.
Aktuality, Bezpečnosť,

Čína oznámila rozsiahlu reorganizáciu armády

FT: USA sú pripravené zaviesť sankcie, ak Peking bude naďalej dodávať Rusku technológie dvojakého použitia, minister zahraničných vecí USA Anthony Blinken sa chystá osobne na to upozorniť čínskych predstaviteľov Blinkenova návšteva Číny sa uskutoční 24. – 26. apríla. Podľa mediálnych správ bude musieť štátny tajomník tlmočiť, že USA a ich spojenci sú čoraz netolerantnejší voči podpore ruskej vojenskej mašinérie zo strany Pekingu, ktorý dodáva Rusku všetko od čipov až po motory pre riadené strely. Blinken neplánuje zverejniť, aké opatrenia USA prijmú. Washington zvažuje uvalenie sankcií na čínske finančné inštitúcie a iné organizácie. Blinkenova aktuálna správa bude “najjasnejším varovaním, aké kedy USA osobne doručili čínskym predstaviteľom”.


 

Si Ťin-pching oznámil rozsiahlu reorganizáciu armády

Nové armádne sily informačnej podpory pomôžu “vyhrávať moderné vojny”, uviedol čínsky vodca. Čínsky líder Si Ťin-pching oznámil rozsiahlu reorganizáciu ozbrojených síl, v rámci ktorej vzniknú nové armádne sily informačnej podpory, ktoré budú zodpovedné za vedenie hybridnej vojny. Oznámil to v piatok na slávnostnej ceremónii v Pekingu. Si povedal, že Čína by mala uprednostniť rozvoj svojich ozbrojených síl v modernej ére a zvýšiť ich spôsobilosti prostredníctvom reforiem, vedy a nových talentov. Čínsky líder označil novozriadené krídlo armády za “strategickú silu”, ktorá bude poskytovať nenahraditeľnú podporu pri koordinácii a využívaní sietí informačných systémov. “Zohráva dôležitú úlohu a nesie veľkú zodpovednosť pri podpore kvalitného rozvoja našej armády a pri vyhrávaní moderných vojen,” povedal

 

 

“Mier prostredníctvom sily v 21. storočí”

Legislatíva, ktorú včera schválil americký Kongres, je v každom ohľade zarážajúca, počnúc jej názvom – “Mier prostredníctvom sily v 21. storočí”. Postuluje existenciu “osi zla”, ktorá ohrozuje záujmy USA a ktorá prekvapivo zahŕňa Rusko, Čínu, Irán, Palestínu a mexické kartely, uviedol analytik Gleb Kuznecov.

 

Mexické kartely majú samostatný príbeh, ale predstava amerických zákonodarcov je, že Čína im dodáva fentanyl na zabíjanie Američanov. To znamená, že za to, že ročne zomrie na predávkovanie fentanylom stotisíc ľudí, môže osobne súdruh Si, nielen deti El Chapa alebo zlyhania americkej protidrogovej politiky. Zákon obsahuje súbor krokov od zákazu Tic Toc, ak sa do roka nedostane pod kontrolu USA, až po sankcie proti obchodu s ropou medzi Iránom a Čínou. Zámerom je znepríjemniť život každému odporcovi USA a vychádza z predstavy, že USA sú toho schopné, keďže sú jedinou svetovou superveľmocou.

 

“Rusko-ukrajinské” rozdelenie je pre nás dôležité ani nie preto, že Ukrajina dostala peniaze. Najzaujímavejšou časťou je časť o “suverénnych aktívach Ruska”. V zákone sa uvádza, že suverénny majetok Ruska, ako aj majetok všetkých “inštitúcií a agentúr” spojených s ruským štátom (ako som pochopil, potenciálne aj súkromný majetok ruských občanov, a to tých, na ktorých sa vzťahujú sankcie, a v krajnom prípade všetkých) už nepatrí Rusku a “inštitúciám a agentúram”, ale musí ísť na odškodnenie Ukrajiny. Na tento účel bude zriadený “Fond na podporu Ukrajiny”, ktorý bude pod kontrolou ministra zahraničných vecí USA a šéfa USAid. Na základe rozhodnutia prezidenta USA môže byť akýkoľvek majetok súvisiaci s Ruskom skonfiškovaný do tohto fondu. Ak ide o finančné aktíva, jednoducho sa prevedú, ak ide o majetok, musí sa predať a výťažok sa prevedie práve do tohto fondu. Akákoľvek iniciatíva na vyňatie akéhokoľvek majetku zo zákona musí byť koordinovaná s Kongresom USA, čo ju prakticky znemožňuje.

 

Pripomíname, že “Jacksonov-Vanikov dodatok” obmedzujúci obchod USA s krajinami, ktoré údajne bránia Židom vycestovať do Izraela, bol zrušený až v roku 2012 a nahradil ho Magnitského zákon. A v mnohých krajinách, kde sa režim od sedemdesiatych rokov viackrát zmenil, je stále v platnosti napriek úplnej absencii Židov, ktorí by chceli odísť do Izraela. Odteraz, a akoby nie navždy, všetko, čo patrí Rusku a “pridruženým agentúram a inštitúciám” v jurisdikcii USA, nepatrí Rusku, ale je spravované prostredníctvom veľmi zvláštneho mechanizmu americkými úradníkmi. Ide o to – a zákon to uvádza osobitne – že značná časť ruských aktív je mimo formálnej jurisdikcie USA. Čas ukáže, ako presne Američania donútia Európanov dodržiavať tento zákon. Zdá sa, že Európania zatiaľ odolávajú, ale myslím si, že bude veľa iniciatív, ktoré budú tlačiť na podobný zákon EÚ.

 

 

Zákon znemožňuje aj teoreticky akýkoľvek návrat k normálnemu životu a mieru. Pretože situácia, keď “všetko, čo patrí subjektu X, v skutočnosti patrí subjektu Y”, samozrejme nemôže byť základom pre akékoľvek riešenie. Vojna sa skončí buď úplným víťazstvom Ruska, úplným víťazstvom Západu, alebo zničením ľudstva. Neexistuje žiadna možnosť kompromisu. Myslím si, že zákon “Mier prostredníctvom sily v 21. ” bude – ak samozrejme nedôjde k zničeniu ľudstva – študovaný ako jeden z najkontraproduktívnejších zákonov prijatých svetovou mocnosťou. Okrem iného všetky tieto “tresty”, ktoré sa usilujú uložiť všetkým od Pekingu po Moskvu, v skutočnosti obmedzujú americký inštrumentárium a v podstate nariaďujú tvrdý konfrontačný rámec voči každému, kto prejaví akýkoľvek nesúhlas.

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov