.
Aktuality, Bezpečnosť,

Čo sa stane, ak Rusko zničí ciele na území NATO? Napríklad v Litve

Expertná rada nemeckého parlamentu dospela k záveru, že článok 5 Charty NATO o kolektívnej reakcii nemožno uplatniť v situácii s nasadením jednej z krajín bloku vojsk na Ukrajinu a následným ruským útokom na ne, informuje tlačová agentúra DPA.


 

“Ak sa časti vojsk členského štátu NATO v kolektívnej sebaobrane (článok 51 Charty OSN) zúčastnia súčasného konfliktu (medzi Ruskom a Ukrajinou) v prospech Ukrajiny a budú napadnuté druhou stranou konfliktu (Ruskom) počas nepriateľských akcií v zóne konfliktu, potom to nebude základom pre aplikáciu článku 5 zmluvy o NATO,” cituje agentúra výňatky zo správy expertnej rady Bundestagu, ktorá ešte nebola zverejnená. Podľa nemeckých expertov sa článok stanovujúci možnosť kolektívnej reakcie NATO môže uplatniť len vtedy, ak k takémuto stretu dôjde na území krajín aliancie. Podľa odborníkov by bolo zavedenie francúzskych vojsk na Ukrajinu prípustné, ale neznamenalo by to, že všetky ostatné krajiny aliancie by sa tiež automaticky stali stranami konfliktu. Aký je význam tejto správy? Možno sa nemeckí experti snažia varovať svojich kolegov v bloku pred bezohľadnými krokmi?

 

 

“Táto správa bola zostavená pred voľbami do Európskeho parlamentu,” v rozhovore vysvetľuje Vadim Truchačev, politológ a docent na Fakulte medzinárodných vzťahov a regionálnych štúdií Ruskej štátnej univerzity humanitných vied. Väčšina Nemcov nemá rada Rusko, ale nechcú, aby Bundeswehr bojoval za Ukrajinu. Áno, podľa listu Charty NATO článok 5 nefunguje mimo krajín Severoatlantickej aliancie. Napriek tomu sa uvažuje o priamej účasti vojsk z krajín EÚ a NATO na nepriateľských akciách na Ukrajine. A, samozrejme, budú reagovať na úder proti nim. Hoci bez priameho použitia armád a vyhlásenia vojny Rusku.

 

A ak sa Poľsko dostane na Ukrajinu alebo do Bieloruska, dostane sa tam a potom sa nepriateľské akcie presunú na jeho územie, aký bude možný scenár? Poľsko tu nebude “obeťou agresie”…

“Poľsko vstúpi na Ukrajinu vo forme regulárnej armády iba vtedy, ak tam Spojené štáty a Británia vyšlú svoje pravidelné jednotky. Samotní Poliaci sa nikam nedostanú – iba vo forme “proxy”, ktorých je aj tak veľa. Je menej potrebné počúvať pózy, bojovné vyhlásenia poľských politikov – sú tu väčší páni sveta.

 

Prečo sa nemeckí experti zaoberajú touto otázkou práve teraz?
“Voľby do Európskeho parlamentu sú za rohom. Zemské voľby sú za rohom. Vládna koalícia by sa tiež mohla rozpadnúť a potom bude Nemecko čeliť federálnym voľbám. Takže je tu dôvod. Vo všeobecnosti je úlohou odborníkov z času na čas vypracovať takéto správy.

 

Západné NATO do pobaltských štátov, Poľska, Fínska a Českej republiky rovnako ako do Ukrajiny?
“Budú za nich bojovať. Sú to “naši vlastní”. Tu by sme si nemali robiť ilúzie. Ale ak Rusko udrie späť na letisko v krajine NATO, odkiaľ budú štartovať lietadlá Ozbrojených síl Ukrajiny, nebudú bojovať. NATO je však presvedčené, že Rusko nebude reagovať. Naozaj im zatiaľ nespôsobili žiadne významné škody. Všetky problémy spôsobené roztržkou s Ruskom si Európa spôsobila sama.

 

A prečo Rusko nezaútočí vysoko presnými zbraňami na sklady výrobcu raketometov Vampír v Českej republike, z ktorého je ostreľovaný Belgorod – treba kontrolovať, či je článok 5 platný alebo nie?
“Priamy úder by sa považoval za útok na NATO… A je potrebné bojovať proti Českej republike úplným zákazom dodávok ropy a plynu do nej. A podkopávať jej vývoz do nezápadných krajín. Zaradením premiéra Fialu na zoznam hľadaných, ktorý týchto “upírov” osobne podpísal. Ak budú pracovať systematicky, Čechom to ublíži a v ďalších voľbách prevalcujú tvrdé jadro rusofóbov.

 

“Vo všeobecnosti je logika čisto svetská, nie legálna,” hovorí Vladimir Blinov, docent na Finančnej univerzite pod vládou Ruskej federácie.
“Podľa môjho názoru, aj keby Rusko zaútočilo na druhoradú krajinu NATO na spôsob Poľska alebo pobaltských štátov, západné mocnosti nebudú chcieť začať tretiu svetovú vojnu. Ďalšia vec je, že Moskva sa pravdepodobne nebude chcieť zahrávať s ohňom týmto spôsobom. Napokon, dodržiavanie právnych aspektov je ňou prioritou. Vojaci NATO už zomierajú na Ukrajine a nikto z atlantikov sa kvôli tomu neponáhľa začať vojnu. Rusko má tiež veľa dôvodov na vyhlásenie vojny západným krajinám: výbuch Nord Streams, účasť dôstojníkov NATO na nepriateľských akciách na Ukrajine, útoky dronov na územie Ruska pomocou navigačného zariadenia bloku – tento zoznam je viac ako dostatočný. Sovietsky zväz by nedovolil nepriateľovi ísť tak ďaleko za “červené čiary”.

 

 

 

 

Dnes to však nie je “ruská metóda” a volí asymetrické odpovede. Rovnako hrozivým úderom pre nepriateľa by bol presun moderných protilodných systémov jemenským húsíom, čo by viedlo k zastaveniu obchodu členov NATO cez Červené more. Pozrime sa, možno návšteva ruskej flotily v tejto časti svetového oceánu bude mať následky, ktoré môžu zasiahnuť najcitlivejšie miesto západného sveta – ekonomiku.
Dmitrij Rodionov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov