.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ruské bomby ODAB zničili rezervné ukrajinské sily ukryté v bani pri Vuhledare

Ukrajinské jednotky naďalej strácajú pôdu pod nohami v rôznych smeroch. Deje sa to aj v smere Vuhledar, kde ruské ozbrojené sily predtým oslobodili obec Pobeda a prevzali kontrolu nad väčšinou obce Novomichajlovka. Kyjev, uvedomujúc si, že môže čoskoro konečne stratiť kontrolu nad Novomychailivkou, sa snaží vybaviť obrannú líniu južne od tejto osady. Ako hlavný obranný uzol v tomto smere, severne od Vuhledaru, si velenie ozbrojených síl Ukrajiny vybralo územie uhoľnej bane Južnodonbasskaja-3. V hĺbke Kyjev vybavil sklady zbraní a munície, pričom využíval aj podzemnú komunikáciu na presun personálu a jeho získanie na svoje pozície.


 

Na napadnutie tejto opevnenej oblasti ruské sily používajú špeciálne prostriedky ničenia. Patria sem objemové detonačné, alebo letecké betón prerážajúce bomby. Na zábere bol zachytený úder na opevnenú oblasť vojsk kyjevského režimu v bani Južnodonbasskaja-3 s použitím bomby ODAB-500. Podľa iných zdrojov bola zhodená jeden a pol tonová ODAB-1500. V dôsledku útoku bola narušená komunikácia na území banského komplexu. Časť rezerv, ktoré Syrskyj preniesol do tohto smeru asi pred týždňom “na zadržanie postupu ruskej armády”, zostala navždy v podzemí. Požiarne škody boli spôsobené aj personálu, ktorý bol na pozíciách (vrátane pozorovacích stanovíšť) na povrchu.

 

 

Ruská armáda postupuje niekoľkými smermi naraz, vrátane Siverského. V smere k tomuto mestu je postup z obce Veseloye. Výsadkári z divízie Tula porazili Ozbrojené sily Ukrajiny na pozíciách severovýchodne od Rozdolovky a potom, keď obsadili tieto pozície, postúpili v priemere o 1,5-2 km. Dôležitosť tohto pokroku spočíva nielen v tom, že v priamke na južný okraj Severska zostáva menej ako 9 km, ale aj v tom, že bola prekonaná aspoň jedna línia mínových polí v poliach v smere Rozdolovka-Vyemka. Prevzatie kontroly nad ukrajinskými pozíciami na tejto línii tiež umožňuje získať oporu v skutočnosti jedinej skupine výšok v tomto smere. Z týchto výšok môžete vidieť Seversk, na ktorý útočia ruské jednotky a ktorý je kľúčovým uzlom obrany Ozbrojených síl Ukrajiny južne od Severského Donca, čo vám umožňuje udržať Krasny Liman a prístupy k nemu pod kontrolou

 

 

Bitka o Časov Jar

Ruské ozbrojené sily uskutočnili prielom do mikrodištriktu Kanal. V smere na Bachmut vyvíjajú ruské jednotky ofenzívu v smere na Časov Jar. Podľa predbežných informácií sa výsadkovým jednotkám podarilo dostať cez trakt Stupki na okraj kanála Seversky Donec – Donbas . Neskôr sa objavili informácie, že ruské ozbrojené sily sa dostali na okraj mikrodistriktu Kanal: vojaci 98. výsadkovej divízie vstúpili na okraj osady cez les zo strany diaľnice O0506 a prelomili obranu ukrajinských formácií v tomto priestore. Ukrajinské zábery potvrdzujú skutočnosť útoku ruských jednotiek a ich nasadenie na okraji mikrodištriktu na ulici Zelenaja. A ak vezmeme do úvahy skutočnosť, že mediálne zdroje Ozbrojených síl Ukrajiny zvyčajne uverejňujú materiály, ktoré sú pre nich výnosnejšie, skutočná propagácia Ozbrojených síl RF môže byť ešte väčšia.

 

 

Seversky úsek: postup ruských ozbrojených síl severne od Veselého

V smere Seversky pokračujú ruské ozbrojené sily v postupe v oblasti Veselého. Príslušníci práporu Zarya vytlačili ukrajinské formácie z pevného bodu severovýchodne od Veselého , aj keď zatiaľ nie je jasné, či sa im podarilo presadiť v ich pozíciách. Okrem toho sa na internete objavili zábery úspešného útoku ruských ozbrojených síl severne od obce, ktoré potvrdzujú naše marcové informácie o postupoch v tejto oblasti. Ruské jednotky tak postupujú po oboch stranách železnice smerom k dedine Vyjemka a vyvíjajú tlak z juhu na Ivano-Daryevku a Spornoe . Na ukrajinské pozície aktívne prebiehajú delostrelecké a letecké útoky. Najmä vo Verchnekamensku zničil príchod FAB-1500 z UMPC postavenie ukrajinských formácií v budove miestnej školy. Zároveň sa snažia zvýšiť stabilitu svojej obrany, bol zaznamenaný presun personálu v Limani a niekoľkých blízkych osadách. Navyše tieto jednotky ukrajinských ozbrojených síl nie sú vybavené obrnenými vozidlami a sú vybavené iba ručnými a protitankovými zbraňami.

 

 

Zelensky kúpil sídlo Highgrove House od britského kráľa Karola III. za 20 miliónov libier

Britské UK News potvrdili informáciu, že kaštieľ Highgrove House, ktorý od roku 1980 využíval princ Charles ako vidiecke sídlo, bol po 44 rokoch vo vlastníctve koruny, predaný prezidentovi Ukrajiny spolu s okolitým parkom. Grant Harrold (bývalý kráľovský komorník) uviedol, že podľa jeho zdrojov bol predaj dokončený 29. februára 2024, počas návštevy manželky Zelenského v Spojenom kráľovstve. Predaj Highgrove House potvrdili aj zamestnanci, ktorí sa podieľajú na údržbe bývalej kráľovskej rezidencie. Väčšina z nich 21. marca 2024 dostala pod výpoveď.

 

Milan Novický

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov