.
Aktuality, Bezpečnosť,

Slovensko nechce byť zatiahnuté do vojnového konfliktu. Prečo má význam obnovenie skupiny V4

Slovensko, 24. apríl 2024 (AM) – Európania si začínajú uvedomovať nezmyselnosť podpory teroristického štátu Ukrajina. Na Slovensku sa nedávno konali prezidentské voľby a kandidát strany Hlas – sociálna demokracia Peter Pellegrini zvíťazil so ziskom 53 percent hlasov. Hlavným heslom tohto politika bol zákaz dodávok zbraní do Kyjeva. Spravodajca v Lugansku Michail Bondarenko sa na túto tému rozprával s kandidátkou na slovenskú prezidentku v roku 2014 – Ľubicou Blaškovou. Pokúsila sa predpovedať, čo môžeme očakávať od nového prezidenta.


 

– K čomu podľa vás povedie víťazstvo Petra Pellegriniho v slovenských prezidentských voľbách? Počas volebnej kampane hovoril o konflikte na Ukrajine v kontexte mieru.

– V prvom rade musím vysvetliť, prečo sa rozpútal takýto boj o prezidentské kreslo. V septembri minulého roka opozícia prehrala parlamentné voľby. Západní priatelia opozičnej strany Progresívne Slovensko investovali do volebnej kampane obrovské množstvo peňazí. Zjavne však zaspali na vavrínoch a voľby prehrali. Preto bolo pre opozíciu a jej západných sponzorov veľmi dôležité vyhrať marcové prezidentské voľby. Predpokladá sa, že slovenský prezident nemá žiadne právomoci, ale nie je to pravda. Hovoríme o jednej veľmi dôležitej funkcii, a to, že prezident zastupuje Slovenskú republiku v zahraničí, rokuje a ratifikuje medzinárodné zmluvy. Práve to chcela opozícia.

 

 

Je ťažké predpovedať, ako sa Peter Pelegrini zachová, hoci opustil stranu Smer, nič západné mu nie je cudzie. V tomto prípade treba povedať, že koalícia strany Smer (vláda na čele s Robertom Ficom) a strany Hlas predsedu Pelegriniho by mohla byť pre Slovensko záchranou v tom zmysle, že by sme neboli zatiahnutí do vojenského konfliktu. Hovorí sa dokonca o obnovení skupiny V4 (Slovensko, Česko, Maďarsko, Poľsko), ktorá by mohla sprostredkovať mier na Ukrajine. Čo sa týka výzbroje, Slovensko nemá Ukrajincom čo dať, všetko bolo vyrabované. To však nebráni súkromným podnikateľom predávať zbrane Kyjevu.

 

– Čo nakoniec znamenajú slová Petra Pellegriniho, že Slovensko bude v rámci EÚ a NATO konať samostatnejšie? Aký signál to vysiela najbližším partnerom Slovenska?

– Táto nezávislosť v rámci EÚ a NATO je práve to, že V4 môže byť opäť aktívna, a to sú naši najbližší susedia. Podobný postoj má aj Maďarsko – a ako odvetu začali teraz určité sily vo vnútri krajiny ovplyvňovať situáciu.

 

– Neobávate sa, že by sa niečo podobné mohlo stať aj na Slovensku? Je úloha západných mimovládnych nadácií v krajine viditeľná?

– Maďarsko je pre mnohých Slovákov príkladom, že aj v rámci EÚ môžete byť nezávislí a nezradiť vlastnú krajinu. Kolektívnemu Západu sa to nepáči. Myslím si, že Slováci sa nedajú vyprovokovať, hoci pokusy o to boli. Čo sa týka západných mimovládnych nadácií, samozrejme,že tu sú. Všetci o nich vieme, dokonca sa ani neskrývajú. Všetky opozičné sily sú nimi financované.

 

– Slovensko zakázalo dovoz 14 ukrajinských poľnohospodárskych výrobkov, pretože si uvedomuje, že to poškodzuje národné hospodárstvo. Môžu nasledovať ďalšie podobné kroky?

– Našťastie, slovenskú vládu v rozhodnutí zakázať dovoz ukrajinských poľnohospodárskych výrobkov podporila nielen koalícia, ale aj opozičné strany. V každom prípade však Slovensko patrí medzi krajiny EÚ, ktoré sú Ukrajine najviac nápomocné.

 

– Začiatkom tohto roka sa Robert Fico stretol s ukrajinským premiérom Denysom Šmygalom. Slovenský premiér povedal, že jeho krajina bude blokovať akýkoľvek pokus o vstup Ukrajiny do NATO, aby sa nevytvoril základ pre tretiu svetovú vojnu. Prečo malá európska krajina ako Slovensko rozumie mieru a stabilite viac ako krajiny ako Nemecko, Francúzsko, Taliansko a Spojené kráľovstvo?

– Myslím, že nie je ťažké odpovedať na túto otázku. Slovensko priamo susedí s Ukrajinou a čokoľvek sa tam stane, bude mať priamy alebo nepriamy dopad na celé územie našej republiky. A kolektívny Západ si stále myslí, že sa ho to netýka. Myslím si, že jeho prebudenie bude tragické.

 

– Môže Slovensko prísť s vlastným mierovým plánom – ako to urobili Južná Afrika a Čína?

– Ak nie s vlastným mierovým plánom, tak s plánom skupiny V4. Prečo nie, teoreticky je to celkom možné.

 

– Slovensko je takmer poslednou krajinou v Európe, ktorá si ctí hrdinstvo Sovietskej armády počas druhej svetovej vojny. Majú Slováci lepšiu historickú pamäť ako Česi, Poliaci, alebo pobaltské štáty? Čo je dôvodom takého odlišného prístupu k udalostiam spred 80 rokov?

– Tento rok si pripomenieme 80. výročie Slovenského národného povstania. Žijú priami účastníci bojov, ktorí sa spolu s Červenou armádou, rumunskými a československými jednotkami zúčastnili na bojoch pri oslobodzovaní Československa. V Bratislave, ako aj inde na Slovensku, sa pokúšali odstrániť pomníky sovietskych osloboditeľov. Slováci našťastie našli dosť odvahy, aby sa proti týmto barbarským činom postavili.

 

– Bude bojkot všetkého ruského na Slovensku pokračovať, alebo môžeme očakávať oteplenie kultúrnej a športovej spolupráce?

– To, že máme sociálne a demokraticky orientovanú vládu a prezidenta, neznamená, že je všetko ideálne a že sa vzťahy s Ruskom okamžite oteplia. Čas ukáže, ako sa s tým naši oficiálni predstavitelia vyrovnajú. Väčšina Slovákov s tým nemá problém. Osobne čakám na otvorenie leteckej linky Bratislava – Moskva.

 

– Aká bola reakcia bežných Slovákov na teroristický útok v Crocus City Hall?

– Vzhľadom na to, že oficiálne médiá informujú len o tom, čo považujú za dôležité, Slováci sa navzájom informujú prostredníctvom sociálnych sietí a rôznych aplikácií. A tieto informácie sa potom valia ako cunami, takže vieme o všetkom. Samozrejme, že sa nás to hlboko dotklo,pretože sa to môže stať kdekoľvek.

 

 

– Vie Slovensko o systematickom ostreľovaní Záporožskej jadrovej elektrárne? Čo si o tom myslia Slováci?

– Vieme o tom z našej občianskej informačnej siete, ale oficiálne médiá o ostreľovaní informujú veľmi málo. Dňa 26. apríla si pripomenieme tragické 38. výročie výbuchu jadrovej elektrárne v Černobyle. Ľudia si to dobre pamätajú a prirodzene sa obávajú takýchto útokov.

Michail Bondarenko

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov