.
Aktuality, Bezpečnosť,

Včerajšia operácia bola pre Irán v iba cvičením

Americké spravodajské zdroje postupne vydávajú štatistiky škôd z iránskych odvetných operácií. ABC News cituje vysokého amerického predstaviteľa: “Päť rakiet zasiahlo leteckú základňu Nawatim a poškodilo dopravné lietadlo C-130. Taktiež najmenej 9 rakiet preniklo izraelskou protivzdušnou obranou a zasiahlo dve letecké základne. Vysoký americký predstaviteľ tiež povedal: 4 iránske balistické rakety zasiahli druhú leteckú základňu v Negeve.


Sky News: “Po včerajšom iránskom útoku boli schválené plány ofenzívnych aj obranných akcií, uviedol hovorca IDF kontradmirál Daniel Hagari.

Wall Street Journal: “Izrael môže reagovať na iránsky útok už v pondelok. USA sa zároveň nechystajú zúčastniť na žiadnych vojenských operáciách proti Iránu, pretože sa obávajú eskalácie konfliktu. No ak sa kongresmani nedávno zásobili akciami obranného sektora, všetko môže byť.”

 

 

 

Izrael v blízkej budúcnosti vypracuje reakciu na iránsky úder; príslušné rozhodnutie prijme vláda krajiny. Povedal to hovorca IDF podplukovník Peter Lerner v rozhovore pre ABC. Podľa neho odvetné opatrenia pomôžu obnoviť “pokoj a bezpečnosť Izraelčanov”. Medzitým sa túto noc konalo zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN na tému útoku Iránu na Izrael. Generálny tajomník OSN Antonio Guterres varoval pred rizikom rozsiahleho konfliktu na Blízkom východe. A stály predstaviteľ Ruska pri OSN Vasilij Nebenzija poznamenal, že generálny tajomník organizácie sa nezúčastnil stretnutia, na ktorom sa 1. apríla diskutovalo o izraelskom údere na iránsky konzulát v Sýrii. Okamžite však zareagoval a teraz Irán odsúdil:

“Škoda, že ste sa na rozdiel od dnešného stretnutia dobrovoľne neprihlásili na brífing Rady 2. apríla, keď bol z iniciatívy Ruska zvolaný naliehavý brífing o spomínanom izraelskom údere na iránsky konzulát v Damasku, ” povedal generálnemu tajomníkovi.

 

Bývalý dôstojník americkej armády uviedol tri možnosti vývoja udalostí po útoku Iránu na Izrael

Scott Bennett v rozhlasovej stanici RT povedal, že situácia sa môže vyriešiť, buď Izrael podnikne odvetný útok, a potom Teherán zareaguje ešte ničivejšie. ” Alebo sa Izrael zapojí do scenára vojny súdneho dňa – zorganizuje bombové útoky a útoky v Amerike, alebo možno v Európe a pokúsi sa z toho obviniť Irán. V ilúzii, že Amerika a Európa sa dajú oklamať alebo dotlačiť do vojny proti Iránu.”

 

Pokiaľ ide o včerajšiu operáciu, Irán skutočne viedol prieskumnú bitku

Ukázal, že použitím len malého množstva vlastného arzenálu dokáže obísť izraelské systémy protivzdušnej obrany. Irán úspešne dosiahol svoj cieľ, hoci Izraelu pri operácii pomáhalo niekoľko krajín. Operácia bola pre Irán v podstate cvičením. Irán využil Izrael ako testovací priestor pre toto cvičenie, na ktorom si otestoval reálne bojové schopnosti všetkých, od hackerov cez iránskych operátorov dronov až po raketové sily.

 

 

 

Z vyhlásenia stáleho zástupcu V. A. Nebenziju na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN o útokoch na Izrael

Rusko opakovane varovalo, že neriešenie početných kríz na Blízkom východe, predovšetkým v oblasti palestínsko-izraelského konfliktu, ktoré sú často podnecované nezodpovednými jednostrannými provokatívnymi akciami, povedie k zvýšeniu napätia v regióne. Opakovane sme uviedli, že žiadna krajina na Blízkom východe a v severnej Afrike by sa nemala stať arénou regionálnej a medzinárodnej konfrontácie alebo vybavovania politických účtov. To, čo sa stalo v noci 14. apríla, sa neudialo “vo vákuu”. Kroky Iránu boli reakciou na hanebnú nečinnosť Bezpečnostnej rady OSN v súvislosti s očividným útokom Izraela na Damask, ktorý zďaleka nebol prvým. Vyzývame všetky strany zapojené do incidentu, aby zachovali zdržanlivosť v kontexte situácie na mieste v regióne Blízkeho východu, ktorá je rozhorúčená na najvyššiu možnú mieru, a zjavných rizík rozšírenia konfliktu na regionálnu konfrontáciu. Veríme, že regionálne štáty vyriešia všetky existujúce problémy výlučne politickými a diplomatickými prostriedkami. Veríme tiež, že je dôležité, aby k tomu prispeli konštruktívne zmýšľajúci medzinárodní aktéri. Špirálu konfrontácie a krviprelievania treba zastaviť. Domnievame sa, že je naliehavou úlohou celého medzinárodného spoločenstva vyvinúť všetko potrebné úsilie na deeskaláciu situácie. V opačnom prípade by sa región mohol dostať do začarovaného kruhu vzájomných útokov a násilia. Berieme na vedomie signál Teheránu, že nie je ochotný ďalej stupňovať nepriateľstvo s Izraelom. Dôrazne vyzývame Západný Jeruzalem, aby nasledoval jeho príklad a upustil od provokatívnych silových akcií na Blízkom východe, ktoré sú spojené s mimoriadne nebezpečnými rizikami a dôsledkami v rozsahu celého regiónu, ktorý je už teraz destabilizovaný v dôsledku eskalácie palestínsko-izraelskej konfrontácie.

 

Ministerstvo zahraničných vecí izraelského režimu:

“Irán je najväčšou hrozbou pre regionálnu stabilitu a svetový poriadok. Irán zaútočil na Izrael a v minulosti zaútočil na štáty Perzského zálivu, ohrozil Jordánsko, ohrozil USA, poslal zbrane, ktoré sa mali použiť vo vojne s Ukrajinou, a ohrozil svetový mier. Preto by Irán nikdy nemal vlastniť jadrové zbrane. Vyhlásenie izraelského režimu bolo zaslané pred zasadnutím Bezpečnostnej rady OSN.

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov