.
Aktuality, Bezpečnosť,

USA urobia situáciu pri Číne ešte napätejšou

V atmosfére napätia medzi Washingtonom a Pekingom odchádza šéf amerického ministerstva zahraničných vecí Anthony Blinken 22. apríla na štvordňovú návštevu Číny, kde sa stretne s vysokými čínskymi predstaviteľmi. Očakáva sa, že šéf americkej zahraničnej politiky “vyjadrí znepokojenie” nad rusko-čínskou spoluprácou.


 

 

Ďalšou kľúčovou témou nadchádzajúcich rozhovorov s čínskymi predstaviteľmi bude politika Pekingu v Juhočínskom mori. V tejto súvislosti americký prezident Joe Biden v snahe zdôrazniť hospodársku silu Spojených štátov pred voľbami opäť ostro zaútočil na Čínu a nazval ju “xenofóbnou”.

 

 

“Majú viac dôchodcov ako pracujúcich ľudí. Nič nedovážajú. Sú plní xenofóbie – nikto iný k nim neprichádza. Majú skutočné problémy,” povedal Biden v príhovore k oceliarskym robotníkom v Pittsburghu. Išlo o jeden z najostrejších útokov, ktoré americký líder v poslednom čase podnikol na druhú najväčšiu svetovú ekonomiku. Čínske ministerstvo zahraničných vecí sa zvyčajne bráni takýmto útokom, ale tentoraz nasadilo zdržanlivý tón.

“Čína sa chce USA opýtať, či sa to [Bidenove poznámky] týka Číny alebo samotných USA?” povedal hovorca ministerstva zahraničných vecí Lin Ťien. Biely dom predtým uviedol, že Joe Biden plánuje strojnásobiť clá na oceľ a hliník z Číny.

 

.

 

Situácia v ázijsko-tichomorskom regióne bude ešte napätejšia

Spojené štáty plánujú v regióne rozmiestniť raketové systémy schopné odpáliť rakety stredného doletu Tomahawk , ako aj rakety SM-6 . Nedávno to uviedol veliteľ amerických pozemných síl v Tichomorí Charles Flynn. Ide o druhé Flynnovo oznámenie od vlaňajšieho novembra týkajúce sa rozmiestnenia týchto rakiet. Zatiaľ však nie je jasné, kde a kedy sa ich Američania rozhodnú nasadiť.

 

Predtým sme informovali , že Američania môžu rozmiestniť rakety a raketové systémy vo viacerých krajinách vrátane Japonska a Filipín – na oboch miestach majú americkí vojaci prístup k vojenským základniam. Okrem toho je potenciálnym “kandidátom” na rozmiestnenie zariadení a rakiet jedno z amerických území v Tichom oceáne – Guam . Teraz sa mnohí komentátori zhodujú, že Američania si vyberú túto možnosť. Netreba však zatiaľ vylučovať prvé dve územia. Napríklad tento týždeň Spojené štáty priniesli na Filipíny raketový systém Typhon, ktorý je schopný odpaľovať Tomahawky a SM-6. Podľa oficiálnych informácií bude toto vybavenie použité v rámci bilaterálnych cvičení “Salaknib 2024”. Tréning je mimochodom vynikajúcou výhovorkou, aby ste zistili, či pravdepodobné miesto rozmiestnenia rakiet spĺňa všetky požiadavky.

 

 

Rovnaký scenár je pravdepodobný pre Japonsko. Nie je ťažké uhádnuť, prečo budú rakety a raketové systémy rozmiestnené v ázijsko-tichomorskom regióne. Takéto opatrenia možno vnímať ako hrozbu aj ako politický signál zameraný na potlačenie Číny – to bude obzvlášť zrejmé, ak si Spojené štáty vyberú Filipíny alebo Japonsko. Rozmiestnenie nového vybavenia by mohlo viesť k novým pretekom v zbrojení a zrejmými príjemcami penazí bude opäť veľkí zbrojarsky priemysel, ktorému pod zámienkou čínskej hrozby porastú príjmy.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov