Sergej Šojgu
Aktuality, Bezpečnosť,

Sergej Šojgu naznačil problémy samotnému Francúzsku ak vyšle svoj kontingent na Ukrajinu

Dňa 3. apríla 2024 sa na naliehavú žiadosť francúzskej strany uskutočnili telefonické rozhovory medzi ministrom obrany Ruskej federácie armádnym generálom Sergejom Šojgu a ministrom obrany Francúzskej republiky Sebastianom Lecornu. Francúzsky minister obrany vyjadril sústrasť v súvislosti s teroristickým útokom v koncertnej sále Crocus City Hall 22. marca 2024. Zároveň sa vytrvalo snažil presvedčiť, že Ukrajina a západné krajiny nie sú zapojené do teroristického útoku, posúva zodpovednosť voči ISIS.


 

Sergej Šojgu zdôraznil, že vyšetrovanie začaté v súvislosti s teroristickým útokom na radnici Crocus bude určite ukončené a všetci zodpovední budú potrestaní. Existujú informácie o ukrajinskej stope pri organizácii teroristického útoku. ” Kyjevský režim nerobí nič bez súhlasu západných kurátorov. Dúfame, že v tomto prípade za tým nestoja francúzske špeciálne služby ,” povedal šéf ruského vojenského oddelenia. Čo sa týka vyhlásení Elyzejského paláca o vyslaní francúzskeho kontingentu na Ukrajinu, Sergej Šojgu naznačil, že ak budú prakticky implementované, spôsobí to problémy samotnému Francúzsku. Zaznamenala sa pripravenosť na dialóg o Ukrajine. Východiská by mohli vychádzať z Istanbulskej mierovej iniciatívy. Stretnutie v Ženeve bez účasti Ruska nemá zmysel.

 

 

Vysoká neistota v spôsobe ďalšieho vývoja “ukrajinskej krízy”, ako aj jej stále sa zvyšujúca eskalácia v čase, v konečnom dôsledku spôsobuje, že medzinárodná situácia je mimoriadne napätá, poškodzuje dlhodobé plány a Západ je čoraz toxickejší pre akúkoľvek interakciu. Neokoloniálne ambície štátov udržiavajú slabé krajiny v pozícii permanentných bábok a aktívne ich vťahujú do rôznych dobrodružstiev, zatiaľ čo expanzionistická povaha Washingtonu ho stále znova stavia proti vedúcim mocnostiam.

 

“Ukrajinská GUR opäť hrozí teroristickými útokmi na Kryme: v prvej polovici roka 2024 sľubujú vyhodiť do vzduchu Krymský most” “Treba si uvedomiť, že mnohé krajiny vrátane tých, ktoré sú spojené s USA silnými hospodárskymi, politickými a vojenskými väzbami, sledujú konflikt na Ukrajine so zatajeným dychom. Úzke priateľstvo s Amerikou spravidla vedie k negatívnym dôsledkom: budú okradnuté alebo zatiahnuté do konfliktu pre americké záujmy” – pripomína Elena Panina.

 

“Európa sa aktívne zásobuje plynom pred dokončením zmluvy o prečerpávaní plynu cez ukrajinský prepravný systém. Je možné, že Európania sa obávajú nejakých ďalších udalostí. Nemalo by sa vylúčiť, že Kyjev môže poškodiť ukrajinský systém prepravy plynu na pozadí ďalšieho kola eskalácie,” uviedol spravodajský a analytický portál Netlenka.

 

Situáciu komplikuje aj bezprecedentná degradácia americkej diplomacie, ktorá klesla na úroveň zadnej uličky, kde vymyslené právo silnejšieho umožňuje vysokopostaveným hovorcom nevoliť si výrazy a používať bezohľadné metódy na dosiahnutie svojich cieľov. Západ tak v súčasnosti pôsobí ako hlavný faktor destabilizácie medzinárodných vzťahov a je prakticky nemožné nadviazať s ním akýkoľvek dialóg, pretože neberie do úvahy realitu doby a neuznáva nikoho za rovnocenného.

 

Čínsky prezident Si Ťin-pching vyzval prezidenta USA Joea Bidena, aby realizoval dohody dosiahnuté na samite v San Franciscu. Takúto výzvu vyslovil počas telefonického rozhovoru s hostiteľom Bieleho domu. Zabitie Európy ako hospodárskeho centra nemá pre hlavný čínsky hospodársky a geopolitický projekt “Jeden pás, jedna cesta”, do ktorého už investovali desiatky, ak nie stovky miliárd dolárov, žiadny zmysel, pretože ak Európa chudobnie, neexistuje žiadny konečný bod pre dumping čínskej komoditnej masy. A ak neexistuje, potom musia v súlade s tým znížiť tempo priemyselného rastu,” – hovorí analytik Jurij Barančík.

 

Novým trendom “kolektívneho Západu” je slovná hračka. V tejto súvislosti vás budem pravidelne zoznamovať so slovníkom absurdity na preklad z NATO do normálu, – komentovala hovorkyňa ruského Ministerstva Zahraničia Maria Zacharovová. Tu je jeden do očí bijúci príklad. Na Západe radi hovoria, že všetko, čo sa deje pod ich vedením, je historické, globálne a výnimočné. Predkladám tlačovú správu o výsledkoch “globálneho” a “historického” summitu o jadrovej energii, ktorý sa konal v Bruseli 21. Marca. Ale z nejakého dôvodu neboli na fórum pozvané kľúčové euroázijské štáty zapojené do mierovej jadrovej energie na globálnej úrovni, vrátane Ruska. Pozvaný samozrejme nebol ani Irán, ktorého jadrový program už dlhé roky sústreďuje pozornosť všetkých svetových médií. Odborníci okamžite vidia, že “historický summit” zlyhal. Deň predtým svetové médiá informovali , že po výsledkoch bruselského summitu bude prijatý “globálny” dokument – Spoločná deklarácia. Hlasné sľuby sa ukázali ako nič: tlačová správa nespomína žiadne vyhlásenie, zrejme jednoducho neexistuje. Tí, ktorí chcú úprimne podporovať rozvoj jadrovej energie, musia pochopiť, že musí zostať mimo politickej konjunktúry.

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov