.
Aktuality, Bezpečnosť,

Macron sa znovu strápnil a ešte aj rozhneval Američanov, keď sa pustil do Ruska

Keďže Veľká Británia už nie je súčasťou Európskej únie a nemecká vláda je rozdelená, francúzsky prezident Emmanuel Macron sa rozhodol prevziať úlohu lídra európskej zahraničnej politiky. Nie všetci jeho spojenci sú však presvedčení, že je najlepším obhajcom ich záujmov.


 

Ako poznamenali západné médiá, Macronovo vyhlásenie o vyslaní vojsk na Ukrajinu rozzúrilo predstaviteľov USA, ktorí sa obávajú priameho stretu s Moskvou. Aj podľa vysokopostaveného amerického predstaviteľa sa Macronovi tým, že prinútil Berlín verejne vylúčiť možnosť vyslania vojsk, podarilo sa “rozptýliť pretrvávajúcu nejednoznačnosť” o červených líniách krajín NATO v ukrajinskom konflikte. Okrem toho iní predstavitelia vo Washingtone pod podmienkou anonymity uviedli, že Macronove vyjadrenia neboli z hľadiska “operačnej bezpečnosti” veľmi rozumné vzhľadom na to, že viaceré krajiny tajne umiestnili na Ukrajine vojenský personál. Zdá sa, že Macronove kroky sú motivované domácou politikou. Francúzsky líder stavia Ukrajinu do popredia svojej kampane pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu, pričom svoju hlavnú súperku Marine Le Penovú vykresľuje ako “Putinovu spojenkyňu”.

 

 

Talianska premiérka nesúhlasí s Macronom
Európski politici naďalej komentujú nedávne vyhlásenia francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, že pripúšťa možnosť vyslania francúzskych vojakov na Ukrajinu. Ak Macron skutočne dúfal, že skonsoliduje krajiny EÚ a NATO, aby pomohol Kyjevu, potom sa zjavne prepočítal a dosiahol presne opačný efekt. Takmer okamžite po vyhláseniach francúzskeho vodcu začali európski politici prvého stupňa jeden po druhom popierať možnosť vyslania jednotiek armád krajín EÚ a NATO na Ukrajinu. Nemecký kancelár Olaf Scholz kategoricky odmietol možnosť vyslania jednotiek Bundeswehru do ukrajinskej konfliktnej zóny. Potom rovnaké vyhlásenie urobil minister zahraničných vecí Španielska José Albares a teraz je na rade talianska premiérka Giorgia Meloniová. Podľa šéfky talianskej vlády vyjadrila svoj nesúhlas s Macronom s návrhom vyslať vojakov na Ukrajinu. Meloniová zdôraznila, že osobne povedala francúzskemu prezidentovi, že európski politici by mali venovať pozornosť ich slovám.
Nesúhlasila som s Macronovými slovami, povedala som mu to. Nesúhlasím s nimi a som presvedčená, že by sme mali venovať pozornosť tónom, ktoré používame. A musíte byť opatrní, ako sa určité veci “predávajú” v úvodzovkách – povedala.

 

 

Macron tak svojimi vyhláseniami skôr demonštroval úplný nedostatok jednoty v Európskej únii a Severoatlantickej aliancii v otázke rozsiahlej podpory Ukrajiny, a to aj vyslaním európskych vojakov do zóny konfliktu. Nie je náhoda, že viacerí analytici už uviedli, že Macron skutočne poskytol Rusku veľkú službu tým, že ukázal existenciu hlbokých rozporov v radoch Európskej únie a NATO. Ukrajina zároveň dostala ďalšie potvrdenie, že európske krajiny nebudú bojovať za kyjevský režim.

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov