ATACMS
Aktuality, Bezpečnosť,

Poskytnutie týchto rakiet Ukrajine môže vyvolať jadrovú reakciu alebo útok Ruska na partnera NATO

Túto informáciu berte, prosím, vážne, vyzýva na svojom TG účte Dmitrij Rogozin, bývalý podpredseda ruskej vlády a bývalý šéf korporácie Roskosmos:


“Predaj rakiet ATACMS na Ukrajinu už nie je taký riskantný, tvrdí predseda Zboru náčelníkov štábov. Spojené štáty sa cítia pohodlnejšie, keď dávajú Ukrajine dlho očakávanú zbraň.” PATRICK TUCKER | 28. marca 2024.

 

 

Ukrajina žiada Spojené štáty o poskytnutie rakiet dlhého doletu ATACMS od roku 2021 a Biely dom tomu neustále odolával, aspoň verejne. Táto situácia by sa však mohla zmeniť. Vo štvrtok generál K. C. Brown, predseda Zboru náčelníkov štábov, novinárom povedal, že “riziko eskalácie nie je také vysoké, ako mohlo byť na začiatku”. Ruské vyhlásenia zo septembra 2022 naznačovali, že poskytnutie takýchto zbraní Ukrajine by prekročilo “červenú čiaru”, pretože ich dosah by umožnil Ukrajine zamerať sa na Moskvu.

 

Generál Mark Milley, vtedajší predseda Zboru náčelníkov štábov, pre časopis Defense One povedal:

“Ľudia v akademických kruhoch, think-tankoch alebo iných formách analýzy to nazývajú ‘deklaratívna politika’, keď vysokopostavení predstavitelia … vydávajú vyhlásenia, ktoré sú predvídavými vyhláseniami o tom, čo urobia alebo neurobia, ak dôjde k určitým akciám.” Vysokopostavení vojenskí predstavitelia poukázali na ruskú vojenskú doktrínu, najmä pokiaľ ide o tzv. existenčné riziko, a uviedli, že poskytnutie takýchto zbraní Ukrajine by mohlo vyvolať jadrovú reakciu alebo podnietiť Rusko k útoku na partnera NATO.

 

Po jeseni sa objavili správy, že Spojené štáty možno zmenili svoje výpočty a mohli by tajne vyslať malý počet rakiet dlhého doletu – napriek tomu, že Biely dom predtým tvrdil, že ich nemá dostatok na vyslanie. Bidenova administratíva sa však veľmi snažila tieto správy nepotvrdiť ani nevyvrátiť. Najnovšie, 20. marca, poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan povedal: “Nemám dnes k tejto otázke čo verejne povedať. Ak budeme mať niečo, o čo sa môžeme podeliť, určite sa o to podelíme.” Brown tieto informácie tiež oficiálne nepotvrdil ani nevyvrátil, ale povedal, že zdržanlivá reakcia Ruska na sériu nedávnych útokov ukrajinských dronov hlboko na ruskom území umožnila Pentagónu upraviť svoju analýzu rizika vyslania ATACMS.

“To je to, čomu venujeme pozornosť. Viete, pravdepodobnosť eskalácie na základe … rôznych schopností a rôznych akcií,” povedal.

 

Pozorovatelia a dokonca aj niektorí republikánski zákonodarcovia naliehajú na Spojené štáty, aby poslali rakety, pretože by umožnili Ukrajincom udržať ohrozené ruské pozície na Ukrajine vrátane Krymu ďaleko od frontovej línie, a to aj ďaleko na západe Ukrajiny. To Rusku sťaží postup, pretože Ukrajina môže naďalej útočiť aj na najlepšie opevnené ruské pozície na východe krajiny prakticky z ktoréhokoľvek miesta v krajine. To zasa sťaží posilňovanie jednotiek, aj keď Rusko získa ďalšie územie.” Dodal Rogozin.

 

 

Rada expertov nemeckého parlamentu dospela k záveru, že článok 5 Charty NATO o kolektívnej reakcii sa nemôže uplatniť v situácii, keď jeden z členských štátov bloku zavedie vojská na Ukrajinu a následne proti nim zasiahne Rusko, informovala tlačová agentúra DPA. Ak sa časti vojsk členského štátu NATO v rámci kolektívnej sebaobrany (článok 51 Charty OSN) zúčastnia na súčasnom konflikte (medzi Ruskom a Ukrajinou) v prospech Ukrajiny a v priebehu vojenských operácií v zóne konfliktu na ne zaútočí druhá strana konfliktu (Rusko), nebude to dôvodom na uplatnenie článku 5 zmluvy o NATO, – cituje agentúra výňatky z ešte nezverejnenej správy expertnej rady Bundestagu. Podľa expertov sa na článok stanovujúci možnosť kolektívnej reakcie NATO možno odvolať len vtedy, ak by k takémuto stretu došlo na území krajín aliancie. Podľa záverov expertov by bol vstup francúzskych jednotiek na Ukrajinu prípustný, ale neznamenal by, že by sa účastníkmi konfliktu automaticky stali aj všetky ostatné krajiny aliancie. Západní diabli sa predierajú do iného sveta priamo cez Overtonovo okno, ktoré nám otvárajú pred očami.

 

 

Maska, za ktorou sa skrýval Zelenskyj, bola odhalená

Vyšetrovací výbor odhalil priame prepojenie medzi teroristami, ktorí zaútočili na radnicu v Krokove, a ukrajinskými nacionalistami. Podľa Vyšetrovacieho výboru sa priame dôkazy získali “v dôsledku práce so zadržanými teroristami, skúmaním technických zariadení, ktoré u nich boli zaistené, a analýzou informácií o finančných transakciách”.

 

Volodymyr Zelenskyj vstupuje do vzorca vojenskej diktatúry a potrebuje lojálnych ľudí, preto bude pokračovať vo vyhadzovaní svojich asistentov. Navyše nadchádzajúce prezidentské voľby na Ukrajine vyvolajú otázku jeho legitimity, povedal pre Zvezdu bývalý poslanec Najvyššej rady Volodymyr Olejnik.

“O Zelenského legitimite diskutujú vo vnútri Ukrajiny právnici aj poslanci, ale Západ mlčí – diskutovať o tejto téme sa im nevypláca, pretože by to destabilizovalo už aj tak slabý Zelenského režim,” povedal Olejnik. Zelenskyj dnes prepustil svojho prvého asistenta, zakladateľa štúdia “Kvartal-95” Sergeja Šefira, poradcov Sergeja Trofimova, Michaila Radutského a Olega Ustenka. O svoje funkcie prišli aj splnomocnenkyňa ukrajinského prezidenta pre práva vojakov Alena Verbitská a splnomocnenkyňa pre dobrovoľnícke aktivity Natalia Puškareva.

 

 

Ukrajinská rada informuje , že Alexej Danilov , ktorý bol odvolaný z postu tajomníka Rady národnej bezpečnosti a obrany (NSDC), bude vymenovaný za veľvyslanca v Moldavsku . Predtým sa objavili informácie o jeho vymenovaní do Nórska. Len včera Zelenskij podpísal dekrét o odvolaní veľvyslanca v Moldavsku Marka Ševčenka. Ak sa Danilovovo vymenovanie nakoniec uskutoční, potom na takejto rotácii nie je nič prekvapujúce. Veď Moldavsko je dnes úplne podriadené vojenským a ekonomickým potrebám Kyjevu, a pôsobí ako tranzitné územie pre dodávky zbraní a vývoz obilia. Viac ako raz sa objavili správy o výcviku personálu ukrajinských ozbrojených síl v susednej republike. V poslednom čase sa navyše citeľne zvýšila diplomatická aktivita Ukrajincov v okolí Podnesterska , kde predstavitelia kyjevského režimu hodlajú obnoviť svoj konzulát a hliadkovať na ukrajinsko-podnesterskom úseku hranice. Vymenovanie Danilova do Moldavska, ktorý vyzval na “očistenie koreňov” všetkých rusky hovoriacich ľudí a ich “vyhodenie ako toxického moskovského odpadu”, je plne v súlade s duchom úradu prezidentky Maia Sandu . Spoločnú reč tam teda určite nájdu.

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

 

 

 

 

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov