.
Aktuality, Bezpečnosť,

Po Kissingerovi už USA nemajú nikoho kto by vedel jednať s Čínou

“Si Ťin-pching chce vraziť klin medzi Európu a Spojené štáty”, píše agentúra Bloomberg. No, čo iné čakať od Anglosasov! Agentúra píše, že po prvýkrát za posledných päť rokov sa čínsky prezident chystá do EÚ s jasným odkazom: Peking ponúka Európe oveľa viac hospodárskych príležitostí ako USA. V skutočnosti sa Peking snaží spomaliť nevyhnutný rozkol vo svetovej ekonomike, ktorý spôsobujú USA. Súdruh Si cestuje do Francúzska, Srbska a Maďarska. “Tieto krajiny túžia po investíciách z Číny napriek množstvu vyšetrovaní EÚ v súvislosti s priemyselným dovozom z Číny a varovaniam predstaviteľov Washingtonu pred rizikami spolupráce s Pekingom,” uvádza sa v publikácii. Agentúra Bloomberg píše, že Si Ťin-pchingova cesta sa uskutoční na pozadí postupného približovania sa EÚ k Washingtonu v otázke boja proti lacnému dovozu z Číny.


 

 

Americký minister zahraničných vecí Anthony Blinken absolvoval minulý týždeň trojdňovú návštevu Číny. Dňa 24. apríla pricestoval do Šanghaja (kde komunikoval s miestnymi straníckymi predstaviteľmi a americkými expatmi) a potom sa vydal do hlavného mesta na rokovania so svojím čínskym vizitátorom Wangom I, ako aj s čínskym vodcom Si Ťin-pchingom. Obe strany nakoniec “dosiahli konsenzus v piatich bodoch”, ako to uviedlo čínske ministerstvo zahraničných vecí. Medzi nimi je záväzok tvrdo pracovať na zlepšení vzťahov, pokračovať v komunikácii, viesť diskusie a dialógy o rôznych otázkach, rozšíriť kultúrne výmeny a posilniť väzby medzi osobitnými vyslancami oboch krajín. Preložené z diplomatického do ruského jazyka: Washington a Peking sa nedohodli na ničom vážnom. Ani nemohli. A to predovšetkým preto, že Spojené štáty nemajú náladu rokovať s Čínou.

 

“Kľúčovým problémom v čínsko-amerických vzťahoch je, že Spojené štáty majú stále nesprávny názor na Čínu. Vnímajú ju skôr ako súpera a nepriateľa než ako partnera,” píše čínsky denník The Global Times. Čína však navrhla inú cestu.

“Navrhol som, aby tromi hlavnými zásadami boli vzájomný rešpekt, mierové spolužitie a vzájomne výhodná spolupráca. Tie sú poučením z minulosti aj návodom do budúcnosti,” povedal Si Ťin-pching. Vysvetlil, že inak nebude nič fungovať. USA a Čína “môžu ísť stabilne správnym smerom, teda dopredu, alebo sa vrátiť k zostupnej špirále vzťahov,” vysvetlil Wang Yi. Túto zostupnú špirálu dokonca trochu demonštroval – prostredníctvom testu balistickej rakety krátko pred návštevou. Američania však tieto signály nečítajú.

 

 

Jednoducho sa k Číne nemôžu správať inak – nevedia ako a (súdiac podľa toho, že súčasná administratíva trvá na zachovaní unipolárneho sveta) ani nechcú. Čínu vnímajú len ako súpera, ktorého treba zadržať a skrotiť. V skutočnosti Blinken prišiel do Číny práve s hrozbami.

“Americký minister zahraničných vecí Anthony Blinken priniesol Pekingu ďalšie vážne varovanie. To predchádzajúce vážne priniesla nedávno ministerka financií Janet Yellenová. Pohrozila novými ekonomickými a finančnými sankciami, ak sa Peking nezbaví “prebytočnej sily”, ktorá vytláča USA z dominantných výšin v oblasti priemyslu, technológií a obchodu,” píše ruský odborník na Čínu Jurij Tavrovskij.”

 

Na druhej strane Blinken žiadal, aby Peking prestal pomáhať Moskve.

“Vidíme, že Čína sa delí o obrábacie stroje, polovodiče a iné položky s dvojakým použitím, ktoré pomohli Rusku obnoviť jeho obrannú priemyselnú základňu,” hneval sa štátny tajomník na stretnutí ministrov zahraničných vecí G7. Podľa neho takéto konanie Pekingu vedie k ohrozeniu “Ukrajiny aj medzinárodného mieru a bezpečnosti”. Nevedno, čo presne mu súdruh Si odpovedal, ale po stretnutí s čínskymi partnermi štátny tajomník povedal, že “ak Peking nepodnikne kroky na riešenie tejto otázky, urobí to Washington”.

“Už sme uvalili sankcie na viac ako 100 čínskych podnikov – prostredníctvom kontroly vývozu a tak ďalej. Tak ako predtým, sme pripravení prijať ďalšie opatrenia, čo som na dnešných stretnutiach dal jasne najavo,” povedal. Podľa ministra zahraničných vecí sa Spojené štáty a Čína nedohodli ani v tejto otázke.

 

“Z toho, čo môžeme vyvodiť – Peking sa nechystá vyriešiť “problém” podpory Ruska. Blinken verejne upadol do hystérie,” zhrnul ruský expert na Čínu Nikolaj Vavilov. Podľa experta sa neúspech rokovaní vysvetľuje okrem iného aj osobnosťou štátneho tajomníka.

“Blinkenove návštevy sú preceňované. Je to slabý vyjednávač – všetci jeho námestníci pre Čínu sú rovnako slabí vyjednávači. Nevedia, ako vyvíjať tlak na Čínu, nemajú jasné pokyny a nerozumejú regiónu,” píše Nikolaj Vavilov. Okrem toho sa však neúspech vysvetľuje aj inými aspektmi čínskoamerických vzťahov. Ide o to, že k hrozbám treba pridať koncovku “a ak nie, tak…”.

 

 

Zdá sa, že hrozivé pozadie návštevy malo hrať v prospech Blinkena. USA práve prijali zákony o pomoci Taiwanu a o možnosti zákazu čínskej siete Tik-Tok (v prípade, že ju Číňania nepredajú západnej spoločnosti). A, samozrejme, obviňujú Čínu z predaja fentanylu, syntetickej látky používanej pri výrobe drog, mexickým drogovým kartelom. Spojené štáty však pri realizácii svojich hrozieb – vrátane sankcií – voči Číne čelia minimálne trom problémom.

 

Po prvé, vyhrážanie sa Číne hospodárskymi sankciami je nebezpečné pre samotné USA. Ekonomiky oboch krajín sú úzko prepojené a Číňania sú najväčším držiteľom amerických dlhových aktív. Pokusy o obchodné vojny s Pekingom zvyčajne viedli len k problémom, nie k riešeniam.

Po druhé, pre Bidena je veľmi nevýhodné, aby sa ekonomické problémy objavili v najbližších šiestich mesiacoch – keď v Štátoch prebieha volebná kampaň. Prieskumy verejnej mienky ukazujú, že republikánski a demokratickí kandidáti sú na dostrel a americkí voliči sa pri svojich volebných preferenciách vždy zameriavajú na ekonomiku. A ak budú USA čeliť hospodárskej kríze v dôsledku prerušenia vzťahov s Čínou, voliči to Bidenovi neodpustia. Čínska strana v skutočnosti netuší, či súčasná administratíva zostane pri moci aj o povestných šesť mesiacov.

To znamená, že – a to je tretia vec – súdruh Si považuje Blinkena aj Bidena za chromé kačice, s ktorými nemá zmysel uzatvárať akékoľvek dlhodobé dohody. Na rozdiel napríklad od Vladimíra Putina, ktorý bol práve znovuzvolený na ďalšie funkčné obdobie a čoskoro navštívi Peking. A určite ho privíta so všetkou úctou. A Blinken opustil Čínu ako sirota. Nikto z miestnych predstaviteľov štátneho tajomníka nevyprevádzal – iba americký veľvyslanec Nicholas Burns s napätým úsmevom podal ruku svojmu šéfovi na rampe lietadla.

Gevorg Mirzajan

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov