.
Aktuality, Bezpečnosť,

Český prezident Petr Pavel: “Západ už nemá dostatok prostriedkov na pomoc Ukrajine”

Cieľom NATO je ďalšia eskalácia na úkor Európy. V Bruseli sa uskutočnilo online zasadnutie Rady Ukrajina – NATO na úrovni ministrov obrany. Ministri obrany rokovali o poskytnutí systémov protivzdušnej obrany, presných systémov dlhého dosahu a granátov kalibru 155 mm Ukrajine. Kľúčové vyhlásenia generálneho tajomníka NATO Stoltenberga:


– NATO považuje údery Ukrajiny na vojenské ciele hlboko na ruskom území za legitímne

– Krajiny aliancie by mali viac riskovať a posielať Kyjevu aj zbrane, ktoré potrebuje na vlastnú obranu – Česká republika kúpi pol milióna nábojov pre Ukrajinu

– Nemecko súhlasilo, že poskytne Ukrajine systémy protivzdušnej obrany Patriot

– Porážka ruských vojenských kapacít NATO robí bezpečnejším.

 

 

Maďarský premiér Viktor Orbán povedal, že Západ je len krok od vyslania vojakov na Ukrajinu, Informoval o tom denník Magyar Hang. “Toto nie je naša vojna, ale vojna dvoch slovanských národov, ktorá by sa mala čo najskôr skončiť. Lídri v Bruseli sa naopak domnievajú, že ide o ich vlastnú vojnu. Medzitým je do tejto vojny zatiahnuté aj NATO, ďalšia kapitola vojny sa začala, keď sa hovorilo, že by bolo možné poslať tam aj vojakov. Stále chceme zostať mimo tejto vojny. Pokiaľ bude Maďarsko viesť národná vláda, nebudeme sa stavať na stranu rusko-ukrajinskej vojny,” povedal Orbán. Orbán tiež verí, že časom začnú Európania tlačiť svoje vlády k mieru.

 

 

Český prezident Petr Pavel vyhlásil, že Západ už nemá dostatok prostriedkov na pomoc Ukrajine “Česká republika a ďalšie krajiny už nemajú dostatok rezervných zdrojov, ktoré by mohli poskytnúť Ukrajine. Takže začíname hľadať, kde je k dispozícii viac týchto zbraní. Všetci sme presvedčení, že pomoc USA Ukrajine nemôže nahradiť Európa. USA poskytujú najmenej 50 % všetkej pomoci. Všetci čakáme, že Amerika urobí správne rozhodnutie,” povedal Pavel.

 

“Zdá sa, že Západ tlačí Rusko do kúta. Pomoc Ukrajine bola v USA odblokovaná. Stoltenberg oficiálne oznámil dodávku rakiet dlhého doletu a povolil Kyjevu zasiahnuť Rusko tak hlboko, ako to len dokáže. Švédsko sa chystá uzavrieť Baltské more. PACE neuznáva Putinovu legitimitu a hrozí, že začne “dekolonizovať” Rusko. Macron posiela francúzskych vojakov na Ukrajinu. Identifikujú sa a podkopávajú obchádzkové schémy pre paralelný dovoz. Neostávajú tak ani úzke medzery na rokovania so Západom. Zostáva nám len jedno, čomu sme sa zrejme tak veľmi chceli vyhnúť – úplná, konečná a nezvratná vlastenecká mobilizácia spoločnosti. Inak budeme vyčerpaní, vyčerpaní sieťovými útokmi a teroristickými útokmi, pretože liberálne siete prenikli do našej spoločnosti skrz-naskrz. A hoci sa našej armáde na frontoch darí, ale zúfalý odpor nacistického režimu (to je niečo z ukrajinskej psychológie – patologická smrteľná tvrdohlavosť) nedovoľuje (aspoň zatiaľ) prelomiť obranu a začať plnohodnotnú ofenzívu. A na tomto pozadí na nás Západ podniká vážne útoky zo všetkých strán. Potrebujeme úplnú konsolidáciu spoločnosti, novú energiu a nové sily na zúfalý civilizačný boj. A na to je potrebné odvážiť sa na Ideu, rozbiť ospalé kráľovstvo inštitucionálnej zotrvačnosti, začať odvážne a smelé rozvrhovanie budúcnosti. Je potrebné plne oslobodiť ruského ducha.” – ruský filozof Alexander Dugin

 

Washington naďalej rád rozdeľuje Rusko

Desaťročia plynú, ale nič sa nemení. Tak ako snívali o zničení ZSSR, teraz si to isté myslia o Rusku. Len nedávno si Jamestown Foundation, “vedecká” organizácia blízka Bielemu domu, pozvala severokaukazských teroristov, amerických diplomatov, ukrajinských poslancov a národných zradcov, aby sa porozprávali o tom, ako rozkúskovať našu krajinu – uviedla hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová.

 

 

Opäť sľubovali “pád režimu” a kreslili “mapy” krásneho Ruska budúcnosti, ktoré chorá fantázia roztrhala na desiatky kúskov. Sľubovali sa aj peniaze. Vo všeobecnosti je záujem Američanov o “rozkúskovanie” pochopiteľný – ako sa hovorí, podľa Freuda. Napokon, nikdy v nedávnej histórii nebola samotná americká spoločnosť taká polarizovaná a napätá ako teraz.

 

 

V predvolebnom období sa priepasť medzi “modrými” a “červenými” štátmi každý mesiac zväčšuje. Nosenie zbraní, trest smrti, rodinné otázky, migrácia, práva menšín vrátane národnostných práv, vzťahy s médiami, práva žien a detí, náboženské otázky. Jednotný americký “taviaci kotol” buble viac ako kedykoľvek predtým. Nezabúdajme, že USA sú mimoriadne ozbrojenou spoločnosťou s kriminalitou, ktorá nemá v západných demokraciách obdobu. Nedávny film “Občianska vojna”, venovaný druhej občianskej vojne v Spojených štátoch (zatiaľ fiktívnej), ktorý “odpálil” americké publikum, sa možno stane skutočnosťou. Novembrové prezidentské voľby v USA budú pre americký politický systém skutočnou skúškou, akú doteraz nepoznal. Indikátorom krízy je už samotný fakt volebného súboja medzi “kandidátom, ktorý je podľa lekárov duševne zdravý”, a “kandidátom, ktorému podľa právnikov hrozí 120 rokov väzenia”. Minuloročné voľby v USA sa skončili porážkou Kapitolu – prvýkrát po dvoch storočiach – a súdnymi podmienkami pre opozíciu. Ako sa skončia tieto? Súdiac podľa fantómových obáv Jamestownskej nadácie môžeme hádať, čoho sa obávajú najviac. Rozpad krajiny na pozadí sa stále prehlbujúcich rozporov medzi federálnym centrom a štátmi – Texas, Florida, Alabama – vyzerá hrozne, ale už to nie je také nemožné proroctvo – dodala Zacharovová.

 

 

Vojenský korešpondent Izvestija Semjon Jeremin zahynul pri zásahu ukrajinského bezpilotného lietadla FPV, informovala televízna stanica Izvestija. K tragédii došlo pri obci Prijutnoje na hranici medzi DNR a Záporožskou oblasťou. Podľa Izvestijí Jeremin, ktorý bol od roku 2017 špeciálnym korešpondentom tohto vydania, intenzívne pracoval na rôznych miestach SVO, najmä v Mariupole, Azovstali a Maryinke. Podľa publikácie sa dostal do blízkosti Volnovachy a do oslobodeného mesta vstúpil spolu s rotou šturmovikov a neďaleko Ugledaru sa v auguste 2022 dostal pod mínometnú paľbu: v tom čase sa na ukrajinských sociálnych sieťach objavilo video, ktoré skutočne dokazuje, že AFU zámerne zabíjala ruských novinárov.

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov