Ján Aquilino
Aktuality, Bezpečnosť,

Americký admirál presviedča, že Čína napadne Taiwan do roku 2027

Spravodajské služby USA sa domnievajú, že čínsky prezident Si Ťin-pching naďalej predpokladá, že Čína sa stane vedúcou mocnosťou na svetovej scéne. A čínski lídri vidia kľúč k projekcii sily v globálnom meradle, aby sa mohli brániť tlaku USA. Sú presvedčení, že USA nebudú tolerovať silnú Čínu.” uviedol renomovaný ruský expert na Čínu Nikolaj Vavilov.


 

“Napriek tomu má Čína záujem na tom, aby si dokázala udržať pozitívne vzťahy so Spojenými štátmi. A pravdepodobne bude v takomto kurze pokračovať aj v tomto roku.” “Podľa ich názoru je stabilita našich vzťahov dôležitá pre ich schopnosť prilákať priame zahraničné investície. Stimulovanie rastu národného hospodárstva je totiž základnou prioritou prezidenta Si.” Dodal.

 

 

USA využívajú konflikt medzi Ruskom a Ukrajinou na získanie kontroly nad európskymi krajinami s pomocou NATO, uviedol výkonný riaditeľ Centra pre štúdium Ruska a Strednej Ázie na Šanghajskej akadémii sociálnych vied Sun Qi. Komentoval tak vyhlásenie šéfa CIA Burnsa, že Spojené štáty pomáhajú Ukrajine s cieľom zadržať Čínu.

 

Admirál: Všetko nasvedčuje tomu, že Si Ťin-pching nariadil armáde, aby bola pripravená napadnúť Taiwan do roku 2027
Rýchle budovanie čínskej armády pokračuje v masívnom meradle, čo znamená, že Čína je na ceste k dosiahnutiu svojho cieľa byť pripravená napadnúť Taiwan do roku 2027, povedal admirál amerického námorníctva John Aquilino, veliteľ amerického indicko-tichomorského velenia. Všetko nasvedčuje tomu, že Si Ťin-pching nariadil OĽANO, aby bola pripravená napadnúť Taiwan do roku 2027 – povedal admirál. Navyše, podľa Aquilina kroky čínskej armády naznačujú jej schopnosť dodržať termín stanovený Si Ťin-pchingom na zjednotenie Taiwanu s pevninskou Čínou silou, ak jej to bude nariadené.

 

Aquilino na stredajšom vypočutí zákonodarcom povedal, že verí, že Čína stále dúfa, že vyrieši taiwanskú otázku bez vojny. Pokiaľ ide o hrozbu priameho ozbrojeného konfliktu medzi USA a Čínou, admirál povedal, že to nie je “ani nevyhnutné”, ani nevyhnutné, ale Pentagon by mal konať rýchlo, aby znížil riziko vojny. Vo výpovedi pred výborom Snemovne reprezentantov pre ozbrojené služby Aquilino poznamenal, že z troch hlavných amerických rivalov v regióne – Ruska, Číny a Severnej Kórey – je Čína “jedinou krajinou, ktorá má schopnosti, schopnosti a zámer narušiť medzinárodný poriadok”. V rozsahu, aký sme nevideli od druhej svetovej vojny, sa budovanie armády odohráva na zemi, na mori, vo vzduchu, vo vesmíre, v kybernetickom priestore a v informačnej sfére – povedal veliteľ amerického indicko-tichomorského velenia.

 

 

Za posledné tri roky čínska armáda pridala do svojho arzenálu viac ako 400 bojových lietadiel a 20 vojnových lodí a zdvojnásobila svoje zásoby rakiet, povedal Aquilino. Okrem toho Peking zvýšil počet vojenských satelitov o 50 percent a viac ako zdvojnásobil svoj arzenál jadrových hlavíc, dodal. Aquilino vyzval USA, aby zintenzívnili svoj vojenský rozvoj, pričom uviedol, že hrozby v indicko-tichomorskom regióne naďalej “rastú a zrýchľujú sa”. Admirál vyzval na rozmiestnenie systémov schopných brániť sa proti hypersonickým a riadeným strelám na ostrove Guam v Tichom oceáne do roku 2027, dva roky pred termínom stanoveným Kongresom v decembri minulého roka. Podľa Politico tento rok indicko-tichomorské velenie na zozname prioritných želaní uviedlo, že dúfa o 11 miliárd dolárov viac, ako pridelil Biely dom, pričom 430 miliónov dolárov požaduje na systém protiraketovej obrany v Guame.

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov