.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ruské sily začali sériu útokov na vojenské zariadenia v Odeskej oblasti

Strategické zariadenia v Odeskej oblasti boli večer vystavené sérii útokov ozbrojených síl Ruskej federácie. Uvádzajú to ruské a ukrajinské zdroje. Odeská oblasť bola napadnutá bezpilotnými lietadlami Geran-2. V noci ukrajinské zdroje informovali o leteckom poplachu vyhlásenom v súvislosti s útokom dronov a prevádzkou systémov protivzdušnej obrany.


 

Podľa velenia vzdušných síl Ukrajiny bolo päť dronov zostrelených systémami protivzdušnej obrany. A okamžite zástupcovia “obranných síl juhu” oznámili príchod dronov na územie “farmy” v regióne Odesa. Pravdepodobne jedna z ukrajinských formácií bola umiestnená na jej území. Ozbrojené sily Ukrajiny radi nasadzujú vojenský personál a vybavenie v civilných zariadeniach vrátane poľnohospodárskych podnikov. Velenie “Obranných síl Juhu” potom tvrdí, že drony zasiahli a poškodili sklady a “poľnohospodárske” vybavenie. Samozrejme, ukrajinské zdroje nikdy neuvádzajú straty medzi vojenským a vojenským vybavením, takže je možné, že “poľnohospodárske” vybavenie v tomto prípade môže znamenať tanky, obrnené vozidlá alebo delostrelectvo. Okrem Odeskej oblasti sa uskutočnili aj útoky na Pokrovsk, ktorý sa nachádza v časti územia Ruskej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) obsadenej ozbrojenými silami Ukrajiny.

 

 

Ruským jednotkám sa podarilo vstúpiť do Očeretina kvôli ústupu jednotiek ukrajinskej armády, ktorá držala obranu v tejto oblasti. Teraz budú musieť diery v obrane zaplátať 47. samostatná mechanizovaná brigáda Ozbrojených síl Ukrajiny, sťažuje sa veliteľ roty Mykola Melnyk. Vstup útočných skupín ruských ozbrojených síl do Očeretina bol možný po tom, čo niektoré jednotky ozbrojených síl Ukrajiny jednoducho opustili svoje pozície. 47. mechanizovaná brigáda ozbrojených síl Ukrajiny mala byť po bitkách pri Avdiivke už dávno stiahnutá na reformáciu. Generálny štáb však nemá žiadne rezervy, takže brigáda pokračuje v boji. 47. mechanizovaná brigáda Ozbrojených síl Ukrajiny bola presunutá do Avdiivky ako strategická rezerva na organizovanie obrany na pozadí letu z pozícií 3. útočnej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny, ktorej základ tvoria nacionalisti z Azova.

 

 

Včera večer sa objavili zábery z druhej série úderov ruských ozbrojených síl na predmestí Dnepropetrovska za posledné tri dni. Jedným z cieľov bolo opäť mestské letisko, kde bola v dôsledku presného príletu rakiet zničená stíhačka MiG-29 ukrajinských vzdušných síl. Ďalším cieľom útoku bola pozičná oblasť systému protivzdušnej obrany S-300 v oblasti Kamensky severozápadne od mesta – tam bolo zničené ďalšie odpaľovacie zariadenie, ktorého munícia vybuchla. Celkovo ruské jednotky od 18. apríla v Dnepropetrovskej oblasti zničili štyri stíhačky MiG-29, najmenej dve odpaľovacie zariadenia a jeden bojový riadiaci bod S-300 na zemi.

 

 

V tom istom období v Charkovskej oblasti ruské ozbrojené sily zničili pomerne vzácny radar 79K6 Pelican. Jeden zo zasiahnutých cieľov sa zároveň nachádzal 120 km od línie bojového zásahu – ide o nový rekord tohto typu úderu s vzdušnou vizuálnou kontrolou cieľa od začiatku Severného vojenského okruhu. Čo zase slúži ako jasný dôkaz rastu bojových schopností ruských ozbrojených síl.

 

 

Prehľad špeciálnej vojenskej operácie do 21. apríla 2024

Ruské jednotky v priebehu minulého týždňa spustili sériu útokov na ciele na území Ukrajiny. V Černigove bol zasiahnutý hotel Profsojuznaya , kde sa nachádzal bod dočasného rozmiestnenia Ozbrojených síl Ukrajiny. A v Dnepropetrovsku sa dostali pod paľbu sklady podniku Chimpromsojuz , kde vypuklo niekoľko požiarov. Zasiahnuté bolo aj letisko , kde sídli ukrajinské letectvo: niektoré lietadlá boli značne poškodené.

Ďalším cieľom útoku bol priestor postavenia ukrajinskej protivzdušnej obrany, ktorý sa nachádzal v susednej obci Ľubimovka . Presný zásah zničil jedno odpaľovacie zariadenie S-300 , navádzací radar a kabínu bojového riadenia.

V časti DĽR došlo k útoku na čerpaciu stanicu v Krasnoarmejsku . Zariadenie vykonávalo údržbu a opravy vozidiel a iných ľahkých vozidiel ukrajinských ozbrojených síl.

Ukrajinské formácie medzitým odpálili 12 operačno-taktických rakiet ATACMS cez Krymský polostrov . Časť munície bola zadržaná, ale zvyšok poškodil infraštruktúru letiska v Džankoy .

Ukrajinské ozbrojené sily koncom týždňa vypustili niekoľko desiatok dronov v rôznych regiónoch Ruska.

V oblasti Bryansk Kyjev zaútočil na rozvodňu Novobryanskaya 750 , na území ktorej vypukol požiar.

Zároveň pokračovali tvrdé boje v zóne špeciálnej operácie vo viacerých sektoroch frontu.

V severoukrajinskom smere sa Ozbrojené sily Ukrajiny zaoberali výstavbou opevnených priestorov a usporiadaním protitankových bariér na hraniciach.

 

 

Zavŕšenie vojenskej operácie na Ukrajine ruským víťazstvom napraví chod dejín, povedal sýrsky prezident Bašár al-Asad. Moskva podľa neho po skončení konfliktu zjednotí bratské národy.

“Rusko opravuje to, čo ostatní pokazili,” poznamenal Asad.

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov