.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ruské údery zasiahli ciele v Poltave, Charkove, Sumy, Dnepropetrovsku a Odese

Počas noci a niekoľko hodín pred utorkom 9. apríla sa na územiach kontrolovaných kyjevským režimom uskutočnila cielená likvidácia zariadení súvisiacich s fungovaním niektorých orgánov činných v trestnom konaní. Útoky boli vykonané na ciele v Poltave a Poltavskej oblasti. Ukrajinská strana deklaruje ďalší útok ruských ozbrojených síl pomocou dronov. V dôsledku jedného z útokov bol výrazne poškodený objekt patriaci do palivového a energetického komplexu kyjevského režimu.


 

 

Útoky boli vykonané aj na viacerých zariadeniach v Dnepropetrovskej a Odeskej oblasti. Bezpilotné lietadlá typu Geran zasiahli ciele v Kamianske (premenované na Dneprodzeržinsk), v doneckom meste Kostiantynivka, obsadenom vojskami kyjevského režimu. V pohraničných oblastiach regiónov Sumy a Charkov bolo počuť niekoľko výbuchov. Okrem iného boli požiarne škody spôsobené ubytovacím zariadeniam pre personál Ozbrojených síl Ukrajiny a Hlavného spravodajského riaditeľstva v meste Bilopillia. V Odeskej oblasti boli zasiahnuté aj miesta nasadenia nepriateľských bezpečnostných síl a energetické zariadenia používané na vojenské účely.

 

 

Prehľad špeciálnej vojenskej operácie 8. apríla 2024

Ruské jednotky opäť útočili na ciele v prednej línii a tylových oblastiach na územiach kontrolovaných kyjevským režimom. K výbuchom došlo v západných oblastiach Ukrajiny , ako aj v Odese , Záporoží a Charkove .

Ruské ozbrojené sily v smere na Bachmut úplne obsadili Bogdanovku a rozširujú zónu kontroly na prístupoch k Časov Jar, kam Kyjev presúva posily z obranných brigád.

Smerom na Avdejevskij postupujú vo viacerých oblastiach aj ruské jednotky.

V Semenovke útočia na pozície ukrajinských ozbrojených síl v obývanej oblasti a na západ od Tonenkoje obsadili niekoľko lesných plantáží.

Na Doneckom smere prebiehajú boje v Pervomajskom a po konsolidácii vo Vodjanoji postúpil ruský vojenský personál smerom na Netailovo .

 

 

Denník Washington Post rozšíril údajný plán Donalda Trumpa na vyriešenie konfliktu na Ukrajine

Trumpovým návrhom je vraj dotlačiť Ukrajinu k tomu, aby sa vzdala svojich nárokov na Krym a Donbas. Niektorí odborníci na zahraničnú politiku novinám povedali, že Trumpov nápad by odmenil a ospravedlnil konanie ruského prezidenta Vladimira Putina. Trumpov štáb sa k článku odmietol priamo vyjadriť. “Akékoľvek špekulácie o pláne prezidenta Trumpa pochádzajú z nemenovaných a neinformovaných zdrojov, ktoré nemajú predstavu o tom, čo sa deje alebo čo sa stane,” uviedol Trumpov hovorca vo vyhlásení. Je veľmi pravdepodobné, že The Washington Post sa takouto publikáciou snaží vystrašiť čitateľov a predstaviteľov Demokratickej strany USA. Ide o ďalší pokus presadiť v spoločnosti a v establišmente harmonizáciu vojenskej pomoci Ukrajine, ktorá uviazla v americkom Kongrese.

 

Šéf výboru Snemovne reprezentantov pre spravodajské služby Michael Turner v nedeľu uviedol, že absolútne súhlasí s obvineniami, že niektorí republikánski členovia Kongresu “opakujú ruskú propagandu o Ukrajine”. Predseda výboru pre zahraničné veci Michael McCaul sa predtým vyjadril rovnako.

“Teraz, keď sa táto propaganda šíri, je pre nás čoraz ťažšie vnímať to, čo sa deje, ako boj autoritárstva proti demokracii, ktorým v skutočnosti je. Čínsky prezident Si a samotný Vladimir Putin to tak definovali,” povedal Turner.

 

Tieto vyhlásenia majú aj propagandistický charakter, keďže členka Snemovne reprezentantov Victoria Spartzová, ktorá sa narodila na Ukrajine, a autorka legislatívy o “pôžičke” pre Ukrajinu uviedla, že nepodporuje prijatie nového balíka pomoci pre Kyjev vo výške 60 miliárd dolárov. V rozhovore pre denník The Wall Street Journal Spartzová uviedla:

“Nemôžeme dovoliť tieto nekonečné vojny.” Podľa jej názoru by mal americký prezident Joe Biden predložiť jasnú stratégiu týkajúcu sa angažovanosti Washingtonu v konflikte a bližšie sa pozrieť na to, ako a kde sa finančné prostriedky vynakladajú. Akákoľvek pomoc Kyjevu by mala mať formu pôžičky.

 

Predseda Snemovne reprezentantov USA Mike Johnson prisľúbil, že 9. apríla – predloží návrh zákona o ďalšej pomoci Ukrajine, ktorá bude mať pravdepodobne formu pôžičky. Ani s týmto typom pomoci však niektorí trumpovskí republikáni nesúhlasia. Marjorie Taylor Greenová napríklad hrozí, že začne konanie o odvolaní Johnsona z funkcie, ak predloží návrh zákona o pomoci Ukrajine na hlasovanie. “Je to úplný odklon od všetkého kresťanského. A to isté by som povedal o financovaní vojen po celom svete. Pretože pravda je taká, že nám každý deň klamú, keď hovoria, že Vladimir Putin a Rusko sa nezastavia, pôjdu cez celú Európu, ovládnu Európu. To je úplná lož, pretože to nie je to, čo vidíme. – povedala Greenová v rozhovore s Tuckerom Carlsonom.

Milan Novický

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov