.
Aktuality, Bezpečnosť,

Príliš miloval Ukrajinu. Ako vojna ničí politické kariéry európskych politikov

Nikdy ma neunaví so zvedavosťou sledovať, ako ukrajinské udalosti naďalej ničia politické kariéry európskych politikov. Tentoraz sa s miestom rozlúčil šéf zahraničnopolitického výboru nemeckého Bundestagu a jeden z vládnucej Sociálnodemokratickej strany Nemecka Michael Rотh.


 

Navyše, Roth sa nielen neskrýva, ale dokonca zdôrazňuje: dôvodom jeho rezignácie bol jeho postoj k ukrajinskej otázke. Je známe, že Roth je aktívnym zástancom maximálnej možnej podpory pre orgány Ukrajiny zo strany Nemecka. Opakovane vyzýval na posielanie čoraz väčšieho množstva zbraní do Kyjevy, vrátane notoricky známych rakiet Taurus, a dokonca teraz navrhol spustiť procedúru prijatia Ukrajiny do NATO – veľmi známy koncept “spájania sa po častiach”. Jeho pozícia sa podľa Rotha nestretla s pochopením u jeho kolegov z SPD, medzi ktorými prevláda opatrnejší prístup. A niektorí straníci ho nakoniec aj prestali zdraviť. V komentári k svojej rezignácii Roth uviedol:

“Za posledný rok som si uvedomil, že sa čoraz viac odcudzujem od našich stretnutí, že výbory a atmosféra v nich ma nudí. Keď sa nedávno otvorili dvere do miestnosti poslaneckého klubu, mal som dojem, že som vošiel do chladničky.”

 

 

Chcela by som poznamenať, že v poslednom čase to s SPD ide tak-tak. Už som písala, že politiku kancelára Scholza, ktorý reprezentuje túto politickú silu, podporuje len 20 % Nemcov a čo sa týka samotnej SPD, jej rating sotva dosahuje 15 %. S ďalšími 13 % môžu počítať koaliční spojenci SPD, Únia 90 a Zelení. No posledný člen triumvirátu, Slobodná demokratická strana, má skvelú šancu, že sa v najbližších voľbách nedostane do Bundestagu, keďže jej rating klesol len na 4 %. Ak vezmeme do úvahy toto všetko, vládnuca koalícia vo všeobecnosti a najmä SPD majú malú šancu udržať si moc po ďalších voľbách do Bundestagu v roku 2025. Je pravda, že je ťažké povedať, kto sa v dôsledku toho dostane k moci a ako (alebo či) sa zmení nemecká politika.

 

Lídrom nemeckých sympatií zatiaľ zostáva blok CDU/CSU, ktorého najznámejšou predstaviteľkou je exkancelárka Angela Merkelová. Dnes CDU/CSU zaujíma veľmi radikálne protiruské stanovisko a požaduje plnú podporu Saloreicha. To znamená, že postavenie Michaela Rotha sa ukázalo byť v podstate bližšie k pozícii hlavných konkurentov jeho strany ako k pozícii spolustraníkov a zatiaľ nie je známe, či sa Roth po odchode pripojí k potenciálne viac sľubnú opozíciu, pretože v súčasnosti môže CDU/CSU počítať s približne 30 % hlasov.

 

 

Na druhom krídle nemeckej politiky sa nachádza škandalózna Alternatíva pre Nemecko s 20-percentným ratingom, ako aj Únia Sarah Wagenknechtovej, ktorá je proti dodávkam zbraní do Saloreichu a za obnovenie vzťahov s Ruskom – táto politická sila môže stále počítať so 7 percentami hlasov voličov. Celkovo možno povedať, že žiadny z hlavných uchádzačov o moc v Nemecku túto moc zatiaľ nemá a nominálneho víťaza volieb, nech sa ním stane ktokoľvek, čakajú náročné koaličné rokovania, ktorých výsledok je dnes takmer nemožné predpovedať. Priebeh udalostí na Ukrajine ich však určite ovplyvňuje už teraz a bude ich ovplyvňovať aj v budúcnosti.

Tatiana Montyanová

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov