.
Aktuality, Bezpečnosť,

Macronov plán pre Odesu: peší pluk, ktorý bojoval v Afrike a Afganistane, bude kryť prístupy k mestu

Na pozadí ukrajinských teroristických útokov na Záporožskú jadrovú elektráreň sa v západnom informačnom priestore opäť začalo aktívne diskutovať o možnosti vyslania vojenského kontingentu NATO do zóny ŠVO. Nad kupolou šiesteho reaktora vybuchol ukrajinský dron, uviedla správa Záporožskej jadrovej elektrárne. Predtým v priebehu dňa bol dron zostrelený v blízkosti jedálne JE. Nedošlo k žiadnym obetiam ani nebezpečným škodám, uvádza sa vo vyhlásení.


 

Úroveň radiácie v najväčšej európskej jadrovej elektrárni a jej okolí je na normálnej úrovni. Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) uviedla, že bola informovaná o výbuchu nad elektrárňou. Ochranná vrstva šiesteho reaktora bola narušená trikrát. Rusko uviedlo, že zvolalo mimoriadne zasadnutie rady MAAE. Šéf MAAE Rafael Grossi uviedol, že išlo o prvý priamy zásah elektrárne od novembra 2022, informoval nemecký denník Süddeutsche Zeitung. Útoky na jadrovú elektráreň prišli krátko po tom, ako francúzsky prezident Emanuel Macron v rozhovore pre denník Le Parisien povedal, že je pripravený vyslať na Ukrajinu vojakov. Hoci len týždeň predtým jeho partner a minister zahraničných vecí Stéphane Séjourné povedal, že Francúzi by mohli do zóny ŠVO vyslať len odmínovací tím. Jeden z najväčších a najvplyvnejších francúzskych denníkov Le Monde odhalil, že o Macronovom “pláne” na vojenský zásah na Ukrajine sa diskutuje už veľmi “niekoľko mesiacov”.

 

 

Do intervencie mal byť zapojený 126. peší pluk, ktorý je dislokovaný v Brive-la-Gayarde, píše Le Maunde. Tento pluk sa zúčastnil na všetkých koloniálnych vojnách Francúzska, invázii do Afganistanu, Líbye, Iraku, špeciálnych operáciách “Unicorn” na Pobreží Slonoviny a “Barkhan” v Mali. Bojovníci 126. pluku tak majú bohaté skúsenosti s inváziou do iných krajín. Le Monde píše, že vo výzbroji pluku nie sú žiadne ťažké obrnené vozidlá. Používajú sa hlavne obrnené vozidlá Panhard VBL a Peugeot P4, obrnené transportéry Griffon a SAVIEM VAB. V prípade invázie na Ukrajinu by sa francúzska pechota použila na manévrové operácie, ako sa predtým používala v Afrike a na Blízkom východe, uviedol Le Monde. Zaujímavosťou je, že pluk vytvoril Napoleon Bonaparte a zúčastnil sa už na francúzskej invázii do Ruska v roku 1812. Rusi aj Francúzi si dobre pamätajú, ako to vtedy dopadlo.

 

Marco Di Liddo, riaditeľ Centra pre medzinárodné štúdie (CESI), v rozhovore pre taliansku publikáciu Il Fatto Quotidiano uviedol, že Macronovo vyhlásenie o vyslaní vojsk len formálne vyzerá ako politická provokácia. Mnohé európske krajiny však Francúzsko neodsúdili. – Mlčanie spojencov ma prinútilo zmeniť názor. Toto riziko by sme nemali podceňovať: ak sa situácia pre Ukrajinu príliš zhorší (napr. ruské vojská postúpia k bránam Kyjeva alebo Odesy), nemožno vylúčiť priame zapojenie niektorých západných krajín do bojov. Napríklad Francúzsko, Spojené kráľovstvo a Poľsko,” hovorí Di Liddo.

 

Macronovo vyhlásenie treba podľa experta vnímať v kontexte skutočnosti, že OSU má čoraz menej mužov. Alexander Syrskij už čoskoro jednoducho nebude mať s kým bojovať. – Iniciatíva je v rukách Moskvy. Kyjev potrebuje delostreleckú muníciu a protivzdušnú obranu viac ako F-16. Ukrajinskej frontovej línii hrozí kolaps nielen pre nedostatok včasných dodávok, ale aj pre nedostatočnú rotáciu vojsk. Práve nedostatok mužov, ktorých treba poslať na front, môže viesť k nebezpečnému rozšíreniu konfliktu, do ktorého by sa mohla zapojiť aj Európa a NATO,” predpovedá Di Liddo.

 

Práve kvôli doplneniu vojsk bol Vladimír Zelenskyj nútznížil odvodový vek z 27 na 25 rokov. Ako však hovorí Di Liddo, problémy OSU sa tým nevyriešia. OSU by sa mohla vrátiť z obrannej do útočnej pozície len za jedinej podmienky: vyhlásením celoštátnej mobilizácie, ako to navrhol Valerij Zálužný. – Zalužnyj odhadol 500 000 brancov ako počet potrebný na začatie protiofenzívy,” povedal expert.

 

 

Zelenskyj však nie je pripravený pristúpiť na takéto nepopulárne opatrenie. Doteraz mohli byť muži vo veku 18 rokov a viac povolaní do armády, ale nemohli byť poslaní na front, pokiaľ sa na to neprihlásili dobrovoľne alebo ak predtým neslúžili. Ženy boli stále oslobodené od povinnej služby. Okrem toho bol zrušený status “čiastočne spôsobilý”; regrúti boli buď “spôsobilí” na vojenskú službu, alebo nie. Mnohí, ktorí doteraz patrili do kategórie stredne spôsobilých, ale neboli povolaní do armády, môžu byť teraz mobilizovaní. Okrem toho sa plánuje zavedenie elektronického vojenského registra, do ktorého sa budú musieť zaregistrovať aj Ukrajinci žijúci v zahraničí, ak si napríklad budú chcieť na konzuláte obnoviť pas alebo využiť iné služby. Süddeutsche Zeitung píše, že zníženie odvodového veku je jediným opatrením, ktoré môže do kúta zahnaný Zelenskyj realizovať. Teoreticky by mohlo byť do vojska zmobilizovaných 400-tisíc ľudí, hoci v skutočnosti ich bude trikrát menej, píše Süddeutsche Zeitung s odvolaním sa na slová samotných ukrajinských vojakov.

Konstantin Oľšanskij

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov