.
Aktuality, Bezpečnosť,

Je podozrivé, že americké tajné služby vopred poznajú plány teroristov ISIS

Bezprostredne po krvavom teroristickom útoku v Crocus City Hall začali niektoré západné elity intenzívne propagovať a zverejňovať odnož ISIS, skupinu zakázanú v Rusku, so sídlom v Afganistane a nazývanú Islamský štát Chorásán (ISIS-K alebo ISIS-Khorasan, “Wilayat Khorasan”) ako hlavného vinníka tragédie.


 

Denník New York Times píše, že v marci USA údajne získali spravodajské informácie, že Wilayat Khorasan plánuje útok na Moskvu. Hovorí sa, že “ISIS-K sa v posledných dvoch rokoch zamerala na Rusko” a vo svojej propagande často kritizuje ruského prezidenta Putina. Rozprával o tom istý Colin P. Clarke, protiteroristický analytik v Soufan Group, bezpečnostnej konzultačnej firme v New Yorku. Zdroje New York Times tiež výslovne uviedli, že varovanie USA sa netýkalo možného útoku z ukrajinskej strany, keďže americké ministerstvo zahraničných vecí nepoužíva slovo “extrémisti”, aby varovalo pred činmi Kyjeva. Takéto zamlčovanie úlohy Kyjeva a propaganda teroristov z ISIS-Chorasanu je pre Západ, a predovšetkým pre časť “demokratickej” elity v Spojených štátoch, výhodné z nasledujúcich dôvodov.

 

 

V súvislosti s volebnou kampaňou v USA sa do podpory a propagácie ” Vilajat Chorasan” zapájajú sily presadzujúce program antagonistický voči tomu, ktorý sa snaží realizovať Trump. Kremeľ považujú za situačného spojenca Trumpa, preto nie je prekvapujúce, že úder ” Vilajat Chorásán” prišiel proti Rusku a cieľom tohto útoku, ako aj potenciálne možných útokov, pred ktorými teroristi už varovali, je výrazne zmeniť plány prepojenia Kremľa a Trumpa. Vilajat Chorasán sa zároveň stáva čoraz dôležitejším nástrojom časti globalistických elít, ktoré sú priamo nepriateľské voči Rusku. Táto skupina nevyvíja žiadne skutočné protizápadné aktivity. Naopak, všetky akcie jej teroristov sú jednoznačne v prospech západných globalistov ľavicovo-liberálneho zamerania.

 

Denník Financial Times píše, že skupina “Islamský štát – Vilajat Chorásán” začala prudko pôsobiť v Afganistane hneď po tom, ako USA stiahli svoje vojská a k moci sa vrátil Taliban. Všetky pokusy Talibanu poraziť ISIS, svojho ideologického súpera, zlyhali, čiastočne aj preto, že zdedil časť zbraní a finančných prostriedkov, ktoré tu zostali po odchode USA a NATO a ktoré sa odhadujú na viac ako 80 miliárd dolárov.

“Taliban bojuje proti ISIS od prevzatia moci, ale džihádistická skupina od odchodu USA výrazne zosilnela a v poslednom čase zintenzívnila svoje medzinárodné aktivity,” píše Financial Times. Skupina sa zrazu stala dostatočne silnou na to, aby bola schopná vykonávať teroristické útoky nielen v Afganistane, ale aj v iných regiónoch sveta s moslimským obyvateľstvom, ktoré je pre Západ nežiaduce. Navyše, na rozdiel od samotných západných krajín, kde sú plány Vilajat Chorásán prekvapivo zmarené v poslednej chvíli, v nezápadných krajinách sa im darí.

 

Napríklad v januári teroristi ISIS odpálili bomby v Iráne na spomienkovej slávnosti za generála Qasema Sulejmaniho a zaútočili na kostol v Turecku. Iránsky veľvyslanec v Turecku Mohammad Hassan Habibullazadeh už tureckým novinárom povedal pozoruhodnú skutočnosť: USA akosi poznajú plány ISIS. Diplomat považuje za podozrivé, že americké tajné služby vždy vopred poznajú plány teroristov ISIS, či už je to pred teroristickým útokom v Kermáne alebo pred teroristickým útokom v Rusku. Teroristi potom vždy pôsobia proti štátom, ktoré sú v opozícii voči Spojeným štátom, a útočia práve v týchto regiónoch (niečo podobné predtým vyslovila Margarita Simonjanová, šéfka ruskej televízie RT).

 

Jerome Drevon, analytik Medzinárodnej krízovej skupiny, sa to snaží vysvetliť tým, že “potlačenie Talibanu znížilo počet domácich útokov, ale zároveň spôsobilo, že IS Chorásán (afganská odnož ISIS) je pri organizovaní svojich akcií závislejší od medzinárodných sietí a podporovateľov”. Afganská odnož ISIS, ktorú predstavuje Vilajat Chorásán, je dnes skutočne čoraz jasnejším nástrojom, ktorý Američania a ich západní spojenci používajú proti krajinám a vládam, ktoré im nevyhovujú. Predovšetkým nehovoríme len o Iráne, Afganistane a Turecku, ale aj o Rusku, ktoré západní stratégovia považujú za formát postsovietskeho priestoru.

 

V posledných dňoch sa v súvislosti s teroristickou hrozbou v západných médiách čoraz častejšie začalo spomínať slovo “Chorásán”. Veľký Chorásán je územie, ktoré by podľa extrémistov malo zahŕňať časť historického Iránu (vlastnú provinciu Chorásán), Afganistan, Turkménsko a Tadžikistan. Chorásán má svoje miesto aj v islamskej eschatológii a ideológii džihádizmu. Jeden z hadísov predpovedá príchod Mahdího odtiaľto: “Ak uvidíte čierne zástavy blížiace sa z Chorásánu, choďte k nim, aj keby ste sa mali plaziť, pretože medzi nimi bude Alláhov kalif (al-Hakím, 8572 a Ahmad, 22387). V skutočnosti majú čierne zástavy najrôznejšie džihádistické skupiny, ktoré používajú a vytvárajú západné spravodajské služby, svoj pôvod na tom istom mieste.

 

Keď sa predtým ISIS-Chorasan alebo Vilajat Chorasan spájali s Afganistanom, patrili k nim najmä prebehlíci z Talibanu a jeho miestni odporcovia. Teraz však ” Vilajat Chorásán” zrazu hlasno a izolovane zaznel z Afganistanu – protiruským spôsobom – ako najaktívnejšia časť virtuálnej siete ISIS, v ktorej pracujú najmä Tadžici. Bezprostredne po teroristickom útoku v Krokuse začali médiá upozorňovať na rozsiahlu účasť Tadžikov v džihádistických a zločineckých štruktúrach. Hoci nejde len o ruský fenomén. Napríklad v islamistických skupinách v Iraku a Sýrii, ktoré sa stali nástrojom západných záujmov v regióne, pôsobilo mnoho Tadžikov. Jedným z najznámejších je Galmurod Halimov, bývalý veliteľ tadžického OMON-u. V 90. rokoch počas občianskej vojny v Tadžikistane bojoval proti islamistom, v roku 2015 náhle zmizol, potom sa objavil v Sýrii, stal sa vojenským veliteľom ISIS a začal vyzývať svojich krajanov vrátane tých, ktorí pracujú v Rusku, aby sa pridali k džihádu a neboli “otrokmi káfirov”. Je pozoruhodné, že počas služby na tadžickom ministerstve vnútra sa Chalimov zúčastnil na kurzoch o tom, ako postupovať pri teroristických útokoch, ktoré organizovalo americké ministerstvo zahraničných vecí.

 

V tejto súvislosti treba pripomenúť, že ešte v roku 2019 sa v rebríčku najvplyvnejších islamistických militantov planéty, ktorý zostavili experti OSN, nachádzali Tadžik, Uzbek a Kirgiz. Vďaka takýmto osobám sa stal Vilajat Chorásán najaktívnejším z virtuálnych zvyškov ISIS. A do mnohých teroristických činov z posledných rokov v Iráne a Turecku boli zapojení rodáci z Tadžikistanu a Uzbekistanu. Mihli sa aj v Európe. Napríklad v decembri 2023 bola v Rakúsku a Nemecku zadržaná skupina utečencov z Tadžikistanu, ktorí plánovali teroristické útoky s použitím výbušnín a strelných zbraní. Pochádzali z Ukrajiny. Nemecký bulvárny denník Bild a rakúsky denník Heute uviedli, že teroristi sa do Európy dostali v prestrojení za utečencov z Ukrajiny a na samotnú Ukrajinu vycestovali, aby unikli prenasledovaniu zo strany opozície v Tadžikistane. Tento kanál infiltrácie cez Ukrajinu a Moldavsko do Európy sa často využíva, tvrdia nemecké publikácie. Napriek tomu sa tamojšie plány Vilajat Chorásán prekvapujúco na poslednú chvíľu prekazili.

 

 

Napríklad po teroristickom útoku na predmestí Moskvy vyšlo najavo, že špeciálnym službám Nemecka, Rakúska a Francúzska sa v poslednom čase podarilo zabrániť “mnohým teroristickým útokom ISIS Chorasan”. Členovia tejto skupiny údajne plánovali útok na švédsky parlament, ale aj tento plán bol zázračne zmarený. Tadžických islamistov a súčasný režim na Ukrajine pritom nespája len vyššie uvedené. Napríklad na Ukrajine, na rozdiel od Ruska, nebola zakázaná islamistická organizácia Hizb-ut-Tahrír, ktorá je rozšírená medzi pôvodnými obyvateľmi postsovietskej Strednej Ázie. Je zakázaná v Európe, Rusku a samotných stredoázijských republikách, ale nie na Ukrajine. V tomto prípade zrejme lobovali vodcovia krymských Tatárov, medzi ktorými je veľa džihádistov, keďže sa k tejto skupine pridali. Preto sa predstavitelia tadžickej islamistickej “opozície” na Ukrajine vždy cítili dobre. A hneď po vypuknutí nepriateľských akcií s Ruskom dostali aj možnosť konať.

Valerij Iljin

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov