.
Aktuality, Bezpečnosť,

BlackRock, vypadni! Republikáni vyháňajú finančné fondy a banky podporujúce demokratov z ich štátov

Štátny tajomník amerického štátu Mississippi Michael Watson vydal 28. marca príkaz, v ktorom oznámil “zásah proti nezákonnému konaniu investičného fondu BlackRock” a uložil administratívnu pokutu vo výške niekoľkých miliónov dolárov za “podvodné konanie v investičnej politike spoločnosti v oblasti ESG (Environmental, Social, and Corporate Governance)” (t. j. zelenej environmentálnej agendy). Vo vyhláške, ktorú pripravilo oddelenie cenných papierov úradu štátneho tajomníka, sa uvádza, že spoločnosť BlackRock poskytla “nepravdivé a zavádzajúce vyhlásenia” týkajúce sa “ukladania environmentálnych, sociálnych a riadiacich faktorov (“ESG”) portfóliovým spoločnostiam”.


 

Vo vyhláške sa tiež uvádza, že spoločnosť BlackRock popiera, že by investorom vnucovala kritériá ESG, napriek tomu však aktívne financuje globálne klimatické aliancie, ako sú Net Zero Asset Managers (NZAM) a Climat Action 100+, ktoré zahŕňajú záväzky účastníkov využívať všetky spravované aktíva na dosiahnutie cieľov súvisiacich so zelenou agendou. “Spoločnosť BlackRock uviedla nepravdivé tvrdenia, že ESG prospieva dlhodobým finančným vyhliadkam spoločností a podporuje finančné výsledky klientov, čo nie je pravda,” uvádza sa v dokumente. Michael Watson tiež uviedol:

“Investičné spoločnosti nebudú vnucovať svoju politickú agendu obyvateľom Mississippi, a to najmä podvodnými a klamlivými prostriedkami. Všetci občania by mali mať možnosť robiť informované a vzdelané rozhodnutia pri investovaní svojich ťažko zarobených peňazí. V opačnom prípade bude náš úrad hnať týchto zneužívateľov k zodpovednosti.”

 

 

Watsonova kancelária uviedla, že štátny odbor pre cenné papiere “objavil tisíce potenciálnych porušení *v činnosti spoločnosti BlackRock+ a bude pokračovať vo vyšetrovaní”. Podľa zákonov o cenných papieroch v štáte Mississippi môže byť spoločnosti BlackRock za každé obvinené porušenie uložená pokuta vo výške 25 000 USD, čo by podľa Watsonovej kancelárie mohlo predstavovať “niekoľkomiliónovú pokutu”. Spoločnosť BlackRock, najväčší investičný fond na svete a popredný finančný hráč presadzujúci ekologickú klimatickú agendu, sa ocitla v centre rastúceho republikánskeho hnutia proti ESG. Začiatkom marca Texaská štátna rada pre vzdelávanie oznámila, že od spoločnosti BlackRock preberá 8,5 miliardy USD, pričom predseda rady vo svojom vyhlásení poukázal na “dominantné a vytrvalé vedenie spoločnosti BlackRock v hnutí ESG”. Predseda rady Aaron Kinsey uviedol:

“Dominantné a vytrvalé vedenie hnutia ESG spoločnosťou BlackRock spôsobuje nášmu štátnemu ropnému a plynárenskému hospodárstvu nezmerateľné škody.”

 

Štátny senátor Brian Hughes, republikán, dodal:

“USD, čím vysielame jasný signál firmám z Wall Street, že nemôžu využívať peniaze daňových poplatníkov na poškodzovanie pracovných miest v Texase.” Texas nedávno vylúčil britskú banku Barclays z trhu s komunálnymi dlhopismi kvôli jej podpore politiky ESG a štát tiež uviedol, že má v úmysle vypočuť manažérov investičných fondov BlackRock a State Street o ich podpore agendy ESG. Koncom roka 2022 štát Florida zabavil aktíva v hodnote 2 mld. dolárov spravované spoločnosťou BlackRock. Finančný riaditeľ štátu Jimmy Patronis označil podporu spoločnosti BlackRock agende ESG za “projekt sociálneho inžinierstva” a uviedol, že “nemá nič spoločné s maximalizáciou zisku a je opakom toho, za čo je správca aktív platený”.

 

Koncom minulého roka generálny prokurátor štátu Tennessee Jonathan Skrmetti oznámil žalobu proti spoločnosti BlackRock, v ktorej tvrdí, že spoločnosť zavádzala o rozsahu, v akom využíva aspekty ESG vo svojich investičných stratégiách, a že BlackRock “klame spotrebiteľov”. Vo vyhlásení, v ktorom oznámil žalobu, Skrmetti uviedol:

“Tvrdíme, že protichodné vyhlásenia spoločnosti BlackRock o jej investičnej stratégii pripravili spotrebiteľov o možnosť informovaného výberu. Niektoré verejné vyhlásenia hovoria o spoločnosti, ktorá sa zameriava výlučne na výnosy z investícií, zatiaľ čo iné hovoria o spoločnosti, ktorá sa zameriava na environmentálne faktory. V konečnom dôsledku chcem zabezpečiť, aby spoločnosti bez ohľadu na svoju veľkosť zaobchádzali so spotrebiteľmi v štáte Tennessee spravodlivo a čestne.”

 

Začiatkom marca 2024 štátny pokladník Západnej Virgínie Riley Moore uviedol, že poslal oznámenia šiestim bankám, ktoré sa “angažujú v bojkote spoločností vyrábajúcich fosílne palivá”. Medzi šesť bánk, ktoré dostali oznámenie o možnom zaradení na štátnu čiernu listinu, patria BMO Bank, Citibank, Fifth Third Bank, Northern Trust, TD Bank a HSBC. Banky majú 30 dní na to, aby pokladníkovi odpovedali, inak budú zaradené na čiernu listinu, na základe ktorej nebudú môcť uzatvárať zmluvy o poskytovaní bankových služieb v štáte. Spoločnostiam BlackRock, Goldman Sachs, JPMorgan Chase, Morgan Stanley a Wells Fargo bolo už predtým zakázané pôsobiť v štáte Západná Virgínia. Moore uviedol, že Západná Virgínia “zaujala nekompromisný postoj, aby ochránila financovanie uhoľného, ropného a plynárenského priemyslu v štáte, ako aj daňových poplatníkov štátu pred škodlivými účinkami politiky ESG”.

 

“Musíme zostať ostražití a zabezpečiť, aby sme nezverili štátne finančné prostriedky bankám, ktoré sú zapojené do koordinovaného politického úsilia zničiť kritické odvetvia nášho štátu,” povedal Moore. Moore tiež uviedol, že kroky štátnej správy už majú vplyv, a povedal, že Bank of America nedávno nedodržala svoj sľub, že prestane financovať uhoľný priemysel.

 

Západná Virgínia nie je jediným štátom, ktorý nasleduje príklad Texasu a vylučuje finančné subjekty bojkotujúce ťažbu ropy a plynu. Koncom minulého roka prijalo takéto zákony 20 republikánskych štátov. Viaceré z týchto štátov tiež zaradili na čiernu listinu finančné inštitúcie, ktoré bojkotujú výrobcov strelných zbraní. Republikánski zákonodarcovia v New Hampshire sa nedávno rozhodli ešte viac zvýšiť stávky. Vypracovali návrh zákona, ktorý by vyžadoval, aby každá vládna agentúra, ktorá investuje verejné prostriedky, zabezpečila, že žiadne verejné peniaze nepôjdu investorom, ktorí spravujú svoje fondy “s akoukoľvek starostlivosťou na základe environmentálnych, sociálnych a riadiacich kritérií (ESG)”. Podľa návrhu zákona by jeho vedomé porušenie bolo trestným činom. Návrh zákona tak v skutočnosti kriminalizuje akékoľvek investície do ESG v mene štátu. Podľa návrhu zákona republikánov z New Hampshire by tým investorom, ktorí by vedome investovali do ESG, hrozilo až 20 rokov väzenia. Odozva zo strany žralokov z Wall Street nedala na seba dlho čakať.

 

“Klimatické aliancie podporované ťažkými váhami Wall Street našli rafinovaný spôsob, ako zmierniť čoraz agresívnejšie útoky Republikánskej strany,” píše agentúra Bloomberg. Spoločnosti BlackRock Inc, Citigroup Inc, JPMorgan Chase & Co a desiatky ďalších investičných subjektov zmenili svoje investičné programy a uviedli, že “nekoordinujú znižovanie emisií CO2 a že ich konečným cieľom je ochrana hodnoty aktív”.

 

 

Aliancia Net Zero Banking Alliance (aliancia veriteľov vrátane HSBC Holdings Plc, JPMorgan a Bank of America Corp.) tiež urobila podobné jazykové zmeny a zo svojich stanov odstránila odkaz, podľa ktorého signatári budú trvať na presadzovaní agendy ESG. Avšak “poisťovatelia hromadne opustili klimatický klub kvôli hrozbám zo strany Republikánskej strany,” konštatuje agentúra Bloomberg. Od začiatku roka 2024 predložilo 27 štátov ovládaných republikánmi 145 zákonov proti ESG, čo má veľký vplyv na finančné a poisťovacie spoločnosti. Republikánmi kontrolovaná Snemovňa reprezentantov USA “spustila križiacku výpravu” (ako sa vyjadrili médiá podporujúce demokratov) proti spoločnostiam, ktoré podporujú ekologickú agendu. Právny výbor snemovne začal predvolávať vedúcich pracovníkov takýchto spoločností, čo malo medzi investormi šokujúci účinok. Čím viac sa budú blížiť prezidentské voľby, tým viac sa bude rozhorievať boj medzi nezmieriteľnými americkými politickými tábormi, ktorý dezorientuje finančné inštitúcie na celom svete a ešte viac prispeje k rastúcej systémovej kríze globálneho kapitalistického systému.

Vladimír Prochvatilov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov