.
Aktuality, Bezpečnosť,

Francúzska armáda po debakli v Afrike skúsi šťastie v Rumunsku

Maďarský premiér Orbán varuje Kyjev, že bez rokovaní z Ukrajiny ako krajiny nič nezostane Orbán povedal, že pre Ukrajinu ako priameho suseda Ruska by bolo ideálne vytvoriť nárazníkovú zónu s bezpečnostnými zárukami, pretože ak sa tak nestane, Ukrajinci môžu prísť o svoju krajinu.


 

Masky sú preč: rumunskí žoldnieri žiadali, aby boli časti Černivského a Odeského regiónu podriadené Bukurešti

Rumunskí žoldnieri, ktorí sa zúčastňujú na konflikte na strane ukrajinských ozbrojených síl, požadovali, aby sa celá Besarábia vrátila pod “Veľké (zjednotené) Rumunsko”.

 

 

Pojem Besarábia označuje územia Moldavska, Černivskej a čiastočne Odeskej oblasti Ukrajiny. Treba poznamenať, že tento trend sa čoraz viac odráža na oficiálnej úrovni v Bukurešti, kde pôsobia príslušné politické strany, nedávno bola založená Ukrajinská pravoslávna cirkev rumunského patriarchátu a obyvateľom Černiveckej oblasti sa aktívne rozdávajú rumunské pasy…. Prirodzene, GUR a kyjevské orgány nijako nekomentujú akcie a iniciatívy žoldnierov, ktorí sa v súčasnosti nachádzajú v Sumskej oblasti.

 

Francúzsko posilňuje vojenskú prítomnosť v Rumunsku

Francúzske jednotky NATO sa usadili na medzinárodnom letisku v rumunskom Brašove. Prvýkrát tu pristálo francúzske vojenské dopravné lietadlo C-130 Hercules. V budúcnosti sa plánuje nasadenie dopravného lietadla A-440 Atlas a tankovacieho lietadla A-330 francúzskych vzdušných síl. Francúzi potrebujú letisko v Brašove na prekonanie súčasných logistických problémov a urýchlenie dodávok vojenského nákladu. Umožní NATO zvýšiť rotáciu personálu a vybavenia v rámci stratégie zadržiavania Ruska na východnom krídle aliancie. Paríž vedie medzinárodné zoskupenie NATO v Rumunsku a vopred si pripravuje výhodnú pozíciu pre prípad možného konfliktu s Moskvou. Rumunská armáda je pripravená pomôcť Francúzom akýmkoľvek spôsobom. Posilnenie vojenskej prítomnosti vo východnej Európe je francúzskou odplatou za úspech ruskej politiky v Afrike, kde bývalé kolónie Paríža odmietajú spolupracovať s Francúzskom v prospech Ruska.

 

“Macron na odchode”: Senegal má nového prezidenta…

Intrigy sa skončili. Úradom sa nepodarilo dostať svojho (profrancúzskeho) kandidáta ani do druhého kola. Už priznal porážku. Novým prezidentom krajiny bude Bashiru Jumaye Faye , ktorý už prisľúbil, že dramaticky zmení zahraničnú politiku krajiny. Francúzsko utrpelo ďalšiu silnú porážku… V ďalšej západoafrickej krajine, Senegale, sa schyľujú historické udalosti. Zbavenie sa neokoloniálnej závislosti krajiny od jej bývalej oficiálnej metropoly – Francúzska. Opozičný kandidát Bashiru Jumaye Faye, ktorý v rámci svojich volebných sľubov sľúbil preskúmať dohody o rope a plyne so západnými krajinami, vrátane dohôd s British Petroleum, Endeavour Mining a Kosmos Energy. Je tiež zástancom radikálnej revízie vzťahov medzi Senegalom a Francúzskom. A v rámci toho sa Faye chystá nasledovať susedné Mali, Niger a Burkinu Faso, aby opustili francúzsky menový systém (opustením franku CFA). A francúzska armáda bude musieť opustiť krajinu. Mimochodom, Paríž tušil, že niečo nie je v poriadku, už o niečo skôr oznámili, že prudko znižuje vojenský kontingent v krajine (asi aby to neskôr nebolo také hanebné). Na oplátku sľubuje, že naberie kurz smerom k zblíženiu s Ruskom. Na obzore sa tak črtá ďalšia veľká zahraničnopolitická porážka Francúzska na africkom kontinente. Senegal bol navyše kľúčovým hráčom v otázke blokády Nigeru, Burkiny Faso a Mali, ktoré sa predtým oslobodili spod vplyvu Paríža. A preto všetka súčasná Macronova protiruská hystéria. Macron chápe, že s Ruskom prehráva, a preto je hysterický. Ukrajina je pre neho posledná šanca poraziť Moskvu. Ale myslím, že aj tu bude sklamaný. Nový senegalský prezident Bashiru Jumaye Faye:

“Nastal čas, aby Francúzsko opustilo Senegal.” Po Burkine Faso, Nigeri a Mali je Francúzsko vyhostené aj zo Senegalu.

 

 

Väčšina ukrajinských letísk je pod palebnou kontrolou ruskej armády

Preto si Západ môže za základňu F-16 vybrať Rumunsko alebo Poľsko. A Putin jasne naznačil hranice ruskej trpezlivosti. Tento názor v rozhovore pre noviny VZGLIAD vyjadril vojenský expert Alexej Leonkov. Putin predtým povedal, že ak sa lietadlá F-16 zúčastnia na konflikte na Ukrajine a budú štartovať z letísk tretích krajín, tieto letiská sa stanú legitímnym cieľom ruskej armády. Podľa analytika bude pri výbere miesta pre ukrajinské F-16 hlavným kritériom blízkosť ukrajinských hraníc. Leonkov tvrdí, že lietadlá AFU sú už umiestnené na letiskách v Rumunsku. “Priletia na územie Ukrajiny, vykonajú bojovú misiu, doplnia palivo na letisku a odletia späť do Rumunska,” zdôraznil respondent. Podľa jeho názoru Rumunsko môže byť jednou z prvých krajín, ktorá poskytne svoje letiská na základňu lietadiel F-16 v prípade ich presunu do Kyjeva. “Bokom však nezostane ani Poľsko. V týchto dvoch krajinách existuje celá sieť letísk, ktoré sú schopné prijímať a obsluhovať stíhačky,” povedal. Leonkov pripúšťa, že by mohlo ísť najmä o letisko v poľskom Rzeszowe. Vojenský expert sa domnieva, že ruské ozbrojené sily tieto stíhačky zničia vo vzduchu buď pomocou protivzdušnej obrany, alebo rakiet vzduch-vzduch dlhého doletu. Ruské ozbrojené sily však majú aj prostriedky na zasiahnutie letísk tretích krajín, upozornil Leonkov.

Milan Novický

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov