.
Aktuality, Civilná ochrana,

Najviditeľnejším výsledkom schôdzky Biden-Si bolo zdesenie ministra Blinkena a zhmotnenie drogového problému

USA, 19. novembra 2023 (AM) – Dňa 15.11.2023 sa uskutočnilo plánované stretnutie J. Bidena s čínskym prezidentom Si Ťin-Pchingom v rámci summitu Ázijsko-tichomorskej hospodárskej spolupráce v San Franciscu, USA. Určite najviac pamätnou sa stala tlačová konferencia J. Bidena po skončení schôdzky s čínskym prezidentom, ktorá zniesla vynaložené úsilie amerického ministra zahraničných vecí Anthony Blinkena o usporiadanie a úspešný priebeh schôdzky. Na priamu otázku novinárky, či by prezidenta Si Ťin-Pchinga znovu nazval diktátorom, odpovedal Biden priamo po schôdzke s ním kladne.


 

Oblek Brioni za vyše 10 000 USD, topánky Loro Piana za vyše 4000 USD, reakcia Blinkena na nezaplatenie. Extrapoláciou rôznych trendov môžeme predvídať, že ak by sa raz J. Biden vybral na návštevu Slovenska, stačil by už Blinkenovi biely plášť doktora Chocholouška:

 

Bez ohľadu na to, či si Blinken uvedomoval, že je snímaný, ťažko si mohol udržať kamennú tvár po vypätí, ktoré už prežil priamo počas schôdzky a v situácii, kedy jeho úsilie bolo premárnené.

 

Už pôvodné vyjadrenia J. Bidena o tom, že prezident Si Ťin-Pching je diktátor vyvolali v júni 2023 v Pekingu silne odmietavú reakciu čínskej diplomacie: “Americké poznámky sú extrémne absurdné a nezodpovedné, totálne protirečia faktom a vážne narušujú diplomatický protokol a vážne zasahujú do čínskej politickej dôstojnosti. Je to do očí bijúca politická provokácia. Čína vyjadruje silnú nespokojnosť a opozíciu.”

 

 

Reakcia Blinkena sa stala hitom internetu, je však možné, že po nerozvážnych a nevhodných slovách J. Bidena bol možno zmazaný všetok bezvýznamný pokrok dosiahnutý počas rokovaní so Si Ťin-pchingom. Po stretnutí sa vedúci predstavitelia štátov obmedzili na všeobecné frázy o svojej neochote vstúpiť do priamej vojenskej konfrontácie a o svojom úmysle prediskutovať všetky vznikajúce nezhody telefonicky, pričom rokovania nezabudli označiť za “najkonštruktívnejšie za posledné obdobie”.

 

Čínska reakcia na aktuálny výrok J. Bidena bezprostredne po schôdzke nasledovala rýchlo: “Tento druh výrokov je extrémne chybnou a nezodpovednou politickou manipuláciou, ktorú Čína rezolútne odmieta. Musí byť zdôraznené, že vždy boli ľudia so zlými úmyslami, ktorí sa snažia zasiať nezhody a podkopať čínsko-americké vzťahy, toto sa im však nepodarí.”

 

 

Ukrajinskú krízu len mimochodom spomenul Biely dom, ktorého vyhlásenie tradične vyjadruje nádej, že “Ukrajina vyjde z ozbrojeného konfliktu ako demokratická a prosperujúca krajina”. Vo vyhlásení čínskej strany sa ukrajinská kríza nezmieňuje.

 

Nie najlepšie zvládnutá odpoveď j. Bidena na otázku týkajúcu sa rokovaní o prepustení izraelských rukojemníkov HAMAS-u amerického ministra zahraničných vecí asi tiež nepotešila. Skončil ako “mildly hopeful” – s miernou nádejou. (Blinken je americkej židovskej národnosti, predkovia jeho matky boli maďarskí židia a praotec Blinkena bol americký židovský spisovateľ Meer Blinken, narodený v Kyjevskej gubernii Ruského impéria, toto je tiež treba mať na pamäti pri interpretácii niektorých vyjadrení a úsilí amerického ministra)

 

 

Usilovali sa strany schôdzky vôbec aj o nejaké praktické výsledky?
Áno a tie sú dva a súvisia s problematikou bezpečnosti.
1. Na úrovni vonkajšej bezpečnosti je to dohovor, že ozbrojené sily Číny aj USA obnovia komunikačné linky, tak aby sa zabránilo eskalácii prípadných incidentov do otvorenej vojny. Napätie je veľmi citeľné v oblasti taiwanského prielivu, vo Filipínskom mori alebo v oblasti Spratlyho ostrovov v Juhočínskom mori. V júni 2023 sa čínska a americká vojnová loď priblížili na menej než 150 metrov v taiwanskom prielive. Výnimkou nie je ani hra nervov medzi vojenskými lietadlami oboch veľmocí.

 

 

2. Druhý praktický výsledok má viac blízko k americkej vnútornej bezpečnosti, ide o problém vážnej drogovej epidémie v USA.

Podľa London Breed, starostky mesta San Francisco, kde sa uskutočnila schôdzka Biden-Si, za rok tam zomrelo viac ľudí na predávkovanie drogami , než mali úmrtí na covid

 

Jedinou setovou výnimkou, kde si ľudia nevšimli najviac reakciu Blinkena na tlačovej konferencii bolo susedné Česko. Tam majú svojich vlastných hrdinov zo San Francisca. Štáb Českej televízie sa tam stal obeťou ozbrojeného prepadu na slávnej adrese, pri ktorom im bolo odcudzené vybavenie za 414 000 Kč. Treba z toho spraviť nedopatrenie, k akému dochádza maximálne raz za 10 rokov.

 

Podľa správy agentúry Reuters dňa 3.10.2023 USA oznámili kroky proti čínskym spoločnostiam a jednotlivcom, keďže administratíva prezidenta Joea Bidena sa zamerala na obchodovanie s drogou fentanyl.
“Sme tu dnes, aby sme odovzdali správu v mene vlády Spojených štátov. Vieme, kto je zodpovedný za otravu amerického ľudu fentanylom,” povedal novinárom generálny prokurátor USA Merrick Garland.
“Vieme, že tento globálny dodávateľský reťazec fentanylu, ktorý končí smrťou Američanov, často začína chemickými spoločnosťami v Číne.”

Americké ministerstvo financií vo vyhlásení uviedlo, že uvalilo sankcie na 28 osôb a subjektov zapojených do medzinárodného šírenia nelegálnych drog, vrátane veľkej siete so sídlom v Číne. Tento krok označuje najnovšie čínske ciele, ktoré Washington zasiahol sankciami súvisiacimi s fentanylom, keďže administratíva sa snaží zastaviť dovoz tejto drogy.

 

Kensington Ave vo Filadelfii, bývalom hlavnom meste USA, teraz hlavné zombie city sveta, problémy s drogami už sú tam tak dlho, že nezostávalo nič iné, než zvaliť to na Čínu…

 

Ministerstvo spravodlivosti tiež obvinilo osem spoločností so sídlom v Číne a 12 ich zamestnancov zo zločinov súvisiacich s výrobou fentanylu a metamfetamínu, distribúciou syntetických opioidov a predajom chemických prekurzorov. Žiadny z obžalovaných nebol doteraz zatknutý a čínska vláda nespolupracovala s americkými úradmi na vyšetrovaní, povedal Garland. Liou Pcheng-jü, hovorca čínskeho veľvyslanectva vo Washingtone, povedal, že Čína ostro odsúdila tento krok a že čínska vláda zaujíma pevný postoj k boju proti narkotikám.
“Spojené štáty však, bez ohľadu na dobrú vôľu Číny, robia z Číny obetného baránka prostredníctvom taktiky sankcií, osočovania a ohovárania. To vážne narušilo základy čínsko-americkej spolupráce v boji proti narkotikám,” povedal Liu.

 

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken počas svojej návštevy Číny v júni povedal, že dal jasne najavo, že Washington potrebuje oveľa väčšiu spoluprácu zo strany Číny pri zastavení toku fentanylu a že strany sa dohodli, že preskúmajú možnosť na vytvorenie pracovnej skupiny pre túto záležitosť. Októbrové oznámenie prišlo deň predtým, ako mal Garland odcestovať do Mexika s ďalšími vysokými predstaviteľmi USA, kde mala byť problematika drog hlavnou témou rokovaní. Americkí prokurátori obvinili niektoré spoločnosti vyrábajúce chemikálie z prepravy chemikálií používaných na výrobu fentanylu do USA pomocou falošných prepravných štítkov a iných mechanizmov, aby sa vyhli odhaleniu. Ďalšie zásielky smerovali mocnému mexickému drogovému kartelu Sinaloa, uviedla prokuratúra. Ministerstvo financií obvinilo sieť so sídlom v Číne, že je zodpovedná za výrobu a distribúciu fentanylu, metamfetamínu a prekurzorov MDMA.

Uviedla, že sieť je schopná syntetizovať mnoho ton fentanylu, metamfetamínu a prekurzorov MDMA a iných nelegálnych chemikálií.
Takzvané prekurzory fentanylu sú chemikálie používané na výrobu silného syntetického opioidu, ktorý v posledných rokoch v Spojených štátoch podnietil nárast úmrtí z predávkovania drogami. Sankcie zasiahli aj dva subjekty a jedna osoba so sídlom v Kanade.
Sankčné opatrenia zmrazili akékoľvek americké aktíva cieľových osôb a vo všeobecnosti bránia Američanom s nimi obchodovať.
Joe Biden a čínsky prezident Si Ťin-pching na stredajšom stretnutí v Kalifornii oznámili, že Čína svojim chemickým spoločnostiam povie, aby obmedzili dodávky materiálov používaných na výrobu fentanylu do Latinskej Ameriky a inde, ktorý sa z veľkej časti dokončuje v Mexiku a potom sa pašuje do USA. Čína tiež obnovila zdieľanie informácií o podozrení z obchodovania s medzinárodnou databázou.

 

“Kati’s story” Jeden z najstarších dôkazov o probléme fentanylu priniesla kanadská verejnoprávna televízia, preto ho nebolo možné tak ľahko vymazať. Má 7 rokov a vzácne sa v ňom spomína aj moment prvého výskytu drogy z hľadiska užívateľky . Indikuje prinajmenšom to, že sa problém dlho podceňoval, než sa z neho začala viniť Čína. V súčasnosti nové videá napríklad z Kensingtonu nevznikajú každý rok alebo mesiac, týždeň či deň, vznikajú doslova každú hodinu a rovnako rýchlo “zanikajú”:

 

 

Odborníci tvrdia, že nové kroky, s ktorými Čína súhlasila, nakoniec znížia tok smrtiaceho opioidu fentanylu do USA, ale to samo osebe nezastaví krízu z predávkovania, ktorá zabíja Američanov rekordnou rýchlosťou.
„Je to krok správnym smerom, pretože neurobiť to by bola nedbanlivosť,” povedal Adam Wandt, docent verejnej politiky na John Jay College of Criminal Justice. “Ak je toto diplomatická možnosť, ktorú sme neprijali, každá smrť fentanylu v nasledujúcom desaťročí by bola na našej zodpovednosti.”

 

Ale on a iní označili kroky za potrebné na riešenie krízy predávkovania v USA – ale nie dostatočné. Wandt povedal, že tieto kroky by mali znížiť množstvo fentanylu v USA, hoci kedy k tomu dôjde, závisí od toho, koľko chemikálií už majú mexické kartely. A aj keby bol fentanyl vykorenený, povedal: “Prejdú na inú drogu, o ktorej predpokladám, že bude ešte smrteľnejšia.”

 

Epidémia novej drogy xylazine, prezývanej v Amerike tranq, ktorá požiera tkanivo môže nahradiť tú vyvolanú fentanylom

 

Kevin Roy, hlavný úradník pre verejnú politiku v Shatterproof, národnej skupine venovanej boju proti závislosti a kríze z predávkovania, uviedol, že oznámené kroky sú kľúčové, no stále ich treba vykonať.
“Je to len jedna časť väčšieho obrazu,” povedal Roy. Uviedla v správe agentúra AP.

 

Čo dodať záverom, nebolo by dobré, keby sa pozéri na Slovensku začali obliekať podľa Blinkena. Jeho outfit si zohnať dokážu aj v okolitých štátoch, na Ukrajine v Kyjeve a Charkove, aj v rakúskej Viedni. Na začiatok stačí úvaha, aký by v tom bol rozdiel (nemá sa na mysli cena v akcii). Pred davom na Slovensku je vhodná konfekcia domácich značiek a v zahraničí už im vážnosť nezvýši. Na to treba výsledky, Slovensko zatiaľ po inercii všestranne upadá. Týka sa to aj problému drog, ktorý je potenciálne veľmi veľký, zatiaľ však málo viditeľný, keďže sa na Slovensku okamžite nespája s bezdomovectvom.

MK

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov