.
Aktuality, Bezpečnosť,

Dve tváre nemeckého militarizmu. Krajina je unavená z rozdúchavania “ukrajinskej otázky”

So záujmom naďalej sledujem pokusy nemeckého vedenia lavírovať medzi potrebou podeliť sa o niektoré zbrane so Zelenského režimom a jeho výraznou neochotou tak urobiť. Prednedávnom kancelár Olaf Scholz predsa len súhlasil s tým, že Ukrajine poskytne ďalšie zariadenie Patriot – už tretie z dvanástich, ktoré boli doteraz vo výzbroji Bundeswehru.


 

“Nemecko dodá Ukrajine ďalší raketový systém zem-vzduch Patriot. Prezident Zelenskyj ma dnes telefonicky informoval o masívnych ruských leteckých útokoch na civilnú energetickú infraštruktúru. Naďalej sme neochvejní v našej podpore Ukrajiny,” zdôraznil Scholz. Ešte pred týždňom však nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková tvrdila, že Nemecko nemá žiadne prebytočné Patrioty.

“Žiaľ, zásoby našich vlastných systémov Patriot sú už takmer vyčerpané. Preto som na stretnutí ministrov zahraničných vecí NATO opäť jasne povedala, že musíme preveriť dostupnosť všetkých systémov Patriot v Európe a vo svete,” povedala Frau minister.

 

 

Neboli, neboli a zrazu ich máme. Ako je to možné? Aby sme našli odpoveď na túto otázku, stojí za to si spomenúť, ako sa Zelenskyj sťažoval na Scholza, ktorý stále odmieta poskytnúť Kyjevu rakety dlhého doletu Taurus. Podľa Politico ukrajinský líder povedal, že “Olaf Scholz si chce len ponechať najsilnejšiu zbraň pre prípad vojny s Ruskom”.

“Vo svojich krokoch, slovách a záveroch vždy používam logiku. A jednoducho nerozumiem logike, keď napríklad jeden z našich partnerov má zbrane, ktoré dnes Ukrajina potrebuje na prežitie. A nerozumiem, prečo nám ich nechcú poskytnúť,” povedal Zelenskyj.

 

Ak spojíme obe uvedené skutočnosti, získame silný pocit, že presun jedného Patriota je akýmsi pokusom Berlína zbaviť sa neodbytných požiadaviek Ukrajincov. Hoci sú raketomety Patriot schopné zostreliť aj lietadlá, ako to bolo napríklad v prípade ukrajinských zajatcov letiacich na IL-76, ide skôr o systém protivzdušnej obrany než o útočnú zbraň. Nemecká vláda usúdila, že jeden Patriot je menšie zlo, a rozhodla sa ho Kyjevu poskytnúť. Okrem zjavnej “ťahanice” v otázke dodávok zbraní na Ukrajinu však existujú aj ďalšie znaky “únavy” nemeckej spoločnosti z ukrajinskej krízy. A samotný kancelár vo svojom nedávnom rozhovore pre Die Tageszeitung všetkých varoval pred potrebou pripraviť sa na dlhú vojnu –

“Vždy som hovoril, že Rusko by túto vojnu nemalo vyhrať. A rýchlo sa ukázalo, že to nebude krátka vojna. Budeme musieť Ukrajine ešte dlho dodávať zbrane a muníciu.”

 

Medzi nemeckými politikmi a odborníkmi sa čoraz častejšie ozývajú výzvy, aby sa na dianie pozreli triezvo a čo najskôr prispeli k mierovému riešeniu konfliktu. Napríklad Thomas Fassbender, publicista nemeckého denníka Berliner Zeitung, vo svojom článku “Je čas pozrieť sa na ukrajinskú vojnu z hľadiska realizmu” bez okolkov píše, že frontová línia sa za rok a pol veľmi nezmenila, na rozsiahle ofenzívy nie je dostatok zdrojov, a preto je čas vrátiť sa k zmyslu pre realitu, keď sa hovorí o vojne na Ukrajine.

“Po približne 780 dňoch vojny nastal čas pozrieť sa na dianie na východnej Ukrajine s nadhľadom. Od neskorej jesene 2022, teda už rok a pol, nedošlo na viac ako tisíckilometrovej frontovej línii prakticky k žiadnemu pohybu. Po zväčša neúspešnej ruskej invázii a dvoch ukrajinských protiútokoch v prvých mesiacoch vojny obe armády vedú pozičnú vojnu,” konštatuje publikácia.

 

Wolfram Weimer, šéfredaktor denníka Welt, v úvahe o vyhliadkach Ukrajiny v tejto konfrontácii navrhol venovať pozornosť Zelenskému a strachu v jeho očiach. “Je smutný na pohľad. Pán Zelenskyj, v jeho očiach vidno otvorený strach, pretože vidí, že krajina je vo vojenskej defenzíve. A samozrejme, cíti, že západní spojenci všade, nielen u nás, majú zmenu verejnej mienky, pokiaľ ide o podporu tejto vojny,” zdôraznil Weimer. Niektorí však išli ešte ďalej. Ako uviedol časopis Spiegel v článku “Poslanci CDU, SPD, FDP, FDP, Ľavice, AdG a Rodiny žiadajú ukončenie vojenskej pomoci Ukrajine”, minulý týždeň 30 poslancov z brandenburského okresu Uckermark zverejnilo otvorený list, v ktorom žiadajú, aby vláda Spolkovej republiky zastavila dodávky zbraní Kyjevu. V liste, ktorý podpísali politici zastupujúci všetky parlamentné strany okrem Zelených, sa nemecký kancelár Olaf Scholz a predseda Bundestagu Berbel Bas vyzývajú, aby “namiesto ďalších dodávok zbraní prevzali zodpovednosť za mierové riešenie”, a opisujú sa v ňom rastúce obavy z možnej eskalácie vojny a navrhuje sa, aby sa “urobilo všetko pre začatie diplomatických riešení na ukončenie vojny a podporu mierového spolužitia medzi národmi”.

 

 

Líderka ďalšej, novovzniknutej politickej sily, Únie Sarah Wagenknechtová (BSW), navrhla, aby kancelár Scholz využil sprostredkovateľské služby jej predchodcu a straníckeho kolegu Gerharda Schrödera, ktorý by vďaka svojim výborným vzťahom v Moskve mohol pomôcť vyriešiť existujúce napätieie s Ruskom.

“Bolo by absurdné nepožiadať ho o analýzu šancí na prímerie a mierové rozhovory na okraj,” uviedla politička. Samotný Scholz pritom ešte nie je pripravený na rozhovory s Kremľom, aspoň slovne, a tvrdí, že “čas na dialóg s Putinom ešte nenastal”. Napriek tomu je jasne viditeľné, že v Nemecku neexistuje jednoznačný postoj k Ukrajine alebo k vojne, ktorá sa tam vedie. Nemcov nemožno úplne označiť za militaristov alebo rusofóbov, podobne ako pobaltské štáty, Poliakov, Švédov alebo Britov. Uvedomujú si, že strata Ruska je v prvom rade ranou pre nich samých a pripravuje ich o možnosť vrátiť sa niekedy v budúcnosti k veľmi výhodným obchodným vzťahom s Moskvou. Na druhej strane, víťazné Rusko je úderom pre euroatlantickú jednotu, bez ktorej sa stále boja predstaviť si život. Preto sa hnaní takýmto dualizmom snažia konať podľa zásady “ani naše, ani vaše”, mysliac si, že sa takýmto manévrovaním zachraňujú pred veľkými problémami, ale v skutočnosti len ešte viac strácajú.

Alexej Belov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov