.
Aktuality, Bezpečnosť,

AUKUS hrozí Rusku a Číne. Aké je rozloženie síl tohto “náhradníka” za NATO

Americké ponorky v Austrálii by mohli byť použité na provokácie v Taiwanskom prielive a za jeho hranicami. Vojenské rezorty USA, Spojeného kráľovstva a Austrálie nedávno navrhli Japonsku spoluprácu v rámci druhej zložky bezpečnostného partnerstva AUKUS vytvoreného v roku 2021, ktorá predpokladá vývoj pokročilých vojenských technológií – hypersonických zbraní, systémov umelej inteligencie a kvantových počítačov, pokročilej elektronickej inteligencie atď.


 

Vyhlásenie odznelo počas stretnutia vojenských rezortov USA, Spojeného kráľovstva a Austrálie. Vyhlásenie prišlo v čase, keď japonský premiér Fumio Kišida pricestoval do Washingtonu na trojstranné stretnutie lídrov s prezidentom Joeom Bidenom a filipínskym prezidentom Ferdinandom Marcosom ml. Filipíny sú v centre napätia s Pekingom v súvislosti s územnými spormi v Juhočínskom mori. Kišida na rokovaniach vo Washingtone vyjadril rastúce obavy “z rastúcich vojenských ambícií Číny v ázijsko-tichomorskom regióne a z vojenskej spolupráce Číny s viacerými štátmi v tomto regióne”, kde je implikované predovšetkým Rusko. A hoci sa zdá, že priama účasť Tokia na prvej zložke dohody AUKUS, v rámci ktorej sa realizujú programy vojenskej spolupráce vrátane spoločných cvičení, zatiaľ nie je formálne spochybnená (ako uvádza austrálsky premiér Anthony Albanese), zdá sa, že nejde o nič viac ako o konvenciu, čo uľahčuje niekoľko faktorov.

 

 

Po prvé, takzvané “Japonské sily sebaobrany” sa od jari tohto roku zúčastňujú na vojenských cvičeniach USA a Filipín, ako aj bloku AUKUS v povodí Juhočínskeho mora, kde sa vyostrujú rozpory medzi krajinami tohto povodia v súvislosti so štatútom mnohých jeho oceánskych úžin a ostrovov s blízkymi zdrojmi ropy a zemného plynu. V plnom súlade s dlhodobou logikou japonského militarizmu sa Kišidov kabinet aktívne usiluje o zvýšenie vývozu zbraní, stimuluje vojenský priemysel a spriada plány na regionálnu expanziu.

 

Po druhé, Washington, Londýn a Canberra, ako aj potenciálni členovia bloku Kanada a Nový Zéland oficiálne podporujú nároky Japonska na ruské Južné Kurily a čínske ostrovy Diaoyu (japonské Senkaku). Podľa námestníka ministra zahraničných vecí USA Kurta Campbella by sa americké ponorky dodané Austrálii mohli nasadiť proti Číne v prípade potenciálneho konfliktu o vzbúrený Taiwan (to sa stretlo s ostrou reakciou Pekingu).

 

V prejave v Centre pre novú americkú bezpečnosť americký “diplomat číslo dva” upozornil na silnú podporu trojstranného partnerstva AUKUS vo Washingtone mimo straníckej príslušnosti budúceho hostiteľa Bieleho domu. Už len to presne ukazuje, na ktoré štáty AUKUS-u je vytvorenie bloku a jeho ďalšie rozširovanie zamerané. Preto neprekvapuje, že F. Kišida na rokovaniach v Pentagone podľa komuniké “privítal možnosť účasti Japonska v AUKUS, pričom konštatoval význam aliancie a jej rozvoja pre posilnenie odstrašenia v regióne”. V súvislosti s rokovaniami japonského šéfa vlády v Amerike čínske ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že rozširovanie spolupráce v rámci vojenského bloku AUKUS ohrozuje mier a stabilitu v regióne a zvyšuje riziko šírenia jadrových zbraní.

 

“Posilňovanie vojenskej konfrontácie zvyšovaním vojenskej spolupráce je klasickým príkladom mentality studenej vojny. Tieto kroky zvyšujú riziko šírenia jadrových zbraní, zintenzívňujú preteky v zbrojení v ázijsko-tichomorskom regióne a podkopávajú regionálny mier a stabilitu.” So záverom možno súhlasiť. Podľa Ťia Mina, výskumníka z Inštitútu finančných štúdií Čchung-jang na Čínskej ľudovej univerzite, “sa Austrália s podnetom a podporou Washingtonu aktívne snaží zohrávať dôležitejšiu úlohu v ázijsko-tichomorskom regióne a využívať systém AUKUS na postupné budovanie ázijského modelu mini-NATO, v ktorom by hlavnú úlohu zohrávala Canberra”.

 

Naznačujú to najmä americké plány preniesť do Austrálie technológiu výroby pohonných systémov pre jadrové ponorky, ako aj rotovať ponorkové sily pri západnom pobreží tejto krajiny na pevnine, kým Canberra nedostane zrekonštruované, používané americké ponorky triedy Virgina (zdá sa, že by sa tak nemalo stať skôr ako v polovici 30. rokov 20. storočia). Británia zasa plánuje rozmiestniť pri pobreží svojho bývalého domínia dve hliadkovacie lode chradnúceho kráľovského námorníctva. Podľa samostatného vyhlásenia britského vojenského rezortu po konzultáciách vo Washingtone sa AUKUS pripravuje začať konzultácie s potenciálnymi partnermi vrátane Japonska už v tomto roku. Program rozširovania anglosaského tichomorského partnerstva sa totiž v žiadnom prípade neobmedzuje len na krajinu vychádzajúceho slnka.

 

Presnejšie, koncom marca tohto roku americké zdroje s odvolaním sa na Pentagón a ministerstvo zahraničných vecí informovali, že spolu s Japonskom je člen NATO “aj Kanada na rade, aby sa v prvej fáze pripojila k druhej zložke paktu AUKUS. Rokovania pokračujú; strany podpíšu dohodu do konca roka 2024 alebo najneskôr začiatkom roka 2025”. Tie isté zdroje uvádzajú blížiace sa začlenenie Nového Zélandu do paktu (opäť, ako v prípade Japonska, tiež najskôr do druhého piliera).

“Spojené štáty a Nový Zéland považujú spoluprácu s QUAD (štvorstranný bezpečnostný dialóg, ktorý združuje Austráliu, Indiu, Spojené štáty a Japonsko) a AUKUS za dobrú,” uvádza sa v spoločnom vyhlásení ministra zahraničných vecí USA Anthonyho Blinkena a ministra zahraničných vecí Nového Zélandu Winstona Petersa z 12. apríla tohto roku.

 

Podľa dokumentu sú USA a Nový Zéland pripravené zintenzívniť nielen bilaterálnu spoluprácu, “ale aj spoluprácu s podobne zmýšľajúcimi krajinami v regióne. Vidíme veľký potenciál pre spoluprácu na projektoch, ktoré odrážajú našu spoločnú víziu.” Novozélandský premiér Christopher Luxon koncom decembra 2023 v Canberre povedal, že “projekt vývoja a obstarávania zbraní AUKUS medzi USA, Spojeným kráľovstvom a Austráliou pomôže zabezpečiť mier a stabilitu v Tichomorí. Máme záujem o zapojenie spojencov do projektu AUKUS, ako aj o prístup k novým technológiám.” Podľa politika je to žiadané vzhľadom na “čoraz zložitejší svetový poriadok. Nový Zéland a Austrália budú tak ako doteraz pokračovať v spolupráci a v oblasti obrany”. Ako sa domnieva ministerstvo zahraničných vecí, Wellington má otvorené dvere na účasť v AUKUS. K začleneniu Nového Zélandu do aliancie údajne dôjde do konca tohto roka.

 

Ďalšími dvoma potenciálnymi nováčikmi by mohli byť Južná Kórea a Singapur, ktoré disponujú niekoľkými bojovo pripravenými ozbrojenými formáciami. V kontexte vojenskej a politickej geografie je vhodné pripomenúť, že Brunej a Malajzia sú pridružené k AUKUS v rámci svojich otvorených dohôd o vojenskej spolupráci so Spojeným kráľovstvom a Austráliou. Okrem toho Brunej, posledná pozemná kolónia Londýna, ktorá získala nezávislosť až v roku 1984, si ponecháva britské jednotky.

 

 

Na druhej strane, USA majú časovo neobmedzené dohody o spoločnej obrane so svojimi faktickými tichomorskými protektorátmi – Palauskou republikou, Mikronézskymi federatívnymi štátmi a Marshallovými ostrovmi (bývalými japonskými kolóniami USA v rokoch 1946 – 47 – začiatok 90. rokov 20. storočia). Pripomeňme si aj americké vojenské základne na americkom Guame, Východnej Samoe, Havaji a Aleutských ostrovoch. Skutočná sféra pôsobenia vznikajúceho tichomorského “prívesku” NATO tak pokrýva prakticky celú tichomorskú panvu a časť juhovýchodnej Ázie.

 

Treba tiež pripomenúť, že dlhoročná imperialistická taktika, zdokonalená pred niekoľkými desaťročiami, spočíva vo vytvorení niekoľkých regionálnych blokov určených na podporu expanzie Západu v Ázii, Latinskej Amerike a Afrike. V 50. – 70. 20. rokov storočia tak vznikli a fungovali vojensko-politické bloky ANZUS (Austrália, Nový Zéland, USA), ANZUK (Austrália, Nový Zéland, Spojené kráľovstvo), SEATO (Austrália, Nový Zéland, Spojené kráľovstvo, USA, Pakistan, Thajsko, Filipíny, Francúzsko), CENTO (Spojené kráľovstvo, Irán, Irán, Irán, Pakistan, Turecko). Súčasný AUKUS sa považuje za obdobu prvých dvoch uvedených organizácií.

Dmitrij Nefjedov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov