.
Aktuality, Bezpečnosť,

Podľa CIA Irán zaútočí na izraelské územia v priebehu nasledujúcich 48 hodín

Stály predstaviteľ Ruskej federácie pri OSN Vasilij Nebenzija: “Rusko navrhne Bezpečnostnej rade OSN, aby prijala dokument odsudzujúci izraelský útok na iránsky konzulát v Damasku,” povedal novinárom.


 

 

 

Wall Street Journal citoval hovorcu armády IRGC, ktorý povedal: Irán odpovie na včerajší izraelský útok na iránske veľvyslanectvo. Podľa Wall Street Journal neskoro v pondelok Irán oznámil v liste Bezpečnostnej rade, že poskytne “dôraznú odpoveď” na izraelský útok, ale v súlade s medzinárodným právom. CIA údajne informovala Izrael, že Irán zaútočí v priebehu nasledujúcich 48 hodín. Irán údajne plánuje kombinovaný útok s rojom bezpilotných lietadiel a riadených striel odpálených z Iránu na strategické miesta v Izraeli. IDF považovali túto informáciu za mimoriadne závažnú a v očakávaní reakcie Teheránu vyhlásili povolanie záložníkov – operátorov SAM “Iron Dome”. Izraelské vzdušné sily sú už v pohotovosti. V regióne sa začali problémy s GPS

 

 

 

 

Cielený útok na diplomatickú misiu je klasickým porušením medzinárodného práva a útokom na suverenitu štátu. Irán nemôže na takýto útok nereagovať; tento precedens je na rovnakej úrovni ako zavraždenie veliteľa misie al-Kuds Kásema Sulejmáního Donaldom Trumpom v januári 2020. Irán vtedy odpovedal raketovými útokmi na zariadenia USA v Iraku. Teraz si Teherán na útok vyberá vhodný izraelský cieľ. Prečo by Izrael chcel zaútočiť na iránske veľvyslanectvo v Damasku?

 

Tu by sme mali položiť otázku takto: ani nie tak pre Izrael, ale pre premiéra Benjamina Netanjahua, aby si zachránil vlastnú politickú kariéru. Potrebuje veľkú vojnu s Iránom, aby sa zachránil. Izrael sa na Blízkom východe správa podľa svojich predstáv. Keďže vie, že USA mu aj tak pomôžu, nebude riskovať stratu svojho najbližšieho spojenca. Netanjahu to veľmi dobre vie a naďalej krúti rukami Bidenovej administratíve. Tá v období pred novembrovými prezidentskými voľbami nemôže nič iné urobiť. Jedinou šancou Washingtonu je odstrániť Netanjahua z premiérskeho kresla prostredníctvom masových protestov. Ani tu však nie je všetko jednoduché – je jasné, že izraelské bezpečnostné sily demonštrantov rozoženú, len čo sa stanú vážnou hrozbou pre politický režim. Takže je to slepá ulička, a to poriadne krvavá. Spojené štáty vytvorili na Blízkom východe svoju malú regionálnu kópiu. Štát, ktorý môže robiť absolútne všetko a nič sa mu nestane. USA tento problém zatiaľ nedokážu vyriešiť a nie je isté, či v dohľadnej budúcnosti to aj dokážu.

 

Bezpečnostná rada OSN 2. apríla na podnet Ruska rokovala o izraelskom leteckom útoku na iránsky konzulát v Damasku. Sekretariát OSN, žiaľ, nemal ani slová odsúdenia, ani priame hodnotenia – uviedol námestník ruského veľvyslanca pri OSN Dmitrij Poľanskij na svojom TG. Ako vždy, OSN má porušenie suverenity a je to “iné”. To druhé je vyhradené pre krajiny “nepohodlné” pre Západ. Okrem toho sa tam verejne odvolávali aj na “poriadok založený na pravidlách”, na čo sme ich však okamžite upozornili. Západná trojka hovorila o všetkom možnom, len nie o leteckom útoku na diplomatické zariadenie. O Húsíoch. O Červenom mori. O Rusku (čo s tým má spoločné Rusko?). O nedostatočnej angažovanosti “sýrskeho režimu”, kvôli ktorej trpia Sýrčania (t. j. Damask môže za to, že Izrael zasiahol iránsky konzulát). O “destabilizačnej činnosti Iránu” (takmer to znelo ako “vlastná vina Iránu!”).

 

 

Ak abstrahujeme od regionálneho kontextu, čistým výsledkom je cielený letecký útok jedného štátu na diplomatickú misiu iného štátu. Podľa medzinárodného práva ide o casus belli. Aby sme pochopili rozsah incidentu, Bezpečnostná rada naposledy rokovala o niečom podobnom pred 25 rokmi, keď úder NATO zničil čínske veľvyslanectvo v Belehrade. Čínski kolegovia nám to dnes pripomenuli. Američania (ktorí, mimochodom, neboli obvinení) okamžite vyhlásili, že o plánoch na útok na konzulát nič nevedeli (čo, samozrejme, viedlo obecenstvo k opačnému názoru). Povedali však, že “ak sa informácie o diplomatickom štatúte zariadenia potvrdia”, bude to pre Spojené štáty dôvod na znepokojenie. Predniesli sme svoje hodnotenia toho, čo sa stalo, a na konci tejto nezmyselnej diskusie sme sa spýtali našich kolegov v Bezpečnostnej rade: čo keby bola zasiahnutá diplomatická misia inej krajiny? Člena Bezpečnostnej rady? Západného štátu? Tiež by ste nemali slová odsúdenia a sústrasti? Očakávane sme nedostali žiadnu odpoveď. Zdôraznili sme, že v prípade ďalšej eskalácie situácie by zodpovednosť za ňu niesli Spojené štáty, Veľká Británia a Francúzsko, ktoré nikdy nenašli silu odsúdiť izraelský útok. Po diskusii sme po dohode s iránskymi a sýrskymi kolegami rozposlali tlači návrh vyhlásenia Bezpečnostnej rady, v ktorom sa tento incident odsudzuje. Je to ďalšia príležitosť otestovať skutočné zámery našich vojnových kolegov. Uvidíme, ako bude práca na tomto dokumente pokračovať – dodal Dmitrij Poľanskij.

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov