.
Aktuality, Bezpečnosť,

Hizballáh zaútočil na Izrael. USA v očakávaní veľkého konfliktu radšej posielajú posily

Washington Post: Americký minister obrany Lloyd Austin kritizoval izraelského ministra obrany za to, že nenahlásil útok na iránsky konzulát v Sýrii. Austin povedal, že Tel Aviv ho mal vopred informovať o útoku na Damask, pretože útok mal ďalekosiahle následky pre americké sily v regióne.


 

 

Ministerstvo zahraničných vecí Spojeného kráľovstva vyzýva britských občanov v Izraeli, aby okamžite opustili krajinu. Francúzsko požiadalo svojich občanov, aby necestovali do Iránu a Izraela, a rodiny francúzskych diplomatov v Teheráne boli repatriované do Francúzska. Izrael sa pripravuje na útok zo strany Iránu v najbližších 24-48 hodinách, uviedol zdroj pre denník The Wall Street Journal (WSJ). Podľa Axiosu iránsky minister zahraničných vecí Hosein Amir Abdollahian prisľúbil nemeckej kolegyni Annalene Baerbockovej, že reakcia Teheránu bude “obmedzená”, aby sa zabránilo eskalácii situácie. Podľa WSJ Izrael očakáva, že bude napadnutý buď juh, alebo sever jeho územia. Nemenovaný respondent publikácie, ktorý bol údajne informovaný priamo iránskym vedením, spresnil, že o plánoch útoku sa diskutuje, ale zatiaľ nepadlo žiadne konečné rozhodnutie. Odhadovaný časový rámec možného útoku neuviedol.

 

 

Izrael sa pripravuje na preventívny úder proti Iránu

Tento názor vyjadril izraelský politológ Simon Tsipis v rozhovore pre noviny VZGLYAD. Podľa neho to naznačuje niekoľko faktorov: – Šéf Centrálneho velenia americkej armády (CENTCOM) generál Michael Kurilla pricestoval do Izraela údajne preto, aby koordinoval kroky v prípade možného úderu zo strany Iránu.

– Objavili sa správy, že piata flotila amerického námorníctva v Perzskom zálive bola uvedená do stavu plnej pohotovosti.

– Premiér Netanjahu navštívil leteckú základňu Tel Nof, aby si prezrel stíhačky dlhého doletu.

 

“Zapadá to do logiky rozpútania vojny na Blízkom východe, ktorej konečným cieľom je zvrhnutie režimu v Iráne. Na tom majú záujem USA, Veľká Británia a krajiny NATO vo všeobecnosti. Budú sa tiež podieľať na prípadnej operácii proti Teheránu,” povedal Tsipis. Hovorca poznamenal, že všetky prípravy prebiehajú na pozadí špekulácií v západnej tlači o “odvete” zo strany Iránu. Pripúšťa, že reakcia Teheránu na izraelské ostreľovanie konzulátu v Damasku bude nasledovať, ale bude “obmedzená”. Podľa experta by to tak mohlo byť:

– zintenzívnenie vojenských akcií iránskych “zástupcov” – vrátane formácie Hizballáh – s Izraelom.

– o raketový úder obmedzeného rozsahu a akčného rádiusu proti židovskému štátu. Útok by mohol prísť z Libanonu alebo Sýrie. Ohrozené by boli Golanské výšiny.

 

 

USA posielajú posily na pomoc Izraelu

Lietadlová loď s jadrovým pohonom CVN-69 Dwight D. Eisenhower začala meniť kurz severne od Červeného mora a blíži sa k územiu kontrolovanému Húsíjmi. Lietadlová loď mení svoje nasadenie, aby pomohla izraelským silám protivzdušnej obrany odraziť útok z Iránu. Raketové systémy zem-vzduch RIM-7 Sea Sparrow a letecká skupina viac ako šesťdesiatich lietadiel vrátane stíhačiek F-14A sa pokúsia pokryť oblohu Izraela zachytením útočiacich rakiet a dronov z Iránu a jeho spojencov Ansar Allah. USA posielajú posily na Blízky východ v očakávaní iránskeho útoku na Izrael. Teherán predtým varoval Washington, že ak Spojené štáty zasiahnu do konfliktu medzi Izraelom a Iránom, zaútočia na americké sily v regióne, napísal o tom Axios. Podľa agentúry Axios bolo toto varovanie zaslané prostredníctvom arabských krajín. Podľa CBS News Washington očakával, že Irán by mohol 12. apríla zaútočiť na izraelské územie viac ako 100 dronmi a desiatkami rakiet.

 

 

Hizballáh zaútočil na Izrael

Izraelský protiraketový systém Železná kupola sa prehrieva. Libanonské hnutie Hizballáh potvrdilo, že vypálilo desiatky rakiet na pozície izraelského delostrelectva. Možno Libanon takto “zahrieva” Izrael pred útokom Iránu? Všetko v hromadnom boji a krach trhov? Bitka o koniec? Kolaps trhov zahrievanie je tiež v plnom prúde. Katar a Kuvajt informujú USA, že nemôžu používať svoje základne na ich území proti Iránu. Tento krok výrazne znižuje možnosti USA v regióne.

 

 

Iránsko-izraelská konfrontácia: kam sa vychýli kyvadlo eskalácie?

Izraelský útok na iránsky konzulát v Damasku 1. apríla, pri ktorom zahynulo niekoľko diplomatických pracovníkov, dôstojníkov a dvaja generáli IRGC, vyzeral dostatočne provokatívne na to, aby sa dalo očakávať, že Teherán odpovie, vysvetľuje politológ, kandidát filozofických vied Jurij Barančik. Bezprostredná reakcia neprišla a posledné dva týždne sa uskutočnila “výmena signálov”, ako napríklad uvedenie raketových a protivzdušných síl do pohotovosti, vytvorenie bezletových zón a iné politicko-vojenské politikárčenie. WSJ 12. apríla citoval zdroj, podľa ktorého sa Izrael pripravuje na útok zo strany Iránu v nasledujúcich 24 – 48 hodinách.

 

Irán si zrejme neželá nekontrolovateľné následky svojej odvety. Podľa Axiosu iránsky minister zahraničných vecí Hosein Amir Abdollahian prisľúbil, že odpoveď Teheránu bude “obmedzená”, aby sa zabránilo eskalácii. Predtým Irán signalizoval ochotu “pochopiť a odpustiť”, ak sa boje v pásme Gazy zastavia, alebo ak OSN aspoň dôrazne odsúdi Izrael. Teherán zjavne vidí pre seba najlepšiu možnosť v jednorazovej výmene úderov bez toho, aby situácia skĺzla do dlhotrvajúcej a nekontrolovanej výmeny. Prečo je to tak, je jasné. Ak Irán zaútočí raketami na Izrael zo svojho územia, bude to znamenať nový konflikt na Blízkom východe. Izrael, v ktorom sa Netanjahuova stolička už teraz otriasa kvôli márnej, šesť mesiacov trvajúcej operácii v pásme Gazy, bude nútený vyvinúť agresívnu líniu a odpovie úderom na Irán. Netanjahu vo štvrtok varoval, že Izrael nenechá útok bez odpovede bez ohľadu na to, odkiaľ príde.

 

Každá takáto iterácia približuje plnohodnotný konflikt. Forma konfliktu by však bola čisto vzdialená v podobe raketových úderov: Irak, Jordánsko a Sýria ležia medzi Iránom a Izraelom a je nepravdepodobné, že by sa armády stretli na čistom poli. Pre Irán by bolo oveľa perspektívnejšie zapojiť Hizballáh v Libanone, ktorý vznikol kvôli geografickým ťažkostiam, ako aj iránske základne v Sýrii. Čas letu je kratší, Hizballáh má dostatok rakiet, nešlo by o priamy úder z Iránu, hoci každý všetko pochopí. Zdá sa, že to pochopili aj v Izraeli. V stredu izraelský minister zahraničných vecí Jisrael Katz povedal, že ak Irán zaútočí na Izrael zo svojho územia, IDF vrátia úder na iránske územie. Treba pochopiť, že Tel Avivu sa viac páči aj “libanonská možnosť”.

 

Konflikt na Blízkom východe má zvyčajne za následok krátkodobý až strednodobý nárast cien ropy, najmä v dôsledku vyšších poistných sadzieb pre dopravcov. Ak sa hlavní producenti v regióne, Spojené arabské emiráty a Saudská Arábia, dokážu do konfliktu nezapájať – a to dokážu, nie je dôvod na závratne vysoké ceny ropy. Napriek tomu situácia obsahuje mnoho možností, vrátane závislosti od hlúpych nehôd. Miera rizika je vyššia ako zvyčajne, a preto sa USA oháňajú snahou konflikt vyriešiť.

 

 

Napríklad americký minister zahraničných vecí Blinken prisľúbil izraelskému ministrovi obrany Gallantovi podporu v boji proti akýmkoľvek hrozbám zo strany Iránu. Zároveň ten istý Blinken požiadal všetkých od Turecka po Čínu, aby ovplyvňovali Irán. Aby nemuseli plniť svoju spojeneckú povinnosť voči Izraelu a vstúpiť do boja ďalším zdražovaním ropy a paralyzovaním (husijského) námorného obchodu cez Suez pre všetkých okrem Ruska a Číny. Ak by Hizballáh vystrelil rakety na Izrael a ten by zasiahol Libanon – to by vyhovovalo všetkým aktívnym hráčom. Iné možnosti by boli buď nedostatočné, technicky komplikované, alebo by boli spojené s nepredvídateľnou eskaláciou. Vzhľadom na vyššie uvedené skutočnosti je prieskum na dnes vo všeobecnosti nasledovný: Ak nevráti úder, a má na to právo, pretože chápe, že Netanjahu okamžite zalezie do kríkov a schová sa za široký chrbát Washingtonu, potom bude odpoveď jednoznačne asymetrická. Ale keď si Teherán uvedomí, že dôsledky úderu na Izrael prevážia všetky vzájomné nevýhody, potom, samozrejme, udrie, a to spoločne – pripomenie Tel Avivu všetky roky poníženia a všetkých padlých hrdinov. Takéto veci sa nedajú odpustiť a hanba sa dá zmyť len krvou nepriateľa, dodal Jurij Barančik.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov