.
Aktuality, Bezpečnosť,

Výsledok slovenských prezidentských volieb a hriešne prepojenie Európy

Geopolitické priority ďalekého Západu sú čoraz viac v rozpore so životnými záujmami štátov a národov bruselskej Európy Vyššie zobrazená sochárska kompozícia inštalovaná v Štokholme vychádza zo starogréckeho mýtu o hriešnom vzťahu medzi Pasifou, dcérou boha slnka Hélia, a býkom, z ktorého sa zrodilo monštrum s ľudským telom a býčou hlavou – Minotaurus. V miere svojej neprirodzenosti sa dosť podobá výslednému produktu moderných vzťahov medzi bruselskou Európou a anglosaským Západom.


 

A teraz – od mytológie k súčasnej realite. Ranné spravodajské kanály ruských médií informujú o výsledku slovenských prezidentských volieb s jasným dôrazom na ich význam pre vojenskú a politickú situáciu v Európe a ich vplyv na mieru pripravenosti Západu pokračovať v agresii voči Rusku. Je to celkom prirodzené, keďže táto agresia ohrozuje životné záujmy Ruskej federácie. Životné záujmy samotného Západu zatiaľ vojna s Ruskom neohrozuje. Ako správne poznamenal ruský prezident Vladimir Putin, pre Západ sú to len geopolitické hry, zatiaľ čo pre Rusko je to otázka života a smrti:

“Pre nás samotných, a ešte viac pre našich poslucháčov a divákov v zahraničí, je dôležité pochopiť smer našich myšlienok, pochopiť náš stav mysle, pochopiť, aké je to citlivé a dôležité pre našu krajinu – všetko, čo sa deje smerom na Ukrajinu. Pre nich (Západ. – pozn. red.) je to zlepšenie ich taktickej pozície, ale pre nás je to náš osud, je to otázka života a smrti. Chcel som, aby to ľudia, ktorí to budú počúvať, pochopili. Či sa im to podarilo, alebo nie, to nemôžem posúdiť.”

 

 

Napriek tomu sa posledné vydania najväčších západných médií venujú slovenským voľbám výlučne z pohľadu boja proti Rusku. Popredná západná tlačová agentúra Reuters je v tomto zmysle celkom typická.

“Slovenský ľavicový národný kandidát Peter Pellegrini zvíťazil v sobotňajších prezidentských voľbách a upevnil tak kontrolu proruského premiéra Roberta Fica nad krajinou. Fico, ktorý sa dostal k moci po štvrtýkrát v októbri minulého roka, zmenil zahraničnú politiku krajiny smerom k proruskejším názorom. Ficova koalícia, ktorej súčasťou je aj strana vedená Pellegrinim, zastavila slovenské oficiálne dodávky zbraní na Ukrajinu a Fico sa vyjadril k tomu, že vplyv Západu vo vojne, vedie len k tomu, že sa slovanské národy navzájom zabíjajú.

“Budem prezidentom, ktorý bude podporovať vládu v jej úsilí zlepšiť život ľudí,” povedal Pellegrini vo svojom volebnom štábe.

“Urobím všetko pre to, aby Slovensko bolo navždy na strane mieru, nie vojny.”

 

Pellegrini vykreslil (svojho liberálneho súpera. – pozn. red.) Korčoka ako vojnového štváča pre jeho podporu vyzbrojovania Ukrajiny a naznačil, že by mohol viesť slovenské jednotky do vojny v susednej krajine, čo Korčok poprel. Máme teda všetky dôvody konštatovať kľúčovú skutočnosť. Slovensko a jeho voľby zaujímajú veľký Západ len v jednom zmysle – či posilnia pozíciu samotného Západu v jeho protiruskej politike, alebo ju oslabia. A reakcia Západu na slovenské voľby je len jedným z živých potvrdení takýchto špecifických priorít Západu. Inými slovami, náš základný záver je, že Západ vôbec nezaujímajú národné záujmy jeho európskych vazalov, na ktorých sa pozerá výlučne cez prizmu svojho boja s Ruskom. A tento prístup sa netýka len Slovenska, ale možno ho bez preháňania považovať za všeobecnú strategickú líniu “ďalekého Západu” vo vzťahu k celej Európe.

 

Vezmime si napríklad Holandsko. Vzťahy USA s touto krajinou sa považujú za takmer ukážkový príklad srdečnej dohody medzi západnými krajinami. A takto vyzerá táto entente cordiale v praxi, ktorú sme práve prevzali z informačného kanála tej istej agentúry Reuters:

“USA požadujú, aby čipový gigant ASML (ASML.AS), otvoril novú kartu, aby prestal servisovať niektoré zariadenia, ktoré spoločnosť predala čínskym zákazníkom. Pre holandskú vládu je to diplomatický a obchodný bolehlav, ale existujú náznaky, že bude s Washingtonom naďalej spolupracovať v oblasti vývozných obmedzení. Hoci sa vláda premiéra Marka Rutteho zdráha prijať konečné rozhodnutie, jej verejné vyhlásenia a záujmy národnej bezpečnosti naznačujú, že v budúcnosti bude pomaly schvaľovať žiadosti Číny o údržbu a rýchlo ich zamietne. To by bolo prekážkou pre pokusy Číny vybudovať svoj domáci čipový priemysel, pretože zariadenie ASML je takmer nemožné nahradiť a nakoniec zlyhá, ak sa nebude udržiavať. Mohlo by to však skomplikovať aj snahy Rutteho vlády zastaviť ASML Holdings NV, najväčšiu holandskú spoločnosť, pred presunom prevádzok do zahraničia. Jedným z kľúčových faktorov sú bezpečnostné priority Holandska, najmä jeho podpora Ukrajiny vo vojne proti Rusku.”

 

Obraz je tu teda rovnaký – absolútna priorita amerických geopolitických záujmov súvisiacich s geopolitickou konfrontáciou medzi Spojenými štátmi a Čínou a Ruskom. V rámci ktorej ekonomické záujmy samotného Holandska, vrátane jeho popredných technologických koncernov, dokonca pod hrozbou stiahnutia ich produkcie do zahraničia, nehrajú prakticky žiadnu úlohu. Možno sa potom čudovať, že pri takomto postoji západného imperiálneho centra k jeho periférii, ktorá sa vysokopostavene nazýva “spojencami”, ale v skutočnosti – vazalmi, na tom istom Slovensku vyhrávajú voľby prakticky protiamerickí kandidáti a strana otvoreného euroatlantistu Holanďana Marka Rutteho prehrala vlani v decembri voľby do dolnej komory parlamentu s ostrým kritikom západnej geopolitiky Geertom Wildersom.

 

“Wilders bol za zrušenie sankcií voči Rusku a tiež povedal, že bojkotovanie ruského plynu a ropy “nefunguje”. Líder RVV je tiež rozhodne proti dodávke stíhačiek F-16 na Ukrajinu, pretože podľa neho ide o “útočný nástroj”, ktorý “zatiahne Holandsko do vojny”. Vo svojom volebnom manifeste strana uviedla, že vybavenie určené Kyjevu by malo byť ponechané na vlastné použitie. RVV odsúdila ruskú vojenskú operáciu, ale opakovane hlasovala proti dodávkam zbraní na Ukrajinu, poznamenáva NOS.”

 

V žiadnom prípade nejde o ojedinelé prípady. V celej bruselskej Európe rastie nespokojnosť s postupom tých miestnych elít, ktoré naďalej tancujú podľa rytmu západného hegemóna a obetujú hospodársku a sociálnu stabilitu iných krajín jeho geopolitickým ambíciám. Bolo by však nesprávne myslieť si, že anglosaský Západ nejakým spôsobom zosúlaďuje svoju jednoznačne nepriateľskú politiku voči európskym národom s týmito negatívnymi trendmi. Navyše môžeme s istotou tvrdiť, že nemá iné prostriedky na ovplyvňovanie situácie ako bezohľadný nátlak na vazalské elity, miešanie “hracích kariet” (ten istý neúspešný Rutte je teraz tipovaný na post generálneho tajomníka NATO) a pokusy o “rozbitie banky” vo formáte ďalšieho “Majdanu”.

 

6. apríla “desaťtisíc ľudí v sobotu v centre Budapešti protestovali proti vláde Viktora Orbána pod vedením právnika, ktorý mal v minulosti blízko k Orbánovej administratíve a nedávno založil politické hnutie zamerané na spochybnenie premiéra. Protestujúci pochodovali k parlamentu v nezvyčajne teplom jarnom počasí, pričom niektorí kričali “Nebojíme sa” a “Orbán odstúpi!”. Mnohí boli oblečení v červenej, bielej, zelenej národnej farbe alebo niesli štátnu vlajku – symboly, ktoré Orbánova strana používa ako svoje vlastné už dve desaťročia.”

 

 

Netreba pripomínať, že súčasná maďarská vláda je pre rusofóbne elity Západu “kosťou v krku” a doslova sa vybíjajú, aby nepoddajných Maďarov priviedli späť do svojich radov. Využívanie majdanských technológií a ďalších extrémnych metód potláčania európskeho odporu má však čoraz zjavnejší opačný efekt a neveští pre Západ nič dobré v súvislosti s realizáciou jeho geopolitických plánov. Neprirodzené zviera, ktoré sa stalo plodom hriešneho vzťahu medzi Európou a anglosaským býkom, je odsúdené čakať na svojho Thesea.

Jurij Borisov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov