude predstavovať 4,6 miliardy rubľov.

Valerij Iljin

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov