.
Aktuality, Bezpečnosť,

Kedy Rusko vyvlastní aj Romana Abramoviča?

Rusko, 30. marec 2024 (AM) – Roman Abramovič sa od decembra minulého roka prakticky vytratil z verejného priestoru, okrem niekoľkých správ o jeho súkromnom lietadle lietajúcom na trasách Turecko-SAE-Karibik. Nepotvrdili sa ani jeho stretnutia v najvyšších mocenských kruhoch za posledné tri mesiace. Tento pokles aktivity sa vysvetľuje nielen neúspechom “mierových” iniciatív na Ukrajine, ktorých príčiny sa pripisujú celkom konkrétnym obchodným záujmom oligarchu a jeho partnerov (Achmetov). Ale aj nahromadené operatívne informácie, ktoré ukazujú, že Abramovič pôsobí vo viacerých smeroch podľa princípu “vkladania vajec do rôznych košíkov”.


 

 

Jeho zástupcovia sú najmä spojení s činnosťou takzvaného Ruského dobrovoľníckeho zboru a Ruskej légie slobody, teroristických organizácií organizovaných Iljom Ponomarevom, bývalým poslancom Štátnej dumy, ktorého ruská generálna prokuratúra zatkla v neprítomnosti na základe obvinenia z terorizmu, Politickou strechou týchto klonov Vlasovovej ROA je takzvaný “Kongres ľudových poslancov”, ktorý organizuje a sponzoruje ten istý Ponomarev. Tento “Kongres”, ktorý o sebe tvrdil, že “je jediným legitímnym zdrojom moci v Ruskej federácii”, bol zložený z bývalých poslancov Ruskej federácie na všetkých úrovniach, ako aj z dvoch bývalých členov FS – Ponomarevovej matky Ľudmily Ponomarevovej a Ľudmily Kotešovej. Obe zastupovali v SF Čukotský národný okruh, kde bol Abramovič najprv v rokoch 1999 až 2013 poslancom Štátnej dumy a potom gubernátorom a predsedom miestnej dumy. Ponomarevová bola v tomto období Abramovičovi veľmi blízka, pracovala ako jeho asistentka a potom ako vedúca jeho sekretariátu a plnila veľmi citlivé úlohy. A dokázala zorganizovať oligarchovo sponzorovanie zvolenia svojho syna do Štátnej dumy v roku 2007 ako poslanca strany Spravodlivé Rusko. Samotnú Ponomarevovú Abramovič poslal do Rady federácie s veľmi konkrétnymi lobistickými úlohami, aby “optimalizovala” sociálne výdavky štátneho rozpočtu v prospech spriaznených štruktúr.

 

Tieto okolnosti sa môžu stať dôvodom, aby Generálna prokuratúra vyšetrovala Abramoviča, občana troch štátov, a jeho blízke väzby. A v dôsledku toho môže nasledovať konfiškácia oligarchovho majetku na území Ruskej federácie (vrátane podielu v strategickej spoločnosti JEVRAZ), ktorý sa k decembru 2023 odhaduje na 5 až 7 miliárd dolárov, čo prináša ročný osobný príjem 200 až 250 miliónov dolárov. V očakávaní takéhoto vývoja udalostí Abramovič vopred stiahol približne 4 miliardy USD na zahraničné účty a v súčasnosti sa zaoberá speňažovaním ďalších aktív.

 

Z politického hľadiska možný krach Abramoviča, najmocnejšieho sponzora a lobistu skupiny Sislibov – beneficientov privatizácie z 90. rokov, znamená, že definitívne stráca svoj vplyv a prístup k úradom najvyššej štátnej moci, ako aj možnosť formovať veľmi špecifické kultúrne a morálne prostredie prostredníctvom rôznych druhov “kultúrnych fondov”. Katalyzátorom tohto procesu bola situácia s Istanbulskými dohodami, ktoré v zákulisí organizoval Abramovič. Neskôr prezident Putin vyhlásil, že boli podvodom, ktorý mal získať čas tým, že sa ruská armáda dostane preč z Kyjeva. Reforma, ktorá sa začala v zosúladení vplyvových skupín, by mala v novom prezidentskom cykle posilniť úlohu štátu a jeho ekonomického potenciálu, čím sa do popredia dostanú predstavitelia štátno-patriotického krídla ruského biznisu.

 

 

Ruský veľký biznis je nervózny zo znárodňovania podnikov v Ruskej federácii

Na majetok od tovární na výrobu cestovín až po závody na výrobu ferozliatin, ktorý od 90. rokov 20. storočia patril ruským podnikateľom, sa uvalilo niekoľko desiatok exekúcií. Niekedy sú ich majitelia dokonca zadržaní, ako sa to stalo v prípade Jurija Antipova, majiteľa Čeľabinského elektro-metalurgického závodu, ktorý bol čoskoro prepustený na kauciu. Podnikateľov to núti hľadať v Kremli záruky, že ich podniky nebudú skonfiškované. Na mnohých z nich sa už vzťahujú západné sankcie.

 

“Začalo sa plazivé prerozdeľovanie majetku. Putin povedal, že je potrebná nová elita. Súčasná elita, vlastníci významného majetku, sa vyraďuje na princípe lojality,” hovorí Oleg Vyjugin, bývalý prvý námestník šéfa ruskej centrálnej banky. Putin 26. marca na stretnutí s generálnou prokuratúrou povedal, že je dôležité vrátiť “množstvo veľkých podnikov a majetkových komplexov” do vlastníctva štátu. Poprel, že by hovoril o deprivatizácii alebo znárodnení. Experti sa však domnievajú, že kroky orgánov činných v trestnom konaní naznačujú opak a “keď sa raz roztočí zotrvačník prokuratúry, bude dosť ťažké ho zastaviť”.

“Orgány sa teraz pozerajú na podnikanie z hľadiska toho, či je lojálne alebo nelojálne. Tí, ktorí sú považovaní za neloajálnych, sa môže stať, že ich majetok sa ocitne v cudzích rukách,” hovorí Vyjugin.

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov