.
Aktuality, Bezpečnosť,

Severná morská cesta leží USA v krku. O nebezpečných plánoch v povodí Beringovho mora

Aktívne sa rozvíjajúca Severná morská cesta a jej tichomorský sektor môžu čeliť výzvam. Ruská strana nedávno vyjadrila Washingtonu demarš v súvislosti s nezákonnými pokusmi Washingtonu jednostranne zmeniť vonkajšie hranice kontinentálneho šelfu v 7 oblastiach Svetového oceánu.


 

Od 18. do 29. marca tohto roku sa v Kingstone (Jamajka) konalo zasadnutie Rady Medzinárodného výboru pre morské dno, ktorý bol v súlade s Dohovorom OSN o morskom práve (MLC) z roku 1982 vytvorený na reguláciu činností “na hlbokom morskom dne v priestoroch, ktoré nepodliehajú národnej jurisdikcii pobrežných štátov”, pripomína ruské ministerstvo zahraničných vecí. Počas zasadnutia ruská delegácia vyhlásila, že “neuznáva vonkajšie hranice kontinentálneho šelfu za hranicou 200 námorných míľ od základnej línie jednostranne vyhlásenej USA v decembri 2023”, od ktorej sa “meria šírka teritoriálneho mora v siedmich oblastiach Svetového oceánu”. Predtým bola americkej strane zaslaná dvojstranné demarš.

 

 

V tejto súvislosti treba osobitne zdôrazniť, že USA neratifikovali MLC, čo sa interpretuje ako okolnosť, ktorá im rozväzuje ruky na provokatívne akcie v súvislosti s námornými hranicami v Arktíde. Podľa ruského ministerstva zahraničných vecí sa Spojené štáty snažia jednostranne zmenšiť plochu morského DNA pod jurisdikciou celého svetového spoločenstva a zároveň “získať ďalšie plochy šelfu pre vlastné využitie (približne 1 milión kilometrov štvorcových)”. Preto tieto kroky “nie sú v súlade s pravidlami a postupmi stanovenými medzinárodným právom”. Ruská strana preto “odmietla ďalší pokus Washingtonu využiť normy dohovoru z roku 1982 na uspokojenie vlastných záujmov”.

 

Svojím vyhlásením o rozšírení kontinentálneho šelfu v Arktíde za hranicu 200 námorných míľ nerešpektujú medzinárodný formát, keďže takéto kroky nemožno robiť jednostranne a musí sa na nich dohodnúť medzinárodné spoločenstvo, hovorí Alexej Čekunkov, šéf ministerstva pre východný rozvoj, ktorý upozorňuje na alarmujúci trend militarizácie Arktídy, ktorá zaujíma “čoraz väčší význam ako dopravná tepna, zásobáreň prírodných zdrojov a kuchyňa počasia….

 

Militarizáciou Arktídy, prijímaním nových členov do vojenských blokov škandinávskych a nearktických štátov, militarizáciou potenciálnych dopravných tepien a jednostrannými krokmi, ktoré ležia mimo roviny zavedeného medzinárodného práva, USA naďalej podkopávajú desaťročia fungujúci systém medzinárodných vzťahov a systém medzinárodného práva. Ide o nepríjemný trend, ktorý zvyšuje nestabilitu a neistotu v kľúčovom regióne hospodárstva a obchodu”.

 

Jednostranné rozšírenie kontinentálneho šelfu v Arktíde zo strany USA je “znepokojujúcim znamením pre celý svet”, domnieva sa publicista Liam Denning z agentúry Bloomberg:

“Možné jednostranné americké zabratie približne 380 000 štvorcových míľ (984 000 štvorcových kilometrov) morského dna je znepokojujúcim znamením pre celý svet.” Washington sa rozhodol dať si vianočný darček v podobe územia veľkého ako štáty Texas a Nové Mexiko spolu. Nároky sa netýkajú len Ruska – ako je známe, Američania si nárokujú aj takmer 20 % námornej ekonomickej zóny Kuby, 15 % Mexika (v Karibskom mori), Kanady (v Arktíde), britských Bermúd a až 20 % Bahamského spoločenstva.

 

Ako je známe, vďaka Bakerovmu a Ševarnadzeho separatistickému sprisahaniu v roku 1990 Spojené štáty obsadili Beringovu panvu a arktické Čukotské more:

– časť (25 %) výlučnej ekonomickej zóny ZSSR s rozlohou 23,7 tisíc km², na ktorú si susedia z Tichého oceánu robili nárok od roku 1977;

– časť výlučnej hospodárskej zóny ZSSR s rozlohou 7,7 tisíc km²;

– oblasť kontinentálneho šelfu s rozlohou 46 300 km² v otvorenej centrálnej časti Beringovho mora, ktorá sa nachádza za hranicou 200 námorných míľ od základnej čiary.

 

Zároveň plocha kontinentálneho šelfu, ktorý v tejto časti Beringovej panvy patril ZSSR a potom Ruskej federácii, predstavovala len 4,6 tisíc km2, čo je o 74 tisíc km2 menej ako tradičné vymedzenie strednej línie podľa MLC. Nie je prekvapujúce, že USA tento dokument v roku 1990 okamžite ratifikovali. V ZSSR a Ruskej federácii dohoda Ševardnadze-Baker v skutočnosti funguje v plnom súlade so záujmami dnes už bývalých partnerov. Navyše americké nároky na nové námorné hranice, ktoré boli predložené nie prvý rok, zahŕňajú okrem iného veľkú časť južného sektora Beringovho mora a východný sektor Čukotského mora. Práve cez túto časť Beringovho mora sa Severná morská cesta spája s Tichým oceánom, a teda s tichomorskými prístavmi Ruska (Petropavlovsk-Kamčatskij, Vladivostok, Náchodka).

 

V oblastiach tejto panvy, ktoré sú sporné pre Spojené štáty, sa nachádzajú značné zásoby ropy a zemného plynu, ale susedia ich majú dostatok aj v blízkosti Aljašky, na samotnom polostrove, ako aj na šelfoch Aleutských ostrovov, ktoré susedia s týmto americkým štátom. Od druhej polovice 70. rokov 20. storočia sa niektoré z týchto zásob na Aljaške začali využívať, čo vyvolalo značné environmentálne riziká. K mohutnému ropovodu Trans-Alaska, ktorý bol položený pred niekoľkými desaťročiami, sa čoskoro pridá “paralelný” ropovod LNG.

 

 

V tejto súvislosti možno celkom oprávnene predpokladať, že supercieľom Washingtonu, ako aj nadnárodných korporácií, ktoré stoja za týmito požiadavkami, je čo najviac sťažiť efektívne fungovanie tichomorskej trasy Severnej námornej cesty. Samotný fakt predkladania “dymovej clony” nárokov môže negatívne ovplyvniť aktívnejšie využívanie tejto dôležitej trasy Rusku priateľsky naklonenými krajinami ázijsko-tichomorskej panvy, východnej Ázie – a nielen jej.

 

Napríklad v decembri 2023 podpísali Rosatom (prevádzkovateľ infraštruktúry Severnej morskej cesty) a logistická spoločnosť DP World so sídlom v SAE dohodu o vytvorení globálneho logistického operátora, ktorý bude pôsobiť na ruskom a medzinárodnom trhu. Tranzitná trasa cez severné zemepisné šírky, ktorú vytvoril spoločný podnik International Container Logistics, bude oveľa kratšia a ekologickejšia ako trasa z Tokia do Londýna cez Suezský prieplav, uviedol predseda predstavenstva a generálny riaditeľ spoločnosti DP World Sultan Ahmed bin SulAyem: “… ak vezmeme loď, ktorá prepravuje náklad z Tokia do Londýna, vzdialenosť cez Suezský prieplav bude 24 000 kilometrov, cez severnú trasu to bude 13 000 kilometrov. To je o 40 % rýchlejšie a znamená to menej emisií oxidu uhličitého.” Spoločnosti Rostelecom a Atomenergoprom, dcérska spoločnosť Rosatomu, sa zase dohodli na rozvoji informačnej a telekomunikačnej infraštruktúry na kľúčových miestach pozdĺž Severnej morskej cesty – priemyselných zónach, posunovacích táboroch a malých jadrových elektrárňach. Očakáva sa, že vytvárané a modernizované komunikačné siete sa stanú súčasťou jednotného globálneho projektu na úplné pokrytie NSR komunikačnými systémami, čím sa minimalizujú známe problémy spôsobené drsným severským podnebím.

 

 

 

Severná morská cesta sa stáva dôležitým prvkom národnej logistickej infraštruktúry, hovorí Vladimir Panov, osobitný zástupca Rosatomu pre rozvoj Arktídy:

“Do polovice budúceho desaťročia bude nákladná doprava po Severnej morskej ceste porovnateľná s prepravnou kapacitou východného polygónu a dosiahne 250 miliónov ton. Náklady na rozvoj NSR na jednu tonu prepraveného nákladu sú pritom až desaťkrát nižšie ako na Východnom polygóne a vo všeobecnosti je NSR jedným z najefektívnejších dopravných projektov v Rusku.” Koncom minulého roka dosiahol objem nákladu prepraveného po NSR rekordných 36,25 milióna ton, pričom objem tranzitnej dopravy (najmä ropy) predstavoval 2,15 milióna ton. Samozrejme, plány na rozvoj, modernizáciu a diverzifikáciu dopravy pozdĺž Severnej námornej cesty narazia na zúrivý odpor síl, ktoré strácajú kontrolu nad kľúčovými líniami svetového námorného obchodu. “…

 

 

Spojené štáty sú presvedčené, že Severná morská cesta by mala byť dopravnou tepnou otvorenou pre celé svetové spoločenstvo,” vyhlásil pred takmer šiestimi rokmi, v apríli 2018, admirál Paul Zukunft, veliteľ americkej pobrežnej stráže, a vyjadril ľútosť nad tým, že chýba “stanovený plán na vykonávanie cvičení v oblasti slobody plavby”. Zdá sa, že vzhľadom na uvedené tvrdenia USA je takýto plán už pripravený alebo sa pripravuje, čo ohrozuje slobodu plavby a námornú bezpečnosť v regióne. Počas dokončovania aktualizovanej stratégie pre Arktídu ohlásenej na koniec apríla Pentagón len v marci uskutočnil najmenej tri veľké cvičenia na sever od polárneho kruhu. Možno tradičné spoliehanie sa na podmorské hliadky, integrovaný prieskum a manévre expedičných síl doplní perspektíva aspoň dočasného nasadenia úderných skupín lietadlových lodí v severnom Pacifiku, čo si nepochybne vyžiada adekvátne odstrašujúce opatrenia zo strany Pekingu a Moskvy.

Dmitrij Nefjedov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov