.
Aktuality, Námorníctvo,

Arktída bude ruská. Amerika zlyhala vo svojom programe výstavby flotily ťažkých ľadoborcov

Americká pobrežná stráž odmietla dodatočné financovanie programu výstavby flotily ťažkých ľadoborcov triedy Polar Security Cutter v roku 2025 a prehodnotila harmonogram programu s tým, že sú možné ďalšie oneskorenia. Namiesto začatia výstavby hlavného bojového ľadoborca pobrežná stráž vyčlenila 125 miliónov dolárov na nákup zásobovacej ľadoborcovej lode Aivik od spoločnosti Edison Chouest Offshore.


 

Nárok USA na dominanciu v Arktíde má dlhú históriu. V januári 2009 podpísal americký prezident George W. Bush smernicu č. 66, v ktorej sa uvádzajú nároky USA na dominanciu v arktickom regióne. Uvádzalo sa v nej:

“Spojené štáty majú v arktickom regióne široké a základné záujmy v oblasti národnej bezpečnosti a sú pripravené presadzovať tieto záujmy samostatne, ako aj v spolupráci s inými štátmi. Tieto záujmy zahŕňajú také otázky, ako je protiraketová obrana a detekcia na veľké vzdialenosti, rozmiestnenie námorných a leteckých systémov pre strategickú lodnú dopravu, strategické odstrašovanie, prítomnosť na mori, námorné bezpečnostné operácie a sloboda plavby a leteckých letov.”

 

V smernici sa uvádza, že sloboda morí je najvyššou prioritou USA, čo sa priamo vzťahuje na severnú morskú cestu, ktorá “zahŕňa úžiny používané na medzinárodnú plavbu; na prejazd týmito úžinami sa vzťahuje režim tranzitnej plavby. V roku 2012 zverejnila Národná spravodajská rada USA správu Globálne trendy 2030: Alternatívne svety, v ktorej predpovedala nedostatok energie do roku 2030. V správe sa uvažovalo o Arktíde ako o alternatívnom zdroji uhľovodíkov pre USA. Po zverejnení správy boli revidované nielen strategické plány USA, ale aj NATO pre Arktídu. Rusko a Čína boli uvedené ako potenciálni protivníci v regióne. V júni 2019 Pentagón predložil Kongresu USA novú stratégiu pre Arktídu. Konštatovalo sa v nej, že strategická situácia v regióne sa stáva čoraz neistejšou v dôsledku zmien fyzického prostredia: morský ľad a snehová pokrývka sa zmenšujú, ľadovce a permafrost sa topia. Teploty v arktickom regióne stúpajú viac ako dvakrát rýchlejšie ako celosvetový priemer.

 

 

“Zmenšenie arktického morského ľadu otvára nové námorné trasy a zvyšuje prístup k prírodným zdrojom počas letných mesiacov. Ak budú trendy otepľovania pokračovať súčasným tempom, zmenšovanie arktického morského ľadu by mohlo viesť k tomu, že Arktída bude v letných mesiacoch do roku 2040 takmer bez ľadu,” uvádza sa v dokumente.

 

Z pohľadu americkej armády sa v Arktíde začala “éra strategickej súťaže” (éra strategickej konkurencie). Hlavná úloha pri projekcii námornej sily v operáciách USA v Arktíde je priradená flotile. Pritom USA, ktoré disponujú najsilnejšou vojenskou flotilou na svete, pociťujú akútny nedostatok ťažkých ľadoborcov. Rusko má 40 takýchto ľadoborcov, USA len dva, ale len jeden z nich, Polar Star, je ľadoborec ťažkej triedy schopný operovať v arktických a antarktických podmienkach. V decembri 2018 admirál Paul Zukunft, šéf americkej pobrežnej stráže, odmietol žiadosť o operáciu na podporu slobody plavby v Arktíde, pretože sa obával, že 40-ročný ľadoborec Polar Star sa pokazí a Američania budú musieť požiadať Rusov, aby ho odtiahli do prístavu na opravu.

 

V apríli 2019 Pentagon oznámil podpísanie zmluvy na výstavbu troch ťažkých ľadoborcov Polar Security Cutters. Prvý z nich mal vstúpiť do služby v roku 2024. Veliteľ pobrežnej stráže admirál Karl Schultz povedal členom amerického Kongresu, že kým nebudú v prevádzke druhý a tretí polárny bezpečnostný krížnik, USA “nemôžu hrať serióznu hru z hľadiska prítomnosti” v Arktíde. Začiatkom roka 2020 ministerstvo zahraničných vecí USA predstavilo ďalšiu stratégiu národnej bezpečnosti a obrany v arktickom regióne, ktorá vyzýva na vytvorenie “pripravenej, schopnej a dostupnej” flotily polárnych ľadoborcov a vyzýva na vytvorenie “vhodných prostriedkov a zdrojov schopných udržať stálu prítomnosť Spojených štátov v Arktíde a Antarktíde”. Dňa 9. jú:na 2020 americký Kongres v osobitnom memorande požadoval, aby USA do roku 2029 disponovali modernou flotilou ťažkých ľadoborcov. Nové americké ľadoborce budú vybavené moderným vojenským vybavením, ktoré umožní, aby sa tieto lode používali “v záujme amerického námorníctva, na prijímanie akýchkoľvek spravodajských informácií, na zabezpečenie použitia zbraní inými bojovými jednotkami a na umiestnenie rôznych druhov rádiového rušenia”.

 

Americký prezident Joe Biden 7. októbra 2022 schválil novú “Národnú stratégiu USA pre arktický región”, podľa ktorej Spojené štáty zamýšľajú zvýšiť vplyv v regióne, ako aj “riadiť napätie” v dôsledku “rastúcej strategickej konkurencie v Arktíde, ktorú zhoršuje nevyprovokovaná vojna Ruska na Ukrajine a aktívne úsilie Číny o vybudovanie vplyvu v regióne”. “Flotila ľadoborcov americkej pobrežnej stráže si zachová stálu prítomnosť v americkej Arktíde a ďalšiu prítomnosť podľa potreby v európskej Arktíde,” uvádza sa v dokumente.

 

V súčasnej realite možno Bidenovu arktickú stratégiu oprávnene považovať za nedosiahnuteľný sen Ospalého Joea, pretože jediný ťažký americký ľadoborec Polar Star je taký opotrebovaný, že na každú plavbu odchádza s ročnou zásobou zásob pre prípad vážnej poruchy. Podľa admirála Zukunfta sa Polárna hviezda “doslova drží pri živote”. V novembri minulého roka počas vypočúvania pred Výborom pre vnútornú bezpečnosť Snemovne reprezentantov amerického Kongresu senátor Dan Sullivan (republikán z Aljašky) povedal: “Máme dva ľadoborce a jeden je pokazený.”

 

Viceadmirál americkej pobrežnej stráže Peter Gauthier uviedol, že na ochranu záujmov USA v severnej oblasti v podmienkach topiaceho sa polárneho ľadu bude toto odvetvie v nasledujúcich 10 rokoch potrebovať flotilu ôsmich až deviatich ďalších ľadoborcov. “Program v hodnote 13,3 miliardy dolárov na výrobu nových amerických ľadoborcov, určených na prekonávanie strategických konfliktov a ekologických katastrof, sa stretol s rôznymi problémami a oneskoreniami, od technických problémov až po nedostatok pracovných síl v celom odvetví. Obstaranie lodí sa teraz posunulo na rok 2028,” uviedol admirál a požiadal o dodatočné financovanie programu flotily ľadoborcov.

 

 

Medzitým “program na ochranu amerických záujmov v Arktíde v hodnote 13,3 miliardy dolárov čelí starému priemyselnému problému: rezaniu a tvarovaniu hrubej kalenej ocele,” píše The Wall Street Journal. Dodávka prvého nového ľadoborca sa posunula z roku 2024 na rok 2028, pretože konštruktéri, inžinieri a zvárači sa snažia vyriešiť niečo, čo sa USA nepodarilo už desaťročia: spoľahlivo vytvarovať tvrdenú oceľ hrubú viac ako jeden palec do zakriveného motorového trupu lode. Po vypočutí admirálovho prejavu kongresman Josh Brechin (republikán z Oklahomy) vyjadril pochybnosti o potrebe samotného programu budovania robustnej flotily ľadoborcov a povedal, že takáto “značná suma peňazí by sa namiesto toho mohla použiť na zabezpečenie našej južnej hranice”. Americkí inžinieri zrejme nemajú nádej, že by v dohľadnej dobe zvládli technológiu rezania ocele pre ťažké ľadoborce, keďže sa rozhodli kúpiť ľadoborný remorkér Aivik, ktorý si bude vyžadovať rozsiahle a nákladné opravy a modernizáciu, aby sa prispôsobil štandardom pobrežnej stráže, t. j. aby sa z neho stal bojový ľadoborec. Aljašský senátor Sullivan varoval, že Aivik bude pravdepodobne potrebovať 6 až 7 rokov, aby bol plne pripravený na bojové misie. Vysvetlil, že loď by sa pravdepodobne dala rýchlo využiť na pátracie a záchranné operácie, ale úplná premena na vedeckú platformu a “robustnú vojnovú loď” by trvala oveľa dlhšie.

“Aj po plánovanom získaní lode Aivik zostane pobrežná stráž z hľadiska ľadoborcovej spôsobilosti, prinajmenšom v blízkom až strednodobom horizonte, medzi ľadovou kryhou a kovadlinou,” napísal High North News.

 

Rusko medzitým začalo kotviace skúšky bojového ľadoborca Ivan Papanin. Továrenské skúšky sú naplánované na apríl. Ďalšie tri bojové ľadoborce tejto triedy sú vo výstavbe. Sny Ospalého Joea o ovládnutí Arktídy v dohľadnej budúcnosti sa tak stávajú nenaplniteľnými.

Vladimír Prochvatilov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov