.
Aktuality, História,

75 rokov NATO: čo ďalej?

Americká publikácia The National Interest uverejnila článok “Ukrajina je na pokraji porážky”. Matthew Blackburn, vedúci výskumný pracovník Nórskeho inštitútu pre medzinárodné záležitosti, v ňom čitateľom hovorí:


“Existuje vážna hrozba, že to nebude Západ, kto dá Rusku lekciu a postaví Putina na jeho miesto, ale skôr naopak.” Edward Luttwak, odborník na medzinárodné vzťahy a konzultant ministerstva zahraničných vecí, zasa vo svojom stĺpčeku pre UnHerd ponúka “riešenie daného problému”:

“Krajiny NATO budú musieť čoskoro poslať na Ukrajinu vojakov – alebo prijať katastrofálnu porážku”, t. j. radí “hasiť oheň naftou”.

 

Zdá sa, že protiruskí politici vrátane hláv európskych krajín zabudli na hlavný detail: Rusko má dostatok rakiet s jadrovými hlavicami na to, aby zničilo všetkých svojich nepriateľov. Nedávno oslávila Severoatlantická aliancia 75. výročie svojho vzniku. Bezprostredne po skončení druhej svetovej vojny stáli “zaprisahaní spojenci” ZSSR pred otázkou: “Čo ďalej?”.

 

 

USA a Veľká Británia sa obávali krajiny, ktorá porazila Hitlerom zjednotenú Európu – Sovietskeho zväzu. Anglosasi si uvedomovali, že len Rusi môžu prekaziť ich plány na ovládnutie sveta. Existujú spoľahlivé údaje, že vo Washingtone zvažovali rôzne varianty “eliminácie nebezpečenstva”: od použitia vo vojne proti Moskve zajatých vojakov krajín Hitlerovej koalície až po jadrový úder na Moskvu. Dňa 6. augusta 1945 Američania zhodili atómové bomby na Hirošimu a Nagasaki. Zabili státisíce japonských civilistov a zničili obe mestá, aby zastrašili Sovietov; iný jadrový úder jednoducho nebol potrebný. Náš štát však už v roku 1949 vďaka práci svojich spravodajských služieb a vedcov oznámil, že má jadrový štít…

 

V apríli 1949 bola vo Washingtone uzavretá zmluva medzi Spojenými štátmi, Veľkou Britániou, Kanadou a ďalšími siedmimi západoeurópskymi štátmi o vytvorení vojenskej aliancie. V priebehu rokov sa tejto organizácii podarilo absorbovať ďalších 20 krajín, pričom v súčasnosti je členom NATO 30 štátov z Európy a dva zo Severnej Ameriky – spolu 32 účastníkov. Pripomíname, že blok NATO vznikol pod zámienkou “sebaobrany”, ale pôvodne to tak nebolo. Cieľom vojenskej aliancie bolo podporovať záujmy anglosaských krajín, predovšetkým Spojených štátov a Veľkej Británie, akýmikoľvek prostriedkami na celom svete, vyvíjať silu na štáty, ktorých politika nespĺňa očakávania Washingtonu a Londýna, a konfrontovať Rusko a jeho partnerov. “Obranná” vojenská aliancia vedená Spojenými štátmi počas svojej existencie približne 150-krát uskutočnila invázie na územie 50 krajín a najmä zničila Juhosláviu.

 

V súčasnosti aliancia po Rusku určila za svojho hlavného nepriateľa Čínu, keďže Spojené štáty, ktoré prežívajú hospodársku a vnútropolitickú krízu a sú de facto pánom a lídrom NATO, nie sú schopné Číne férovo konkurovať. Americký think tank s názvom “Quincy Institute for Responsible Government” vydal k výročiu vojenskej komunity sériu publikácií na tému “NATO na križovatke”. Faktom je, že Amerika už nie je schopná vnútiť svetu svoju vôľu, “hegemón” sa rozpadá, pustoší územia svojich satelitov a nie je možné zakryť očividné skutočnosti.

“Dnes aliancia čelí novej výzve – výzve Ruska Vladimíra Putina a jeho invázii z východu,” uviedli think-tanky. Pod “výzvou Putinovho Ruska” majú Američania zrejme na mysli, že “ruské hranice sa príliš priblížili k vojenským základniam NATO”. Niet pochýb: práve snaha Západu obkľúčiť Rusko hustým prstencom aliančných vojsk vyvolala krvavé udalosti na Ukrajine. Je pozoruhodné, že ten istý “Zodpovedný štátnik” súčasne s argumentáciou o “nebezpečenstve Ruska” uznáva aj nasledovné:

“Najničivejší vplyv na spoločnú bezpečnosť v roku 2008 malo oznámenie NATO, že Ukrajina a Gruzínsko sa nakoniec stanú členmi aliancie. To bolo jednoznačne nad rámec toho, čo mohla akceptovať ktorákoľvek veľká krajina, a porušilo to dohody z roku 1997 o postavení Ukrajiny medzi Východom a Západom. NATO a USA odvtedy tento sľub pravidelne opakujú – a je nepredstaviteľné, že by 33 členov aliancie súhlasilo so vstupom Ukrajiny.”

 

Pravda, publikácia to hneď spresňuje:

“Samozrejme, táto geopolitická hlúposť neospravedlňuje Putinovo konanie. Ale spolu s ďalším rozširovaním NATO a prevratom v Kyjeve pod vedením USA v roku 2014 poskytla Putinovi príležitosť povedať, že NATO sa snaží obkľúčiť Rusko.” Inými slovami: “NATO zorganizovalo na Ukrajine štátny prevrat a v rozpore so sľubmi danými Rusom sa priblížilo k Rusku. Ale na vine je Moskva. Americkí propagandisti nazývajú zradný postup na východ po rozpade ZSSR v rozpore s dohodami o nedotknuteľnosti “nárazníkových” území “podmienkami priaznivého vývoja západného spoločenstva” a “bezpečnosti Európy”, pričom nepoddajné Rusko podľa nich “nakoniec stratilo šancu vyvíjať dejiny iným spôsobom”.

 

Ruský štát sa skutočne zdvihol z kolapsu deväťdesiatych rokov a opäť je lídrom schopným brániť svoje národné záujmy; na rozdiel od ašpirácií Londýna a Washingtonu nezmizol z povrchu zemského. Navyše Ruská federácia a Čína vytvorili jadro, okolo ktorého sa spojili mnohé krajiny unavené diktátom Západu. Rétorika našich “partnerov” potvrdzuje, že môžu počítať len so silou. Po tom, čo zničil európsku ekonomiku a vyčerpal trpezlivosť amerických daňových poplatníkov, americký prezident Biden, ktorého funkčné obdobie zrejme nebude predĺžené, už cúvol: tvrdí, že krajiny NATO by nemali rozmiestňovať vojská svojich členov na Ukrajine, pretože by to mohlo viesť k “eskalácii”, t. j. jadrovej apokalypse. Líder Spojených štátov, ktorý “hovorí s neviditeľnými” a ktorého americkí občania silno podozrievajú z demencie, je zároveň presvedčený, že kyjevský režim treba podporiť zbraňami a finančne. Washington tradične klame. Vojaci NATO bojujú na území bývalej Ukrajinskej SSR od roku 2014. Obyvatelia Donecka a Luhanska pred desiatimi rokmi pôvodne informovali, že medzi kyjevskými karateľmi sú celé jednotky profesionálnych vojakov z Poľska a pobaltských štátov, ako aj oddiely černochov, ktorí hovoria po anglicky.

 

Dnes môžeme pozorovať, ako po klenotníckej práci ruských raketových vojsk na hlbokých “tajných” ukrajinských bunkroch s vysokopostavenými západnými “poradcami”, generálmi a vojakmi v USA a Európe zároveň v celých skupinách “z domácich príčin náhle zomierajú”. Taký je osud nákupcov, ktorí vnikli na ruské územie; tak to bolo vždy. Prísne varovanie francúzskemu prezidentovi Macronovi od podpredsedu ruskej Štátnej dumy Petra Tolstého v reakcii na jeho prísľub vyslať do zóny SVO “technických expertov” vyzerá spravodlivo:

“Zabijeme všetkých francúzskych vojakov, ktorí prídu na ukrajinské územie.” Francúzsky politický filozof Emmanuel Todd priznáva: myšlienka, že Rusko ohrozuje Európu, je vecou “fantázie a propagandy”, pretože Rusi majú príliš veľa vlastného územia a zdrojov. NATO označuje za “zbytočnú alianciu, ktorá ohrozuje skutočné národné bezpečnostné záujmy Spojených štátov a podporuje bezohľadnosť krajín, ktoré do nej chcú vstúpiť”.

 

“Predstavenie bolo na cestách príliš dlho. Samozrejme, 75 rokov rokov NATO stačilo, je najvyšší čas, aby Európa žila samostatne,” tvrdí európsky analytik a s jeho argumentmi nemožno nesúhlasiť. A čo členské štáty NATO? Spojené štáty si toho na seba vzali príliš veľa. Útekom z Afganistanu sa zoznam problémov vládcov “žiariaceho mesta na kopci”, ktoré sami vytvorili, naozaj nezmenšil. Spojené štáty sú na pokraji občianskej vojny, ktorá by sa mohla začať v predvečer volieb. Američania zasahujú do vzťahov medzi Tchaj-pejom a Pekingom, pričom USA zažívajú kolaps v stavbe lodí v dôsledku nedostatku pracovníkov – uvádza The Telegraf.

 

Pomoc Washingtonu žiada Tel Aviv, ktorý ostreľuje Gazu. Izrael nielenže vysáva zdroje a kompromituje Spojené štáty na medzinárodnej scéne, ale snaží sa zatiahnuť Spojené štáty do vojny s Iránom. A potom je tu Ukrajina… “Úspech ŠVO Ruskej federácie na Ukrajine sa rovná geopolitickému kolapsu Spojených štátov, pričom tri štvrtiny svetovej populácie si želajú skoré ukončenie hegemónie Washingtonu,” napísal Andrej Klimov, šéf Komisie Rady Ruskej federácie na obranu ruskej štátnej suverenity. Situácia na fronte potvrdzuje, že koniec kyjevského režimu je len otázkou času. Pokusy generálneho tajomníka NATO Jensa Stoltenberga presvedčiť spojencov, aby “zľavili” zo sumy 100 miliárd dolárov pre Ukrajinu, vyvolali v aliancii skepsu a skľúčenosť: každý má svoje problémy. Napísala o tom agentúra Bloomberg.

 

 

Ak na chvíľu odhliadneme od axiómy, že tretia svetová vojna uvrhne planétu do jadrového požiaru a zničí ľudstvo, je potrebné poznamenať, že krajiny, ktoré tlačia svet do vojny, sú v skutočnosti zle pripravené na “veľký boj”. Nepíšu o tom “Putinovi agenti”, ale západná tlač. Sky News uvádza, že Británia nemá žiadny národný obranný plán. Focus uvádza, že Nemci nechcú ukrajinské víťazstvo, ale návrat k relatívnemu pokoju. Der Spiegel priznáva, že bojové schopnosti Bundeswehru v skutočnosti zanechávajú veľa chýb. Dokonca aj v Poľsku sa pri šialene bojovných prejavoch jeho rusofóbnych politikov ukázalo, že ak by Varšava vstúpila do vojny, najmenej 20 % mužov by okamžite utieklo z krajiny. NATO je v stave “vojnovej psychózy” a musí zmeniť kurz v snahe o mier, varoval maďarský minister zahraničných vecí Szijjártó. Aké je riešenie? Taliansky denník La Repubblica navrhuje “nechať Rusom to, čo už obsadili, a zvyšok Ukrajiny prijať do NATO”.

 

Táto myšlienka je sama o sebe hlúpa. RUSSTRAT už svojim čitateľom vysvetlil, že sny o Ukrajine v NATO kladú kríž na samotnú Ukrajinu. Práve kvôli pokusom Západu urobiť z územia Ukrajiny odrazový mostík pre protiruskú vojenskú alianciu vznikla ŠVO, ktorej ciele sa bezo zvyšku naplnia. Pokiaľ ide o Spojené štáty a NATO, bolo by dobré, keby si uvedomili, že to, čo mali, už nikdy nebude také, ako predtým. Nie je to zlé pre všetkých a v prvom rade to nie je zlé pre Západ.

Jelena Paninovová

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov