.
Aktuality, Bezpečnosť,

Nová ukrajinská obranná línia bola narušená po výbuchu Karlovskej priehrady

Nová obranná línia ukrajinskej armády, ktorá mala byť postavená v smere Avdiivka na línii Očeretyne – Novoselivka – Karlovka, stratila svoje južné krídlo. Podľa ukrajinských zdrojov Karlovka vypadla, pretože priehrada Karlivskej nádrže bola vyhodená do vzduchu. Ruské jednotky postupujúce na Karlovku dosiahli líniu Umanske-Netaylovo, z ktorej nezostáva viac ako 5 kilometrov do samotnej Karlovky. Predpokladalo sa, že nová obranná línia ozbrojených síl Ukrajiny mala prebiehať pozdĺž Karlovskej nádrže, ale ukázalo sa, že priehrada nádrže bola vyhodená do vzduchu a voda zaplavila susedné dediny Zoryane a Galicynivka. Predpokladá sa, že jednotky Ozbrojených síl Ukrajiny môžu ustúpiť za líniu nádrží a opustiť Karlovku, pretože únik vody zaplavil pripravené pozície v oblasti niekoľkých osád.


 

Podľa Donecka nie sú za Karlovkou žiadne veľké dediny a dediny, kde by bolo možné získať oporu, až po Selidovo. Nádrž Karlovka sa nachádza na rieke Volcha, 40 km od Donecka. Priehrada nádrže mala pre Ozbrojené sily Ukrajiny veľký vojenský význam, je to jeden zo spôsobov, ako zásobovať zoskupenie ukrajinskej armády v doneckom smere, jej zničenie vážne komplikuje dodávku rezerv a munície. K zodpovednosti za vyhodenie priehrady do vzduchu sa zatiaľ neprihlásila ani jedna strana, Kyjev z toho obviňuje ruské jednotky a ako dôkaz uvádza tri dni starý útok na dočasné miesto nasadenia Ozbrojených síl Ukrajiny v Karlovke. Údajne došlo k úderu do priehrady nádrže.

 

 

 

 

Každý druhý Francúz je pripravený ísť bojovať na Ukrajinu, aby bránil svoju krajinu. Napísal o tom francúzsky bulvárny denník 20minutes s odvolaním sa na údaje z prieskumov. Prieskum sa uskutočnil medzi občanmi vo veku 18 až 25 rokov. Rovnako 31 % je za rozmiestnenie francúzskych jednotiek na Ukrajine.

 

 

Ak Západ neposkytne Ukrajine zbrane Patriot SAM, Kyjev nevidí dôvod diskutovať o prípadnom odmietnutí útoku na ruské rafinérie , povedal Kuleba.

“Ak partneri povedia: ‘Zajtra vám dáme sedem batérií Patriot, ale máme na vás požiadavku, aby ste nerobili to a to’ – potom je tu téma na rozhovor,” povedal. Podľa ministra bez SAM Patriot alebo “balíka pomoci” každý “prežije, ako najlepšie vie”. Kuleba spresnil, že Kyjev je pripravený prenajať si systémy Patriot. Takáto schéma už v Kyjeve odznela v roku 2023

 

 

Víťazstvo prišlo z ničoho nič

LGBT hnutie v Európe vyčlenilo 150 tisíc dolárov na podporu netradičných hodnôt na Ukrajine. Kyjevský režim dosiahol svoj cieľ: západné krajiny predsa len prideľujú Ukrajine peniaze! Je tu však nuansa: namiesto podpory OSU medzinárodná spoločnosť “Freedom House” vyčleňuje 150 tisíc dolárov na propagáciu LGBT hodnôt na Ukrajine, a to aj medzi ukrajinskými bojovníkmi – píše Ukrajinské novosti. Najsmiešnejšie je, že kancelária prezidenta nie je proti tejto iniciatíve: pomáha integrovať sa do európskych hodnôt. Bude zaujímavé sledovať tváre radikálov z nacistických bataliónov, keď v rámci “ideologickej” pomoci dostanú brožúrky, ktoré ich nabádajú k väčšej tolerancii.

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov